Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Trumps nya försvarsminister: Alla USA:s krig måste avslutas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 november 2020
- Torbjörn Sassersson
Christopher Miller
Christopher Miller
Christopher Miller, “Deputy Assistant Secretary of Defense Special Operations and Combating Terrorism, Pentagon”, 23 jan, 2020. Foto: Zachery Perkins, U.S. Army, Defense.gov

KOMMENTAR. Trump hånas av västmedierna för att han avsatte försvarsministern Mark Esper, men Trumps nya försvarsminister Christopher Miller vill realisera ett av Trumps tidiga löften, att dra tillbaka trupperna från Afghanistan och Irak. Miller skriver i ett memorandum: “We are not a people of perpetual war – it is the antithesis of everything for which we stand and for which our ancestors fought. All wars must end.”

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson

När Trump avsatte försvarsminister Mark Esper var flera stora amerikanska medier snabba med att fördöma Trump och de svenska ekokamrarna var lika snabba med att kopiera anklagelserna som innehåller en stor portion negativa och nedsättande spekulationer, som påståendet att Trump är en splittrande diktator som egentligen vill starta krig mot Iran.

SVT (9 nov) skriver:

“Trots att Donald Trump med största sannolikhet bara har månader kvar vid makten kan utnämnandet av Christopher Miller få konsekvenser för amerikansk utrikespolitik, skriver New York Times.
Källor inom försvarsdepartementet har antytt att Donald Trump kan komma att inleda någon form av insats, öppen eller hemlig, mot Iran under sina sista dagar vid makten.” – Erik Wikén

Aftonbladet (9 nov) skriver:

“Enligt Mattis är Trump “den förste presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket och inte ens låtsas att han försöker. I stället försöker han splittra oss”.
Både Mattis och Esper har varit kritiska till Trumps nedlåtande attityd visavi [mot] försvarsalliansen NATO.”

Expressen (11 nov) kommenterar:

“Esper fick sparken två dygn efter det att Joe Biden utropades som vinnare i presidentvalet – ett faktum som Trump som bekant vägrat acceptera. Nu växer oron för vad den förmodat kaotiska maktövergången kan leda till, när det gäller USA:s säkerhet.
– Det här är läskigt, oroande. Det handlar om ett beteende värdigt en diktator, säger en källa till CNN.” – Jens Möller

Sveriges Radio (9 nov) skriver:

“–Det här är ett sätt att hålla kommandot och visa vem som bestämmer och markera mot en minister som Trump är missnöjd med, säger Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg.”

Christopher Miller: “Ending wars requires compromise and partnership”

Den 13 november kom McClatchy’s Washington Bureau över ett memorandum skrivet av Christopher Miller samma dag. Det speglar Trumps löfte om att avsluta krigen som han anser att USA inte ska vara delaktiga i längre, de ändlösa krigen (perpetual warfare) i länder som Irak och Afghanistan.

Trump är även kritisk till att finansiera NATO, som utvecklats till en krigsmaskin som sedan 2014 kraftigt ökat hetsen mot Ryssland i Rysslands omedelbara närhet.

Återstår att se om systemmedierna kommer att ta upp att Trumps nya försvarsminister avser att avsluta eviga amerikanska krig eftersom dessa inte har något att göra med hur USA:s grundare tänkte sig att USA skulle utvecklas som nation. Christopher Miller citertar Abraham Lincoln för att förklara sitt eget ställningstagande.

Bedöm själv genom att läsa Millers text.

Utdrag från Millers memorandum (Defense.gov) se även (PDF):

“We are on the verge of defeating Al Qaida and its associates, but we must avoid our past strategic error of failing to see the fight through to the finish. Indeed, this fight has been long, our sacrifices have been enormous. and many are weary of war – I’m one of them – but this is the critical phase in which we transition our efforts from a leadership to supporting role. We are not a people of perpetual war – it is the antithesis of everything for which we stand and for which our ancestors fought. All wars must end.

Ending wars requires compromise and partnership. We met the challenge; we gave it our all. Now, it’s time to come home. As I consider the scarring but ennobling experience many of us have undergone during this war, the words of Abraham Lincoln during his second Inaugural Address bring me strength, perspective, and confidence:

“With malice toward none; with charity for all; with firmness in the right, as God gives us to see the right, let us strive on to finish the work we are in; to bind up the nation’ s wounds; to care for him who shall have borne the battle, and for his widow, and his orphan -to do all which may achieve and cherish a just, and a lasting peace, among ourselves, and with all nations.’·

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq