Dawit Isaak-biblioteket kan ta in alt-mediernas censurerade material

publicerad 2 januari 2021
- Anders Gustafsson
Emelie Wieslander på Malmös stadsarkiv får moraliskt stöd av ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.
Emelie Wieslander på Malmös stadsarkiv får moraliskt stöd av ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.
Emelie Wieslander på Malmös stadsarkiv får moraliskt stöd av ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson. Foton: pressfoto och skärmdump från ETC. Kollage: NewsVoice.

MEDIA. Enhetschefen Emelie Wieslander på Malmös stadsarkiv öppnar nu för att ta in material från alla nedstängda journalister och kanaler på Youtube den senaste tiden. SwebbTV, Granskning Sverige och Svegot är material som nämns i diskussioner där Dawit Isaak-bibliotek i så fall skulle ta in det digitala materialet.

Text: Anders Gustafsson

“Ja tycker egentligen inte att verksamheten skall behövas. Det är en verksamhet som man önskar skall försvinna.” säger Wieslander när hon blir uppringd.

Hon menar vidare att det finns en bibliotekslag i Sverige och säger att syftet är att stärka demokratin genom att vara en arena för fritt åsiktsbildande.

Vill utöka med andra konstformer

Emelie Wieslander menar att Dawit Isaak-biblioteket är en enhet med framförallt böcker, något som hon vill utöka med andra konstformer. Deras fokus är författare som blivit “bannade” eller censurerade. Det allra viktigaste för Wieslander är material som svenskarna inte hade fått läsa om någon annan hade fått bestämma.

Det här med att utöka, kan det vara med filmer och klipp?

“Precis, i dagsläget är det litteratur, men vi har också en station på utställning där man kan lyssna på förbjuden musik.”

Finns det någon musik från Sverige?

“Nej, de finns det inte.”

Hon menar vidare att man enbart kan skapa åsiktsfrihet genom kunna ta del av information. Hon pekar på bibliotekets grundkärna är att vara en arena för fritt åsiktsbildande.

Gäller detta även om åsikter som är obekväma för vissa?

“Yttrandefrihet. Att leva i yttrandefrihet. En demokrati handlar om att tolerera att även obekväma, otrevliga, dumma eller korkade åsikter får föras fram. Man skapar inte demokrati genom att tysta dem.”

Detta är ett bibliotek för konstnärlig yttrandefrihet, anför hon vidare.

Är all journalistisk yttrandefrihet konstnärlig i sig?

“Ja, exakt. Exakt. Det handlar om censurerad kultur. Litteratur, journalistik, teater, film, dans och så vidare. I Malmö har vi en lång tradition av att jobba med att främja hotad kultur och hotade kulturarbetare.”

Kan man lämna in material till er från tystade och censurerade journalister?

“Ja, det kan du göra. Menar du att det skall vara tillgängligt i biblioteket?”

Ja, som människor skall kunna ta del av.

“Ja, men absolut. Det är ju det som är syftet – att göra sånt tillgängligt.”

Kan tänka sig att ta alternativmedias raderade material från Youtube

Wieslander informeras under samtalet om att allt raderat material från SwebbTV, Granskning Sverige, Svegot, Feministinspektion och politikern Jeff Ahl med flera.

De som har tystats genom en gemensam aktion av Youtube, regeringen, Expressen, och Tidningsutgivarna med Jeanette Gustafsdotter i spetsen. Det är material som jag vill skicka in.

“Vad var anledning till att detta tystades?”

Det är ingen som vet. Det är inga som får besked utan det hänvisas till ”hat och hot”.

Wieslander menar då att deras gräns går vid Sveriges lagar.

Går det bra att skicka i detta material?

“Ja, vi kan absolut höras av senare för att diskutera vad det är för material och hur det kan ingå i biblioteket.”

Du känner inte spontant att det är rätt väg att gå?

“Ja, jag ser inga hinder. Det handlar om vad det är för material och hur vi kan tillgängliggöra det i biblioteket, men vi kan inte här och nu säga att vi tar allt.”

Emelie Wieslander uppmanar de som vill att maila in sitt material med exempel. Mikael Willgert med SwebbTV har sagt att han kommer ta kontakt med biblioteket för att reda ut detaljerna i erbjudandet.

Besök Dawit-Isaak-biblioteket

Text: Anders Gustafsson

Relaterat

Medier och institutioner som stödjer yttrande- och pressfrihet:

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq