Därför är det dags att ge e-sport en chans

publicerad 5 februari 2021
- Underhållning @NewsVoice
Foto: Pexels.com

UNDERHÅLLNING. E-sporten är en ständigt växande kraft inom underhållningsbranschen. De stora turneringarna får ett allt större utrymme i media, tittarsiffrorna växer följaktligen och antalet spelare blir också fler och fler.

Trots detta är det fortfarande många som sneglar med tveksamhet i gamingvärldens riktning. Det krävs att man tar sig över en viss tröskel för att uppskatta e-sport, men i det långa loppet kan det vara värt ansträngningen.

En pålitlig form av underhållning

Under 2020 visade e-sporten att det är en av våra pålitligaste former av underhållning. Parallellt med att de stora idrotterna tvingades ställa in matcher och evenemang på löpande band – på grund av det rådande världsläget – så kunde e-sporten fortgå relativt normalt. Den digitala grunden som e-sport vilar på är bevisligen modern och anpassningsbar nog att foga sig även efter det oväntade.

Många individer som uppskattar betting riktade i samband med de inställda evenemangen fokus på nätcasinon. Under våren valde många exempelvis att spela slots i avsaknaden av de vanliga matcherna på bettingkupongerna. Det dröjde dock inte länge innan somliga av dem hittade tillbaka till bettingsidorna igen – och det var inte för att idrotterna hade återupptagits, utan för att de upptäckte värdet i e-sporten som det fortfarande gick att spela på.

Under 2020 var det alltså en märkbar skara som traditionellt sett inte ägnat någon uppmärksamhet åt e-sport, som fann det underhållande när de väl gav det chansen. Är du en person som har undvikit e-sport för att du helt enkelt antagit att det inte är någonting för dig, så finns det alltså nu många personer som är bevis på att det tankesättet kan vara ett misstag.

ArcanumSkolan 2024

Det finns någonting för alla

En fördel med e-sport är att det är en så pass bred marknad, med spel inom många olika genrer. Med det i åtanke pekar mycket på att du borde kunna hitta åtminstone någon gren inom e-sporten som faller just dig i smaken.

Ytterst få av oss uppskattar samtliga publika idrotter, eller alla typer av underhållning, och på samma sätt fungerar det inom e-sport. Ingen kommer fastna för alla spel, men att på förhand klumpa ihop alla e-sporter under ett och samma tak kan göra att du går om miste om någon del som du faktiskt skulle kunna gilla.

För att ge e-sporten en ärlig chans borde du ta dig tid och utforska utbudet så utförligt som möjligt. På marknaden finns allt från lågmälda kort- och strategispel till de kända FPS-spelen (first person shooter), som till exempel Counter-Strike.

En marknad på uppgång

Ett sista argument för att haka på e-sport-tåget redan nu är att dess framfart bara har börjat. Gamingidustrin har vuxit kraftigt under flera år, och den spås ha en fortsatt stark utveckling en lång tid framöver.

Den digitala utvecklingen går ständigt framåt, och med den följer e-sportens gynnsamma etablering i vårt vardagsliv. Generationerna som vuxit upp med gaming finns numera dessutom på jobbmarknaden och det är inte orimligt att tro att än mer tid och kraft kommer att läggas på e-sport i framtiden – både långsiktigt och kortsiktigt.

Under 2020 uppskattade Newzoo i sin årliga rapport att den globala gamingmarknaden är värd närmare 160 miljarder USD, och 2023 beräknar de att den siffran kommer ha överstigit 200 miljarder USD. Samtidigt rapporterar de att tillväxten sker över hela världen, samt att antalet spelare också växer på samtliga av jordens kontinenter.

E-sport kan kännas som någonting väldigt främmande och ointressant för den som aldrig har satt sig in i dess universum, men för att du inte ska gå miste om någonting så kan det alltså vara värt att tänka om. E-sport är en pålitligt form av underhållning, som många har fått upp ögonen för den senaste tiden, som är extremt mångsidig och som dessutom har en strålande ljus framtid.

Extern skribent

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq