Handläggare på MPRT godkände barnporrproducent för redaktionsstöd

publicerad 20 december 2020
- Anders Gustafsson
The Facebook "purge" - Foto: ID 27707.Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

MEDIA & GRANSKNING. Det nya redaktionsstödet har nyligen delats ut under kaosartade former där bland annat NewsVoice, Nyheter24 och Nya Dagbladet underkändes på mycket lösa och diskriminerande grunder. En av dem som får redaktionsstöd är barnporrproducenten B. Pettersson som via sitt bolag Sveagruppen Media AB ger ut Dalabydgen, Sörmlandsbygden och Länsposten.

Text och granskning: Anders Gustafsson

Klockar skriver i sitt beslut att “syftet med mediestödet är att stärka demokratin” något som hon alltså anser sig göra när statens pengar hamnar i händerna på personer som har använt medel för att producera barnporr. Utöver detta är Pettersson gamla bolag Sveagruppen Tidnings AB skyldig Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) runt 12 miljoner kronor från en planerad och uppenbart olagligt utförd konkurs – en företagsplundring som Samhällsnytt rapporterade om. Klockar har trots detta gjort bedömningen att tidningen är i “behov av ekonomiskt stöd”.

NewsVoice som också har sökt redaktionsstöd ansågs inte uppfylla kravet att “stärka demokratin”. Detta eftersom en handläggare “kände i sin kropp” att vissa artiklar inte mötte kravet på “hög kvalitet”.

Byggde upp stort porrbibliotek där barn hade sex

Det var för ungefär fem år sedan som Justitiekanslern (JK) beslutade om skadestånd för ett av Petterssons offer, alltså ett barn som hade filmats in smyg och sen kom att ingå i ett väl organiserat porrbibliotek.

Av JK:s dokumentation framgår det att:

  • han smygfilmade barn nakna och i sexuellt ytterst intima situationer med vaginalt och oralt sex,
  • han spelade in barnporr i omkring två och ett halvt år och det även togs ett mycket stort antal bilder,
  • han byggt ett omfattade nätverk med dolda kameror och utrustning för mörkerfotografering som användes för produktion av barnporr och att
  • de dolda kamerorna var riktade speciellt för att fånga upp barnporr.

Av texten framgår vidare att Pettersson har varit väldigt noggrann och organiserad när han producerade sitt barnporrsbibliotek. För att maximera mängden material hade han bland annat installerat en automatisk dörrstängare för att inte skymma kameravinkeln.

All barnporr har sedan noga granskats av Petterson och sorterats i olika kataloger för att snabbt kunna få fram det material som han ansåg sig behöva under sina “sessioner” vid datorn. I utredningen kom JK fram till att svenska staten hade brutit mot Europakonventionen och delade ut ett skadestånd till ett av de utsatta barnen.

Fortsätter med brottslighet

Sedan B. Pettersson började med barnporr har han fortsatt med grov brottslighet. Just nu förekommer han över 12 gånger i belastningsregistret, däribland grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Han har till och med varit inblandad i konfrontationer där han själv har utsatts för mordförsök. Detta efter att ett av hans barnporroffer kidnappat honom.

Hans offer för barnporrsproduktionerna lider fortfarande i dag och missbrukar narkotika och har psykiska problem. Klockar och hennes kollegor har trots detta lämnat över mer än 100 miljoner i olika stöd till hans företag utan att “kunna hitta” en enda paragraf som satte stopp för det.

Pettersson konfronteras om barnporr

Pettersson förnekar bestämt att JK:s beskrivning skulle vara korrekt och ljuger när han får frågor på telefon.

Du låg bakom ett antal smygfilmningar som resulterade i ett beslut av JK där person fick skadestånd under 2015?

“Nej”

Detta stämmer inte?

“Nej”

Det stämmer inte heller att du är dömd för grov olovlig körning fyra gånger? Är du dömd för grovt rattfylleri?

“Vad får dig att undra över det?”

Du har alltså inte haft ett övervakningssystem i huset och smygfilmat ungdomar när de har sex?

“Nej, det stämmer inte. Av vilken anledning undrar du detta?”

För att du har en del domar. Bland annat där du blir knivhuggen av en av dem som smygfilmades. Har du blivit knivhuggen eller?

“Vad är din anledning att forska i detta?”

Jag har här till exempel en dom från Västmanlands tingsrätt, grov misshandel.

“Du kanske inte uppfattade att jag ställde en fråga till dig.”

Där har du blivit kidnappad i en bil som jag förstår det och knivskuren?

“Du kanske inte uppfattade att jag ställde en fråga till dig.”

Jo, det uppfattade jag, men du säger ju att detta inte stämmer?

Pettersson slänger därefter på luren. Hans fullständiga brottsregister är verifierat med Västmanlands tingsrätt.

Text och granskning: Anders Gustafsson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq