TEKNIKMEDICIN. NewsVoice har översatt hur läkemedelsbolaget Moderna beskriver sitt mRNA-vaccin. Modernas vaccin godkändes i EU den 6 januari. Sverige har tecknat avtal om 3,6 miljoner doser från Moderna. Vi ställde oss frågan hur Moderna beskriver sitt eget mRNA-vaccin som en produkt i sitt sortiment av mRNA-mediciner.

Text och översättning: NewsVoice | Bild: Smartphone med dagens hälsomeddelande (ironiskt, fiktivt). Foto: FirmBee, Pixabay.com. Montage: NewsVoice


Moderna Inc. har byggt upp en mRNA-baserad teknologiplattform som fungerar väldigt mycket som ett “operativsystem” på en dator, förklarar företaget. Plattformen är utformad enligt principen “plug and play” och “programmet” (eller “appen”) utgörs av ett mRNA-läkemedel.

“Recognizing the broad potential of mRNA science, we set out to create an mRNA technology platform that functions very much like an operating system on a computer.”

Företaget har dedikerat flera hundra forskare och ingenjörer som fokuserar på att utveckla Modernas plattformsteknik. Man arbetar på ett integrerat sätt för att främja kunskap kring mRNA-vetenskap och för att lösa utmaningar som är unika för mRNA-baserad läkemedelsutveckling. Exempel på discipliner inkluderar mRNA-biologi, kemi, bioinformatik och proteinteknik.

“Moderna’s Mission: Deliver on the promise of mRNA science to create a new generation of transformative medicines for patients.”

Moderna kallar sina mRNA-läkemedel för ”livets programvara”. Generellt sett är det enda som ändras från ett potentiellt mRNA-läkemedel till ett annat hur den faktiska genetiska koden som instruerar ribosomer att göra proteiner ser ut. Genom att använda instruktionsuppsättningar får företagets mRNA-läkemedel en mjukvaraliknande kvalitet.

Moderna planerar att utifrån denna “mukvarurplattform” ta fram ett brett spektrum av mRNA-läkemedel mot en lång rad sjukdomar.

Målet verkar vara att bli världsledande inom genmedicin och genvaccin. En genomgång av företagets hemsida och säljmaterial ger en känsla av ett nytt “Google”.

Sverige är ett av de först testländerna i världen för tillämpningen av mRNA-vacciner.

Text och översättning: NewsVoice

Källa och relaterat


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Vad jag har förstått så testades mRNA-vaccintekniken för första gången på människor sommaren 2017 med ett rabiesvaccin. Det är bara ca 2.5 år sedan och eventuella långsiktiga biverkningar kommer då visa sig längre fram. Så vaccintekniken i sig är högst experimentell och det är skrämmande att de nu tänker experimentera på en så stor oinformerad grupp.

  Sen är själva Coronavaccinet knappt ett år gammalt och lägger man då till att t.ex. Pfizer i bl.a. England sett till att få undantag från lagligt ansvar för eventuella skador av vaccinet, så verkar de själva inte ha alltför stort förtroende för den egna produktens förträfflighet.

  Själv så kommer jag aldrig någonsin att delta i något groteskt vaccinexperiment. Jag tycker det är för djävligt att både media som statsapparat via desinformation och rädsla driver människor att delta i ett experiment som kan ge dem skador för livet. De ansvariga för det här som deras beredvilliga hantlangare borde bli åtalade för brott mot mänskligheten.

  • Vad jag har läst så blev vaccintillverkare skadeståndsbefriade för biverkningar på 1970-talet (i alla fall i USA). På 1950- och 60-talen hade influensorna “Asiaten” och “Hongkong” skördat över en miljon liv vardera. Och gjort många småbarn svårt sjuka (en äldre granne berättade att han fick glass mot febern). Så när larmet gick om att en ny sån influensa var på gång på 1970-talet så snabbutvecklades ett vaccin och man satte in massvaccinering. Den influensan blev dock inte allvarlig, men många fick otrevliga biverkningar av vaccinet. Det var då många insåg att alla vaccin inte är en riskfri mirakelkur. Även läkemedelsföretagen uppenbarligen, eftersom de lobbade igenom en lag om deras ansvarsbefrielse.

  • enligt den källa jag har så har man inte börjat vaccinera i Storuman ännu utan börjar nästa vecka… ?? Men det kan ju vara fel förstås…

 2. Kanske viktigare än att poängtera att den är bakåtkompatibel med appar, är att den är transversal eller om man får uppfinna ett nytt ord för de som gillar språkvärd nämligen
  transversibel.
  Ett kodat meddelande som går att avläsa åt båda hållen “transversal” som blir transversibelt.
  Ingen slump att Säpo är desperata att utestänga Huwaei från sina appar, genom
  både våglängd och frekvens.

  Dvs Modernas vaccin (Investor-deluxe) kommer att fungera åt båda hållen med hjälp av 5G-systemet, förutom att den förvandlar antikropparna hos den som (mot förmodan) tar detta
  sataniska vaccin, till en i princip levande vaccinations-fabrik som producerar antikroppar
  dygnet runt (mRNA och mmRNA) på löpande band.
  Kroppen till slut en fabrik (patenterad) som aldrig stänger utan kommer att arbeta 24-timmars skift.Då får man räkna med en del dödsfall.
  Vilket eller kanske plötsligt kan anses som väldigt väldigt många av Sveriges befolkning.
  Kanske i sinom tid är det dess huvudsakliga huvuduppgift, vilket möjligen fler än jag har insett.
  Förutom att dölja de skadliga effekterna av 5G såklart!
  En dubbel-whammy av diabolisk magnitud (triots sin litenhet).

  Min poäng är att vaccinet kan användas till mycket mycket mer än till appar och “plug and play” system som Bank-ID.

  För de som investerar i detta vaccin kan det vara bra, och liten hint är att de först ville vaccinera alla äldre först, men narrativet ändrades.
  Kanske mera “plug and death” skulle vara en bättre synonym till dem som tar vaccinet i tron att det är en bra helhetsinvestering.

  Stay cool stay frosty..

 3. Intressant info om immuniseringsagendan bakom vaccinen (Moderna,Pfizer,GSK).

  https://www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/strategies/ia2030

  Immuniseringsagenda 2030: En global strategi för att ingen ska lämnas bakom.

  På sidan 6 och 7 står det så här! (i PDF:en).
  Ny forskning om i stort sett neutraliserande antikroppar och terapeutiska vacciner öppnar nya horisonter. I allt högre grad skyddar vacciner hälsan bortom spädbarn – i tonåren och vuxenlivet, under graviditeten och för äldre människor Det finns innovativa sätt att distribuera och administrera vacciner och förbättra immuniseringstjänsterna. Digitala verktyg, nya, nålfria tekniker för vaccinadministrering och mer robust vaccinlagring och försörjningskedjor lovar att omvandla vaccinationsprogram1 under det kommande decenniet. Snabb tillgång till tillförlitliga data kommer att ge nya möjligheter för nationella program att övervaka och kontinuerligt förbättra deras prestanda, räckvidd och effektivitet. Vacciner är avgörande för förebyggande och kontroll av många smittsamma sjukdomar och stöder därför den globala hälsosäkerheten.Kontroll,kontroll,kontroll.

  Digitala verktyg som skapar förebyggande fred?
  -Säpo,NOA, och MSB?

  Kontroll och säkerhet för vem och varför?
  FN,Socialstyrelsen och det ny-skapade CyberFörsvaret, eller kanske för Investor?

  Detta är ett intellektuellt sett smart sätta att lura alla medborgarna i Sverige
  att ta emot vaccinen i tron att det är “det enda rätta”.

  Stay cool stay frosty

 4. Ytterligare ett verifierbart påstående att Modernas vaccin förvandlar din kropp
  till en patenterbar immuniseringsfabrik 24-seven non stop never closed?

  https://www.brighteon.com/9e87d7a9-c8fe-41b9-aa8d-6b0526b07e59

  Nyckeln finns inbakad i ordet Moderna!

  mRNA=Moderna

  Hyllningen och tillbedjan finns inbakad (sataniskt) i Modernas vaccin!
  Genom att ÅTERIGEN applicera 180-graders principen blir ALLTING enklare.

  Hyllningen och tillbedjan finns “inprogrammerad” inte bara i vaccinet
  utan också i själva namnet mRNA.

  Moderna/mRNA=ode
  M(ode)/m(ode)RNA

  Ser ni nu?
  m(ode)RNA…

  Hyllningen sitter i vaccinet!

  Så rätt var det är så åker högerhanden upp och likt Dr Strangelove…
  -Japp jag tror ni fattar resten…

  Stay cool, stay frosty…

  P.S ode=hyllning och tillbedjan!
  Kan den programmeras (vaccinet) att hylla Löfven?
  -Jag menar det gick ju sådär sist på “plattan” sist för ishockey-gängets hyllningar…

 5. Regeringen verkar ha läst mitt blogginlägg, vilket är glädjande!…

  Nu säger Lena Hallengren att de som (mot förmodan tar Moderna-vaccinet)
  kommer att (förmodligen) få ersättning?
  Hon säger dock inte hur mycket men duger sådär 200 miljarder per individ?

  Själsligt och andligt indisponibel?…

  -Kan man lita på något som kommer från tankesmedjan Socialdemokraterna?

  Appropå nanopartiklar så finns det ett utmärkt citat från filmen Aliens (James Cameron).
  We’re all in strung out shape, but stay frosty, and alert. We can’t afford to let one of those bastards in here.

  Corporal Hicks

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/41bPg9/regeringen-garanterar-modernas-vaccin?fbclid=IwAR2-D2vR3B0Xw6b8Rn1yoXGh6NXz5PZF3uk7_XXYTb45P75Y72JPZdIdXsM

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här