Modernas mRNA-vacciner beskrivs som appar i ett operativsystem

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 januari 2021
- NewsVoice redaktion
Smartphone med dagens hälsomedderlande. Foto: FirmBee, Pixabay.com. Montage: NewsVoice

TEKNIKMEDICIN. NewsVoice har översatt hur läkemedelsbolaget Moderna beskriver sitt mRNA-vaccin. Modernas vaccin godkändes i EU den 6 januari. Sverige har tecknat avtal om 3,6 miljoner doser från Moderna. Vi ställde oss frågan hur Moderna beskriver sitt eget mRNA-vaccin som en produkt i sitt sortiment av mRNA-mediciner.

Text och översättning: NewsVoice | Bild: Smartphone med dagens hälsomeddelande (ironiskt, fiktivt). Foto: FirmBee, Pixabay.com. Montage: NewsVoice

Moderna Inc. har byggt upp en mRNA-baserad teknologiplattform som fungerar väldigt mycket som ett “operativsystem” på en dator, förklarar företaget. Plattformen är utformad enligt principen “plug and play” och “programmet” (eller “appen”) utgörs av ett mRNA-läkemedel.

“Recognizing the broad potential of mRNA science, we set out to create an mRNA technology platform that functions very much like an operating system on a computer.”

Företaget har dedikerat flera hundra forskare och ingenjörer som fokuserar på att utveckla Modernas plattformsteknik. Man arbetar på ett integrerat sätt för att främja kunskap kring mRNA-vetenskap och för att lösa utmaningar som är unika för mRNA-baserad läkemedelsutveckling. Exempel på discipliner inkluderar mRNA-biologi, kemi, bioinformatik och proteinteknik.

“Moderna’s Mission: Deliver on the promise of mRNA science to create a new generation of transformative medicines for patients.”

Moderna kallar sina mRNA-läkemedel för ”livets programvara”. Generellt sett är det enda som ändras från ett potentiellt mRNA-läkemedel till ett annat hur den faktiska genetiska koden som instruerar ribosomer att göra proteiner ser ut. Genom att använda instruktionsuppsättningar får företagets mRNA-läkemedel en mjukvaraliknande kvalitet.

ArcanumSkolan 2024

Moderna planerar att utifrån denna “mukvarurplattform” ta fram ett brett spektrum av mRNA-läkemedel mot en lång rad sjukdomar.

Målet verkar vara att bli världsledande inom genmedicin och genvaccin. En genomgång av företagets hemsida och säljmaterial ger en känsla av ett nytt “Google”.

Sverige är ett av de först testländerna i världen för tillämpningen av mRNA-vacciner.

Text och översättning: NewsVoice

Källa och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq