Facebook faktagranskar humorbilder och #jagärhär gör svärmattacker

publicerad 23 december 2020
- Anders Gustafsson
Facebook Police - Foto: Alexa, CC0 Creative Commons
Facebook faktakollar
Facebook faktakollar skämtbild

DEBATT. Facebook har nu börjat faktakolla människors privata bilder och memer. Om man delar bilden ovan mörkar Facebook inlägget och påstår att det är falskt.

Av bilden framgår tydligt att ett fordon som framförs med okänt drivmedel är parkerat på gatan med någon form av laddstation eller generator uppkopplat bakom. Generatorn är sedan vidarekopplad till en bil som kan vara en hybridtyp eller enbart eldriven.

Facebook ställer nu alltså nya krav på humorinslag där folk på olika sätt försöker göra narr av elbilar. Bilden ovan klarar inte Facebook-människorna som ger sig rätten att modifiera inlägg för miljoner av personer om de inte ställer upp på deras humoristiska värdegrund. Facebook kritiseras även av flertalet politiker som punktmarkerats av den vänstervridna personalen.

Det är alltså oklart om humorinslag där elbilar framställs på ett positivt sätt är tillåtna eller inte. Mest troligt är att företaget tycker att bara en viss typ av humor behöver faktagranskas.

Facebook Police - Foto: Alexa, CC0 Creative Commons
Facebook Police – Foto: Alexa, CC0 Creative Commons

Paret Dennert arbetar med svärmattacker

I Sverige sköts en stor del av Facebooks verksamhet av #jagärhär som står bakom nästan alla massanmälningar på plattformen. Magnus Dennert, som grundade organisationen tillsammans med sin flickvän Mina Dennert skriver följande i en av sina manualer:

“Nyckeln till att få bort hatet är att anmäla om och om igen. Det är botar som kollar anmälningar i början, så när tillräckligt många anmält flera gånger, tar en människa över.”

Att Facebook har låtit dem härja fritt under många år nu har lett till att hundratals (kanske tusentals) personer har blivit av med sin semesterbilder och tappat kontakten med vänner eftersom paret Dennerts anmälningar som alltid görs i stora svärmar tills företaget inte längre står emot och raderar hela konton.

Då paret Dennert har utsatt tusentals personer för dessa svärmangrepp har de fått mottaga en hel del hat från de utsatta. De har därför släppt en bok, i genren fiktion, där de tycker synd som sig själva. Boken har redan fått mycket dåliga omdömen på både Goodreads och Adlibris. Självömkan kombinerat med massanmälningar är tydligen inte ett vinnande koncept på bokmarknaden.

Text: Anders Gustafsson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det här är inget förslag utan bara en tanke!

  Ja man vill ju inte ge någon en ide.

  Vore det inte teoretiskt möjligt om alla anmälde allt som Dennerts gör hela tiden, om och om igen att få bort dem? De hatar ju uppenbarligen yttrandefrihet, och deras blotta existens utgör ju därmed “hets mot folkgrupp”. Vi som gillar yttrandefrihet är ju också en folkgrupp.

  • Vilken intressant ide. 😉

   Dennerts säger: ”Nyckeln till att få bort hatet är att anmäla om och om igen. Det är botar som kollar anmälningar i början, så när tillräckligt många anmält flera gånger, tar en människa över.”

   Så hur svårt är det att skapa en sådan bot som anmäler näthatande botar?

 • Den vänstervridna (vänsterblivna) jakten mot meningsmotståndare borde få ett slut de skall inte tillåtas dominera åsiktsbildningen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *