Studie: Immunitet mot coronavirus kan bestå i åratal, decennier

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 november 2020
- Torbjörn Sassersson
Immunitet mot coronavirus. Licens: Shutterstock.com

COVID-19-FORSKNING. En ny studie visar att personer som haft Covid-19 får ett kraftfullt och långvarigt immunsvar som kan vara i åratal eller decennier. Informationen kan överskugga planerna för omfattande vaccinationer, skriver New York Times.

Text: Torbjörn Sassersson | Highwire (video): The Great Covid Reset

Studien visar att åtta månader efter en Covid-19-infektion har de flesta fortfarande tillräckligt med immunceller för att avvärja viruset och ett nytt insjuknande. Forskarna fann att antikroppar, B-celler och två typer av T-celler finns kvar långt efter sjukdomsperioden. Vissa immunceller minskade något, vilket är normalt när en infektion är avklarad, men trots det ökade B-cellerna med tiden, något som förvånar forskarna.

“That amount of memory would likely prevent the vast majority of people from getting hospitalized disease, severe disease, for many years,” sa Shane Crotty, virolog vid La Jolla Institute of Immunology och som är medförfattare till rapporten.

Många immunologer har också noterat att det är naturligt att antikroppsnivåerna sjunker efter att en sjukdom är över. Dessutom är antikroppar bara en del av det totala immunsystemet. Även om antikroppar i blodet behövs för att blockera viruset och förhindra en andra infektion är det immuncellerna som “kommer ihåg” viruset, säger forskarna.

Studien har publicerats online, men den har inte ännu inte granskats av forskningssamhället eller publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Studien är idag den mest omfattande och långvarigaste studien på immunitet mot coronaviruset.

New York Times skriver att resultaten sannolikt kommer att bli en lättnad för experter som varit oroliga för att immuniteten mot viruset kan vara kortvarig.

De nya vetenskapliga fynden stämmer överens med en annan ny upptäckt: att överlevande av SARS, orsakat av ett annat coronavirus, fortfarande bär på viktiga immunceller 17 år efter att ha återhämtat sig.

Resultaten överensstämmer även med uppmuntrande bevis som kommer från andra laboratorier. Forskning vid University of Washington, ledd av immunologen Marion Pepper, har tidigare visat att vissa “minnesceller” som producerades efter infektion med coronavirus kvarstår i minst tre månader i kroppen. En annan studie som publicerades i förra veckan visar också att personer som har återhämtat sig från Covid-19 har kraftfulla immunceller även när antikroppar inte hittats, fortsätter New York Times.

Akiko Iwasaki, en immunolog vid Yale University, tillägger att hon inte är förvånad över att kroppen genererar ett långvarigt skydd eftersom “det är vad som ska ske”.

Jennifer Gommerman, en immunolog vid University of Toronto, tror ändå att ett vaccin kan vara bra för vissa personer som trots att de haft Covid-19 inte utvecklat långvarig immunitet.

Det förutsätter dock att de nya vaccinerna är effektiva och säkra (red anm).

Sammantaget kan man säga att coronapatienter som klarat de första kritiska veckorna följer en ganska konventionell utveckling, enligt Deepta Bhattacharya, immunolog vid University of Arizona.

Forskarna säger att ofta smittas människor en andra gång med en viss patogen, men immunsystemet känner igen inkräktaren och släcker snabbt infektionen. Coronavirus verkar långsamt, vilket ger immunsystemet gott om tid att arbeta.

Studier indikerar att även ett litet antal antikroppar eller T- och B-celler kan vara tillräckligt för att skydda de som har återhämtat sig från att få en ny infektion.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • coronavirus förefaller ju vara bedrägeri från början till slut. ingen av dessa har på ett propert sätt isolerats och idendifierats.

  de genetiska sekvenserna som påstås tillhöra sars-cov2 går att finna lite överallt, bland annat i vår mänskliga genuppsättning.

  följande artikel är tämligen avslöjande:

  http://philosophers-stone.info/wp-content/uploads/2020/11/The-scam-has-been-confirmed-Dsalud-November-2020.pdf

  även följande rekommenderas:

  https://off-guardian.org/2020/06/27/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/

  så om pcr-testen ger noll information om existensen av ett påstått virus, vad har vi då som styrker att det pågår ett epidemi?

  hade inte WHO ändrat kriterierna i samband med ‘svin-influensan’ för 10 år sedan, hade inte heller dagens ‘coronavirus-pandemi’ kunnat kategoriserats som en pandemi.

  https://www.express.co.uk/news/world/1281081/who-world-health-organisation-coronavirus-latest-swine-flu-covid-19-europe-politics-spt

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *