Aftonbladets skräckrapportering om covid granskas – Kraftiga överdrifter

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 januari 2021
- Torbjörn Sassersson red.
Aftonbladets rapportering om coronakrisen har starka överdrifter. Montage: NewsVoice. Artikel från Aftonbladet. Fotona är pixlererade för att skydda upphovsrätten.
Aftonbladets rapportering om coronakrisen har starka överdrifter. Montage: NewsVoice. Artikel från Aftonbladet. Fotona är pixlererade för att skydda upphovsrätten.
Aftonbladets rapportering om coronakrisen har starka överdrifter. Montage: NewsVoice. Artikel från Aftonbladet. Fotona är pixlerade för att skydda upphovsrätten.

GRANSKNING. Nästan dagligen publicerar Aftonbladet artiklar om att Sverige befinner sig i ett slags utdraget krigstillstånd mot Covid-19. I en exempelartikel skriver tidningen att intensivvården är kraftig överbelastad av covidpatienter. Denna typ av artiklar sänder ut chockvågor, men en enkel granskning visar att Aftonbladet snarare publicerar click-baits för att driva trafik till sin sajt, sälja lösnummer och inte minst för att upprätthålla corona-narrativet, vilket råkar gynna läkemedelsindustrin.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 14:18

Ett exempel på kraftiga överdrifter finns i en artikel från i söndags rubricerad “Hårt tryck på infektionskliniken i Umeå: knappt plats för andra än covid”. Samma artikel lyftes upp på Aftonbladets framsida på webben med rubriken “Larmet: Covid-sjuka tar upp alla vårdplatser – personalen går på knäna”. Artikeln om Norrlands universitetssjukhus innehåller en video med en “utbränd” sjuksköterska (Ida) som representerar en vårdanställd.

Vi ifrågasätter inte Idas arbetssituation, men istället omständigheterna och det skrämmande budskapet i Aftonbladets artikel. I nästan hela textmassan beskriver August Håkansson på Aftonbladet Idas skyddsutrustning och hennes subjektiva utsatthet. Läsaren drivs in i en emotionell upplevelse av Idas situation.

Artikeln innehåller däremot mycket lite hårda fakta, och det lilla som presenteras ger anledning till misstankar om överdrifter:

“Avdelningen har plats för 14 patienter och här vårdas även personer som inte har covid-19. Men på senare tid har de inneliggande nästan uteslutande varit covid-patienter. När Aftonbladet är på besök är 13 av platserna fyllda. 12 av dem har covid-19.”

Hur rimmar detta underlag med det som enkelt kan vaskas fram om Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå?

Norrlands universitetssjukhus är det största i Norrland och bland de största i landet. NUS bedriver kvalificerad sjukvård, forskning och undervisning. Akutmottagningen tar emot patienter i helikoptrar från hela regionen, patienter som har allvarliga skador och sjukdomar som snabbt behöver intensivvård.

Sjukhuset är ett regionsjukhus för Norra sjukvårdsregionen som omfattar landstingen i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. I regionen bor cirka 900.000 människor (2015) spridda över halva Sveriges yta.

Problemet: Mycket liten infektionsavdelning med svag personalstyrka

Bilverkstad Jeep
Dieseltrim kan Jeep – ANNONS

Enligt August Håkansson på Aftonbladet finns för dessa 900.000 invånare endast 14 vårdplatser på infektionsavdelningen och av dessa har vid Aftonbladets besök endast 12 patienter med Covid-19 och ytterligare en person har en annan infektion. En säng är ledig. Avdelningen är alltså inte ens fullbelagd!

Trots att Norrlands universitetssjukhus (NUS) har ett upptagningsområde som täcker halva Sveriges yta, med en population på cirka 900.000 människor har alltså NUS endast 14 platser på infektionsavdelningen. Det förefaller vara en mycket liten avdelning för så många personer i regionen. Enligt Ida på avdelningen är dessutom personalen underbemannad och det saknas resurser (något som hela Sveriges sjukvård lider av).

“Förra veckan hade jag två dagar när jag fick äta på tio minuter båda dagarna.”

Självklart går Ida på knäna om avdelningen har personalbrist även om det endast handlade om 14 intensivvårdspatienter varav 12 med covid. Enligt artikeln i Aftonbladet verkade det finnas 2-3 sköterskor på avdelningen, alla i 20-årsåldern.

12 st covidpatienter av 900,000 invånare innebär att endast drygt 1 patient per 100,000 personer finns inlagda på intensivvården i regionen.

Äldreomsorgsenhet i Stockholm saknar helt covidfall sedan flera veckor

NewsVoice har talat med en anonym källa som sitter på administrationen på en vårdenhet med 500 vårdmottagare för äldreomsorg inom Stockholms kommun. Källan uppger att de inte haft ett enda fall av Covid-19 sedan flera veckor. Det finns alltså inte en enda äldre person med Covid-19 av dessa 500 personer i behov av äldreomsorg i hemmet.

Slutsatsen av denna enkla granskning är att Aftonbladet kraftigt överdriver coronasituationen och detta bekräftas av det enormt låga antal av covidsjuka i Norra sjukvårdsregionen samt att det inte finns Covid-19-sjuka alls när NewsVoice gör ett stickprov på en äldreomsorgsenhet i Stockholm.

Dessa uppgifter bör leda till en seriös debatt om huruvida coronarestriktionerna är mycket överdrivna i Sverige, ett land som inte har beslutat om lockdown.  I andra länder sker hårdare och mer utdragna samhällsstängningar som än mer krossar privatpersoners och småföretagares ekonomier.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Aftonbladet: “Stor ökning av iva-patienter utan covid förbryllar: ”Helt obegripligt””

  “Antalet iva-patienter har nästan fördubblats i Västra Götalandsregionen jämfört med samma period ifjol. Men orsaken är inte att antalet covidsjuka ökat – utan patienter med andra sjukdomar.
  – Det är helt obegripligt att det är så stor skillnad mellan åren, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare i regionen.”

  Uppenbarligen har folk blivit mer sjuka av restriktionerna, eller?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/stor-okning-av-iva-patienter-utan-covid-obegripligt

 • Det är ju Aftonbladets missvisande skenrapportering som artikeln granskar…

  Fö konstigt att Aftonbladet inte rapporterar om den avhuggna influensastatistiken för 2020 .

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/influensa-veckorapporter/aktuell-influensarapport/

  https://portal.icuregswe.org/siri/report/inrapp

  Kika gärna på simuleringen över födslar och död https://worldbirthsanddeaths.com/

 • Varför ger du i artikeln sken av att det bara skulle vara 12 covidfall i norra Sverige? Enbart på Sunderby sjukhus (regionsjukhuset) i Norrbotten finns tiotalet på IVA och 50-tal covidpatienter inlagda i övrigt för närvarande.
  Snacka om fakenews-artikel

 • Medierna har som uppgift att hålla medborgarna uppskrämda. Läkemedelsverket har gett direktiv om att inte använda mediciner som hjälper mot covidsmitta. Som hydroxiklorokin, att sätta in så tidigt som möjligt vid symptom och även som förebyggande. De senaste månaderna har också Ivermectin dykt upp och verkar ändå bättre, inte heller det finns det några tecken på att man vill använda. Hade medel som dessa använts hade säkert betydligt färre behövt bli svårt sjuka och dö. Och sjukvården hade inte varit fullt lika belastad.

  När det gäller vacciner är det tvärtom, då håller medierna så tyst man kan om dödsfall och biverkningar efter vaccinering. Och man lyckas aldrig hitta något samband med vaccinet när någon dör kort efter att ha fått sprutan, 45 dödsfall är inrapporterade nu.

  Och det är likadant i de flesta västländerna. Vilka är “dom” som ligger bakom detta? En högnivå-maffia som kontrollerar medierna och styret av de flesta västländerna.

 • Viktigt tidsdokument precis i starten av hälsofarliga massvaccineringar och 5g utbyggnad.

  Det är ett märkligt sammanträffande att man precis före “coronapandemin” byggde upp vårdköer genom en helt unik, svårartad materialbtist som ställde in många operationer.

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/11/materialbrist-inom-halso–och-sjukvarden-ska-forebyggas/

  Jag har en bekant i 80 års åldern som nu har väntat i mer 3 år på sin knäoperation på grund av ändlösa vårdköer och diverse stabslägen och andra bortförklaringar långt före “coronan”.

  https://www.vardfokus.se/yrkesroller/sjukskoterska/stabslage-pa-karolinska-i-huddinge-pa-grund-av-sjukskoterskebrist/

  https://www.vardfokus.se/vardorganisation/karolinska-varslar-igen-600-nu-tjanster-i-varden/

  https://www.allas.se/relationer/bengt-blev-birgitta–vid-83-ars-alder-jag-angrar-ingenting/7029132

  Kan det var så att man genom uppsåtliga handlingar/prioriteringar byggt upp en resursbrist som intäkt för “coronapandemin” men att uppofrande vårdpersonal hittills varit för duktiga?

 • “Vi får göra mer sånt här”

  Absolut!

  SVT gör det enkelt.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-granskar-overdodligheten-pa-landets-aldreboenden

  Har en släkting på Granlidens äldreboende i Grängesberg. Damen fyller 99 i maj. Hon har hållit koll på alla och överlevt alla. SVT rapporterade om överdödligheten och hon blev fundersam eftersom hon inte märkt något. Hon fråga personalen eftersom hon inget märkt.
  Ja SVT var här och tog bilder, men inget av det man säger stämmer var svaret.

  Man vrider och vänder på allt. Dubbelt så många döda där och där. En död förra veckan, nu två. Dubbelt så många visst….. Corona ökar, visst finns över 200 olika coronavirus och varje vinter ökar de. Man vrider och vänder på allt för att det ska låta fruktansvärt.

  Alla borde skriva till FHM omedelbart och be dem stänga ner samhället helt på obestämd framtid. Förra året dog minst dubbelt så många i cancer som “med”sars-cov-2 viruset.
  Och det finns ju cancerframkallande ämnen överallt i samhället, bäst att stoppa exponeringen.

  • Den journalistiken påminner en hel del om Правда, eller hur?

   En historia – även om inte historia…

   Efter en landskamp mellan Sovjetunionen och Canada i ishockey, där det sovjetiska landslaget förlorade med 0-11
   stod följande att läsa dagen därpå i Prawda (den sovjetiska versionen):

   Det sovjetiska landslaget uppnådde en ärofylld andraplats, medan Canada kom näst sist.

   I den ärofulla kampen

 • Människor inlagda på sjukhus är försvagade. Därför är det ytterst viktigt att de inte vanvårdas.

  En form av grav vanvård kan vara att patienterna exponeras för sådant som gör dem oemottagliga för livsviktig behandling.

  I följande intervju med docent Olle Johansson framhåller han att en studie från 2017 ger honom sömnlösa nätter.

  Denna studie visar att den starkt ökade mikrovågsstrålning genom 5G-utbyggnaden gör att alltmer bakterier blir antibiotikaresistenta och att det är orsaken till alltfler människors död.
  https://www.youtube.com/watch?v=Z9KJ2Iql57w&feature=youtu.be

 • Utmärkt journalistik hära! Det finns mer att gräva upp ur det här hålet. PK begick ett dödligt strategiskt misstag när de plötsligt övergick från att sakta koka grodan till att skrikande försöka jaga ikapp den.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *