Svensk komiker dömd för sexuellt ofredande får inte ha sociala konton

publicerad 13 december 2020
- Anders Gustafsson
Bitterfittan "Ballar av stål". Foto: TV5
Bitterfittan “Ballar av stål”. Foto: TV5

SOCIALA MEDIER. Enligt Facebooks och Instagrams regelverk får dömda sexualbrottslingar inte vara verksamma på Facebook. För ett tag sen avslöjade Expressen att Nour El Refai, som är en svensk skådespelare och komiker, dömts för sexuellt ofredande och därför har begränsade rättigheter att använda vissa sociala medieverktyg. Det är samtidigt oklart om andra plattformar tillåter dömda med samma bakgrund.

Processen för att anmäla de som inte lyckas hålla sig till regelverket är tämligen snabb. Det är samtidigt oklart om gruppen #jagärhär som organiserar massanmälningar på Facebook kommer att agera. Om inte, så kan du själv rapportera kontona så att de tas bort.

I Expressens artikel kan man läsa att El Refai beklagar sig över att hon inte kan få inresetillstånd till USA och inte får arbeta med barn på grund av domslutet. Nu kommer hon kanske också förlora sin möjlighet att vara verksam på Facebook och Instagram.

Bakgrund:

“Nour El Refai, 32, har visat sitt underliv för förbipassande i Kungsträdgården i Stockholm som en del av karaktären ”Bitterfittan” i programmet ”Ballar av stål” – men hon har också visat sina bröst för män i Humlegården som en del i humorprogrammet ”Raj Raj” – ett inslag som slutade i en dom om sexuellt ofredande 2007”.

“Det har precis varit en blottning i Humlegården, där det ser ut som det alltid gör, att det är någon äldre man som hoppar fram och visar sin penis för folk som inte vill och går i gång på att man blir äcklad. Att det är det de gillar, säger Nour El Refai.”
“…Nour El Refai tänkte att det kunde vara roligt att göra ett dolda kameran-inslag med en kvinnlig blottare. För det har man aldrig stött på. En ung sexig blottare. Hur skulle folk reagera på det?”Expressen

Mycket enkel rapporteringsrutin

Att anmäla på Facebook framstår som en väldigt banal procedur.

  1. Läs den övergripande information på Facebooks hemsida
  2. Klicka på länken “report it to us”
  3. Ange din egen email och namn på den som rapporteras, exempelvis Nour El Refai
  4. Infoga sen länken till profilen och skriv in landet som det avser (Sverige eller Sweden)
  5. Som dokumentation kan man infoga en länk till Therese Lobergs Expressenartikel. Därefter räcker det att trycka på “Send”.
  6. Profilen på Instagram kan man rapportera med en knapp till höger om profilnamnet. Denna länk skall också fungera bra.

Facebook lovar i sitt rapportfönster att kontot kommer att raderas så fort de har verifierat informationen. Det återstår att se om plattformen kommer att leva upp till sitt löfte.

Om inte blir det intressant att få klar information gällande vilka sexualbrottslingar som får härja fritt på plattformen och om företaget kommer att gå igenom alla domar för att göra en helhetsbedömning från fall till fall. Det torde i så fall innebära ett par heltidstjänster bara för deras Sverigekontor.

Text: Anders Gustafsson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *