Myndigheten MPRT delar ut miljoner till skvallertidningar med hitte-på-nyheter

publicerad 11 december 2020
- Gästskribent
MPRT (mediemyndighet). Originalfoto: Corina Rainer. Licens: Unsplash.com. Montage: NewsVoice
Temabild: MPRT (mediemyndighet).

GRANSKNING & MEDIA. Vissa nya nätmedierna har nekats mediestöd med obegripliga motiveringar. Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) som delar det statliga mediestödet använder specialtolkningar för att slippa ge bidrag till alternativmedier samtidigt som handläggare letar efter vidlyftigt orsaker för att ge andra tidningar pengar. Det skriver Einar Svensson i en analys av myndighetens beslut.

Text: Einar Svensson | Artikeln har tidigare publicerats i Nya Dagbladet

Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) har nyligen delat ut 500 miljoner kr i redaktionsstöd. Under ledning av Charlotte Ingvar-Nilsson och enhetschefen Georg Lagerberg har de nu gått in i ett legalt snårträsk där oförutsägbart kaos styr verksamheten, om de inte delar ut pengar till de stora mediehusen förstås. Märkbart är att de använder specialtolkningar för att “sätta dit” alternativmedier. Samtidigt letar de vidlyftigt orsaker för att ge andra tidningar pengar.

MPRT: Beviljade redaktionsstöd för 2020 (PDF)


Vill man ha stöd från och med nu skall man göra sig av med ideella resurser, sluta skriva om gurkmeja, inte ha avvikande uppfattningar om vacciner eller prata om risker med elektromagnetisk strålning. Man skall inte heller avvika från det “konventionella systemtänkandet” eller behandla sånt som är “kontroversiellt”. Detta enligt handläggarna Dinara Berg och Kajsa Rohdin.


Skvaller- och pladdernyheter får miljonstöd

Bara allmänna nyhetsmedium som har den primära uppgiften att bedriva nyhetsbevakning kan få stöd enligt mediestödsförordningen, men MPRT har valt att tolka detta väldigt fritt. Följande medier har de godkänt:

ArcanumSkolan 2024

Allt om Osby  – en skvallertidning utan nyheter. De senaste tio artiklarna har titlar som “den kristna tron”, “flytande julgodis”, “sorg och glädje”, “hur ska vi dela boet efter skilsmässan”, “om att växa tryggt”, “kooperativas historia, del 3”, “välj ljus med omtanke”, “fiskgryta med skaldjur och rotfrukter” och “adventstider hos konstnären Karin Linderoth”.

Ny Teknik – en tidning som enbart skriver om teknik och forskning är nu primärt “nyhetsbevakande”.

BJÄRENU – även den en lokal skvallertidning har godkänt av handläggaren John Olsson. De senaste fyra artiklarna är “Hilda bakade bäst och tog hem segern”, “Stigbertils börjar med vintertillsyn”, “Båstads kommun kan vinna pris för nyföretagande” och “Klubben har sålt fågelmat i 20 år”. Andra nyligen publicerade artiklar har titlarna “Skillnaden mellan en tidning och ett mjölkpaket” och “Höganäs har Sveriges godaste kranvatten”.

Andra nya medier är Gry Forsell med vänner och Rix Morron Zoo där myndigheten grävt fram vissa nyheter från sändningarna och sen klassat det som stödberättigade och lämnat över 3 miljoner kronor för besväret.

Tidningen Yippie som enligt sin hemsida hade 12 utgåvor under 2019 fick stöd. Utöver att de inte når upp till kravet på 15 utgåvor innehåller tidningarna inte nyheter alls utan fokuserar på hemma-hos reportage, hästar och veganmat. Kajsa Rohdin som klassade NewsVoice som dålig journalistik var handläggare i ärendet.

Även tidningen QX där alla nyheter behandlas ur homolobbyns perspektiv bedöms nu också vara allmän nyhetsförmedling.

Enligt enhetschefen Georg Lagerberg har nästan alla beslut fattats med känslor som handläggarna fått i sina kroppar, något som han kallar för “helhetsbedömningar”. Några beräkningar eller stöddokument för besluten finns inte att tillgå.

Tydlig diskriminering av alternativa medier

Fyra nya medier som av olika anledningar anses vara alternativmedier eller stå Sverigedemokraterna nära har sökt del av det nya mediestödet (Nya Tider och Exakt24 har fått mediestöd tidigare). Samhällsnytt som har väldigt stor spridning på fick pengar, precis som Svensk Webbtelevision [SwebbTV] som snabbt etablerat sig som största alternativa kanalen på Youtube.

Läs mer: Rika etablissemangsmedier får hundratals extra skattemiljoner i mediestöd

Hälften av de nya “alternativmedierna” som sökt fick dock inte del av pengarna. Nya Dagbladet föll som enda tidning på “paragraf 9a” som innebär att MPRT anser att de “inte har ett behov” av stöd eftersom de har för många skribenter som inte kan ta ut lön på grund av dålig ekonomi. Handläggaren som hittade på denna märkliga ursäkt var Dinara Berg. Hon har tidigare klassat ATL (Lantbrukarnas Affärstidning) som en allmän nyhetstidning trots att man troligtvis måste dock äga minst en traktor för att den skall vara läsbar.

Läs mer: Nya Dagbladet nekas statligt mediestöd – ”arbetar för mycket ideellt”

Gällande NewsVoice har de gått ännu längre i sina ambitioner att inte dela ut något stöd. I detta fall blir Kajsa Rohdin smakråd åt hela svenska folket och menar att innehållet i tidningen inte “grundas på vetenskap eller fakta”. Hon anför vidare att NewsVoice sprider falsk information om gurkmeja baserat på en artikel från 2016 samtidigt som hon anklagar dem för att ha ett “anti-vaccinbudskap” och skriva om risker med elektromagnetisk strålning.

Ny Teknik som samtidigt fick redaktionsstöd nämner “elektromagnetisk strålning” i runt 90 artiklar. Aftonbladet som fick stöd nämner gurkmeja i hundratals artiklar men rekommenderar även broccoli, granatäpple, chilipeppar och grönt te mot prostatacancer. En sökning mot Svenska Dagbladets arkiv ger runt 6 000 träffar gällande “vaccin” där flertalet uttrycker kritik.

Samtidigt lyckas de komma fram till nyheter24.se inte är en nyhetssida efter en ingående granskning av 73 artiklar som utförts av juristen Simon Rose. Från det underlag som är det helt uppenbart att MPRT med Georg Lagerberg i spetsen har valt ut de medier som de vill “sänka”.

Text: Einar Svensson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • I orörd natur är de vilda djuren fantastiska på att överleva. Ett vildsvin rotar runt lite med sitt tryne i jorden och hittar föda i överflöd och finner en sovplats under en ymnig gran.

  Men vi ska inte regelbundet mata de vilda djuren för då förlorar de sin naturliga förmåga till överlevnad.

  Människor skulle heller inte ha några större svårigheter att överleva i en naturlig miljö. Det ser vi hos naturfolken.

  Men nästan ingenstans längre får människor leva i en naturlig miljö. De rikaste av de rika förstör all samhällelig ekologi och jämvikt med sina pengar.

  Subventioner, skatter, böter, avgifter, licenser, tillstånd, förbud – detta är några av deras styrverktyg i skapandet av obalanser som de sedan utnyttjar på alla tänkbara sätt.

  Med pengar kan de gå in i en organisation, en marknad, en yrkesgrupp och ta över kontrollen totalt.

  Här redogör Lars Bern för hur den en gång så mångsidiga och fria hälsovården i USA togs över av några miljardärsfamiljer:
  https://anthropocene.live/2020/04/17/det-hundraariga-kriget-om-halsomarknaden/

  Samma process ägde sedan rum i Sverige och mer eller mindre i hela världen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *