USA kastar in handduken som demokrati om Biden tar över

publicerad 15 januari 2021
- Hans Myrebro
Joe Biden och Donald Trump
Joe Biden och Donald Trump
Joe Biden (foto: Public Domain), Donald Trump (foto: Shealah Craighead, Public Domain)

”Felet med ryssarna är att de fortfarande tror att USA är en demokrati” – Gordon Duff, redaktör på Veterans Today, 2014

DEBATT. USA som anses vara demokratins föregångsland är en vapenmakt som försöker etablera demokratier runt om i världen. Så har det sett ut under lång tid och först nu har ett flertal länder, på grund av vad som nu sker i USA, börjat fundera på om USA fortfarande är en demokrati. Om Biden tar över efter Trump så får vi veta.

Text: Hans Myrebro

En viss form av demokrati finns förvisso, vilken uppenbarar sig i en gigantisk valapparat, där det parti som har det starkaste ekonomiska stödet vinner. Man röstar där fram kongressledamöter och så småningom senatorer, men sedan är det stopp med demokratin och de neokonservativa tar över.

Man måste gå vidare och fråga sig om Kongressen har en självständig ställning eller om den endast har att leva upp till kriteriet för en teaterföreställning?

En av många som yttrat sig i ämnet är den israeliske politiker Yossi Sarid som säger rent ut:

“Vi, ´de äldsta av Zion´ drar i trådarna till Kongressen, och kongressmännen är ingenting annat än marionetter som utför våra önskningar. Och om de inte förstår våra ord, så förstår de våra hot. Och om vi tidigare uppträdde bakom scenen, så uppträder vi nu öppet på den centrala scenen.”

Joel Stein, kolumnist på Los Angelos Times har ingen avvikande mening:

“Ja vi kontrollerar Hollywood, vi bryr oss inte om att amerikanarna tycker att vi kontrollerar medierna, Hollywood, Wall Street eller Parlamentet. Jag konstaterar bara att vi gör det.”

Ett tal som tillträdande presidenten Joe Biden höll för några år sedan visade på samma arrogans gentemot det amerikanska folket.

NATO ett monster på katastrofkurs - Hans Myrebo
NATO ett monster på katastrofkurs – Hans Myrebo

Enligt det ansedda amerikanska Cato-institutet, har dåvarande presidenten Barack Obama under sin tid som president tagit initiativ och godkänt krig och militära interventioner i sju länder; Irak (fortsättning på Georg Bush krig), Afghanistan, Syrien, Libyen, Pakistan, Somalia och Yemen. Dessutom militära aktioner av specialförband från USA och NATO-länder, aktioner utförda i mer än 100 nationer.

Ingen av dessa förödande aktioner var enligt Cato-institut godkända av Kongressen. Joe Biden var under denna tid USA:s visepresident.

Av någon anledning nämner inte Cato-institutet den USA-dirigerade statskuppen i Ukraina, genom vilken USA (inte Ukraina) kunde tillsätta en ny regering med kraftiga inslag av nazism. Joe  Biden och Viktoria Nuland dansade då runt på Maidan-torget och delade ut godis till betalda demonstranter. Därefter ringde Biden upp den folkvalde presidenten, Janukovijt och gav honom order att avlägsna polisstyrkorna. Sedan kunde de krypskyttar som stod under USA-ambassadör Geoffrey Pyatts beskydd rensa torget för att skapa kaos. Viktoria Nuland kommer att ingå i Bidens regering som är under uppbyggnad.

Ryssarna har säkerligen vid det här laget fattat att USA inte är en demokrati så nu är det vår tur att börja tänka efter.

Text: Hans Myrebro


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *