USA. Nivån av fattigdom i USA har ökat väsentligt under de senaste fem månaderna 2020. Nästan 8 miljoner amerikaner faller nu snabbt ner i fattigdom. Det indikerar hur hårt många kämpar efter att statliga stöd minskat. Det skriver Heather Long från Washington Post i en gästartikel för Greenwich Time.

Fattigdomen i USA nådde 11,7% i november, en ökning med 2,4% sedan juni 2020, enligt nya uppgifter som publicerades på onsdagen av forskare vid University of Chicago och University of Notre Dame.

Även om den övergripande fattigdomsnivån är låg i USA med historiska mått, har ökningen av fattigdomen i år varit särskilt snabb. Det är det största fallet neråt på ett år sedan den amerikanska regeringen började dokumentera fattigdom för 60 år sedan. Enligt James X. Sullivan, professor vid Notre Dame, och Bruce D. Meyer, professor vid University of Chicago, är fallet ner i fattigdom nästan dubbelt så högt som vid den näst största försämringen som inträffade 1979-80 under oljekrisen.

Sullivan och Meyer skapade ett mätverktyg som bedömer nivån av fattigdom på grund av coronakrisen. Ekonomerna säger att den kraftiga ökningen av fattigdom sker av två skäl:

  • Miljontals människor kan inte hitta jobb.
  • Statliga stöd till arbetslösa har minskat kraftigt sedan sommaren.

Den genomsnittliga arbetslöshetsersättningen har sjunkit från mer än 900 dollar i veckan från slutet av mars till slutet av juli, till enbart 300 dollar i veckan i augusti.

Fattigdomen är nu högre än den var i början av året, ett varningstecken för de långvariga effekterna av den djupa lågkonjunkturen. Sedan juni har fattigdomen ökat mest för svarta amerikaner. Lågutbildade arbetstagare har upplevt de största arbetsförlusterna under lågkonjunkturen, eftersom många arbetar i lågavlönad jobb inom restaurang-, rese- och detaljhandel.

Hushåll med barn har också sett en högre nivå av fattigdom än genomsnittet eftersom många föräldrar ännu kämpar för att kunna gå tillbaka till sina jobb medan deras barn deltar i online- skolning i hemmen.

Text och översättning: NewsVoice | Bild: Bakgata i New York. Foto: Martino Pietropoli. Licens: Unsplash.com

Källa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
18 december 2020 kl 08:26

Nedstängningar över hela jorden i snart ett år! Överallt går företag omkull. Utegångsförbud mitt i sommaren i soliga länder har hindrat människor att få livgivande sol. Lagar och förordningar om att bära masker. Människors friheter har inskränkts in absurdum.

Många sjuka människor har nekats vård. Gamla människor har utsatts för det som omskrivs med “pallitativ vård”!

Nationernas ledare har försatt sina länder i ett enormt beroende till de stora globala bankerna med ofattbara jättelån som kommer att sluka skattebetalarnas inbetalningar till staten.

Jättebankerna och de multinationella företagen har kunnat stärka sina monopol ytterligare genom alla konkurser som drabbat små och mellanstora företag.

Hela corona-spektaklet är ett enda gynnande av jättebanker och jätteföretag.

Enormt mycket pengar har kanaliserats från nationernas skattepengar till läkemedelsindustrin under förevändning av nödvändigheten av att ta fram vacciner.

Och på en gång har ALLA läkemedelsföretag tagit fram vacciner samtidigt. – Vilken tillfällighet!

Och direkt därefter har länderna köpt in vacciner för många tusentals miljarder!

Friheten för människor att träffas, att resa, att utöva sitt arbete, sin hobby, att resa … – Allt har inskränkts!

Mötesfrihet, yttrandefrihet, näringsfrihet, tryckfrihet – alla våra grundlagsstadgade friheter har tagits ifrån oss!

Över hela jorden har allt detta skett samtidigt.

De politiska ledarna har unisont genomfört detta – mot folkens vilja!

Ländernas politiska ledare har marscherat tillsammans som lydiga beväringar i ett kompani!

Lars Bern ställer följande fråga i sin senaste krönika:

– Fråga er vilka det är som styr dagens Sverige?

https://anthropocene.live/2020/12/17/7384/