Köpa billiga bilbatterier? Du får problem vintertid

publicerad 16 januari 2021
- Gästskribent
Billiga bilbatterier ger dig problem vintertid. I bild en Jeep Wrangler.

Att köpa billiga bilbatterier är enkelt, men är lågprisbatterier något att satsa på? Bilexperter säger att det kan vara bättre att köpa kvalitetsbatterier. Fördelen med billiga bilbatterier är blott att de är billiga, men mycket mer får du inte. Problemen kommer vintertid.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma | Artikeln innehåller en länk till ett företag

Nackdelar med att köpa billiga bilbatterier

Lågprisbatterier har ofta inte tillräcklig kapacitet att driva all elektronik i elsystemet på en bil på vintern. Det kanske fungerar bra i början, men när kylan kommer eller batteriet blir äldre smyger problemen fram med billiga bilbatterier.

De billiga bilbatteriernas nackdelar brukar visa sig när du ser att diverse varningslampor börjar lysa. Det uppstår störningar i elsystemet. Bilen måste börja prioritera hur elen ska användas. Ej essentiella funktioner är det första som stängs av. Bilens dator kan bedöma vilka funktioner som bilen kan slå av utan att körning och säkerhet äventyras. Exempel på elutrustning som först brukar stängas av kan vara: fläktar, belysning, radio, GPS och bildskärm.

Korta körsträckor på vintern dränerar batteriet på kraft

Problem med att köpa billiga bilbatterier börjar visa sig när bilen varit stående några dagar. Bilbatteriets kapacitet sjunker om bilen inte körts på ett tag. Kom ihåg att inte köra korta sträckor på vintern, det vill säga turer på några kilometer när du ska handla mat eller skjutsa någon.

Eftersom arbetstemperaturen inte hinner bli optimal laddas inte batteriet. Istället tömmer du batteriet mer och mer genom att göra flera korta körningar på vintern.

Bilbatteriet laddas först efter 20 minuters körning

Hemligheten är att motorn måste upp i optimal arbetstemperatur för att bilbatteriet ens ska börja att laddas. Det kan krävas att du kör bilen i 20-30 minuter innan bilbatteriet börjar laddas. Räkna med åtminstone en mils körning. Ju kallare det är utomhus desto längre tid tar det att ladda ett batteri.

Det bästa för bilmotorn, bilbatteriet och din egen komfort samt för att minska bränsleförbrukningen vintertid är att förvara bilen i garage eller att använda motor- och kupévärmare om den står utomhus samt att satsa på kvalitetsbatterier. Skippa att köpa billiga bilbatterier.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma | Läs mer om teknik i NewsVoice

Köpa billiga bilbatterier?
Bilar på vintern. Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Bytte mitt orginalbatteri som var helt tömt efter13 år, minus 6 blev för mycke. Kunde säkert ha laddat det för att funka resten av vintern, men det var ändå dags.
  Det blev ett billigt Biltemabatteri som kommer att hålla ett antal år, kanske inte lika länge som orginalet, …. so what?, då köper man ett nytt och friskt igen.

 • Sant, lågprisbatt. har bytt 3 ggr sedan 2014, kör ändå minst 4 mil i veckan 4 starter, inget nötande med startmotorn.
  Underhållsladdar, har letat tjuvström, ändå åldras batteriet väl snabbt.
  Generatorn laddar med bra spänning.
  Har voltmätare i cigguttaget.
  Kontrollerar även med multimeter.
  Har mekat olika bilmärken privat sedan 1985.
  Undrar, stämmer det att lågprisbatt har tunnare blyplåtar och därmed går ner sig tidigare.

 • Även fast detta var en sponsrad artikel så är den ack så sann.

  Många tror att bilen laddar batteriet fullt bara man startar, men det tar åtskilliga timmar att ladda batteriet över 80% i motorvägsfart, har man ett budgetbatteri är det inte ens säkert det klarar av att hålla spänningen trots det…

  Ett bra batteri är viktigt på vintern, men även att underhållsladda det ofta om man bara kör inne i stan t.ex. så slipper man problem och batteriet håller längre.

  Nejdå, jag har ingen relation till artikelskribenten men mina startkablar får jag använda på grannarna oftare än jag byter kalsonger nu när det är kallt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *