Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nytt krav från Facebook på minnesdag – förneka migranternas våldtäkter

publicerad 27 januari 2021
- Anders Gustafsson
Temabild: Övergrepp. Foto: Dragos Condrea. Licens: Mostphotos.com
Temabild: Övergrepp. Foto: Dragos Condrea. Licens: Mostphotos.com
Temabild: Övergrepp. Foto: Dragos Condrea. Licens: Mostphotos.com

GRANSKNING & DEBATT. NewsVoice har i veckan fått rapporter om att Facebook nu tvingar sina användare att förneka “migranternas” våldtäkter. Sedan 1960 har vissa migranter som kommit till Sverige begått en enorm mängd våldtäkter mot svenska kvinnor och barn.

Enligt flera studier handlar det om 60% av alla våldtäkter i landet och cirka 80% av alla grova våldtäkter. Samtidigt är migranterna nästan helt unika när det gäller överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter och ligger då på strax under 100%.

Det är den 27 januari i år och “förintelsens minnesdag“. Att diskutera exakta dödstal gällande förintelsen är något som är osmakligt och dessutom olagligt i flera länder. I Sverige går det under begreppet “hets mot folkgrupp” (HMF) och leder normalt endast till böter, men i länder som Tyskland och Österrike kan det leda till upp till åtta års fängelse.

Minnesdagen uppmärksammandes i Sverige av bland annat statsfinansierade Forum för Levande Historia (FLH). Under deras huvudinlägg i dag skrev en person: “Migranterna som har kommit till Sverige har våldtagit över hundratusen kvinnor och barn. Finns det någon dokumentär om detta?”. Efter detta undrade personen om forumet FLH “förnekade” att så var fallet – det vill säga att dessa våldtäkter har hänt.

Forum för Levande Historia
På Facebooksidan för Forum för Levande Historia får men inte fråga om den svenska folkgruppens lidanden i nutid. Man får inte heller fråga om korrekt våldtäktsstatistisk stämmer om förövarna är av utländsk härkomst.

Det tog därefter runt tio minuter och sedan var inlägget borta. I rapporten från Facebook står det att inlägget bryter mot regeln om “hatiskt innehåll“. Personen som skrev inlägget får nu inte kommentera på Facebook under 30 dagar och därefter är det troligt att hela kontot raderas vid fortsatta påstådda “regelbrott”.

I andra inlägg som ligger kvar klagar Elsan Wydow på att romernas lidande inte marknadsförs lika intensivt.

Det verkar alltså råda ett tvång på att man skall förneka migranternas våldtäkter i Sverige på Facebook. FLH verkar också ta avstånd från levande nutidshistoria då anmälan säkerligen kommer från en av deras administratörer.

Text: Anders Gustafsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq