Coronafattigdom: 8 miljoner amerikaner har blivit fattiga

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 december 2020
- NewsVoice redaktion
Bakgata i New York. Foto: Martino Pietropoli. Licens: Unsplash.com

USA. Nivån av fattigdom i USA har ökat väsentligt under de senaste fem månaderna 2020. Nästan 8 miljoner amerikaner faller nu snabbt ner i fattigdom. Det indikerar hur hårt många kämpar efter att statliga stöd minskat. Det skriver Heather Long från Washington Post i en gästartikel för Greenwich Time.

Fattigdomen i USA nådde 11,7% i november, en ökning med 2,4% sedan juni 2020, enligt nya uppgifter som publicerades på onsdagen av forskare vid University of Chicago och University of Notre Dame.

Även om den övergripande fattigdomsnivån är låg i USA med historiska mått, har ökningen av fattigdomen i år varit särskilt snabb. Det är det största fallet neråt på ett år sedan den amerikanska regeringen började dokumentera fattigdom för 60 år sedan. Enligt James X. Sullivan, professor vid Notre Dame, och Bruce D. Meyer, professor vid University of Chicago, är fallet ner i fattigdom nästan dubbelt så högt som vid den näst största försämringen som inträffade 1979-80 under oljekrisen.

Sullivan och Meyer skapade ett mätverktyg som bedömer nivån av fattigdom på grund av coronakrisen. Ekonomerna säger att den kraftiga ökningen av fattigdom sker av två skäl:

  • Miljontals människor kan inte hitta jobb.
  • Statliga stöd till arbetslösa har minskat kraftigt sedan sommaren.

Den genomsnittliga arbetslöshetsersättningen har sjunkit från mer än 900 dollar i veckan från slutet av mars till slutet av juli, till enbart 300 dollar i veckan i augusti.

Fattigdomen är nu högre än den var i början av året, ett varningstecken för de långvariga effekterna av den djupa lågkonjunkturen. Sedan juni har fattigdomen ökat mest för svarta amerikaner. Lågutbildade arbetstagare har upplevt de största arbetsförlusterna under lågkonjunkturen, eftersom många arbetar i lågavlönad jobb inom restaurang-, rese- och detaljhandel.

Hushåll med barn har också sett en högre nivå av fattigdom än genomsnittet eftersom många föräldrar ännu kämpar för att kunna gå tillbaka till sina jobb medan deras barn deltar i online- skolning i hemmen.

Text och översättning: NewsVoice | Bild: Bakgata i New York. Foto: Martino Pietropoli. Licens: Unsplash.com

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq