Kommer smartphonen snart att konkurrera ut datorn?

publicerad 5 februari 2021
- Underhållning @NewsVoice
Foto: Jan Vašek. Licens. Pixabay.com

TEKNIK & UNDERHÅLLNING. Att den tekniska utvecklingen går hastigt framåt är inte direkt någon hemlighet, och det är inte minst våra smartphones som förbättras i ett närmast osannolikt tempo. Årligen släpper giganterna inom mobiltillverkning nya generationer av sina telefoner, och så gott som vid varje tillfälle har de utrustats med ytterligare imponerande funktioner.

Den ständigt växande funktionaliteten för våra smartphones har gjort att de redan ersatt datorerna på flertalet punkter – men frågan är om de kommer att göra det helt och hållet?

Våra smartphones är datorer i fickstorlek

Ända sedan smartphones började etablera sig på marknaden så har det pratats om dem som en långsiktig datordödare – och det går att förstå varför.

I takt med att telefonerna blivit mer kapabla så har andra marknader förstått värdet i att göra saker och ting funktionella på mobilen, och därmed anpassat sig efter det. Exempel kan vara allt från casinosajter som Mobilautomaten, som i första hand fokuserar på den mobila användaren, till våra digitala bankärenden som till stor del utförs på våra smartphones idag.

Även om utvecklingen har gått snabbt har den trots allt skett gradvis, vilket gör att man kan glömma bort hur mycket av det vi gör på mobilen som faktiskt brukade göras på datorn.

För drygt ett decennium sedan var bland annat våra sociala medier förpassade till våra webbläsare, och det var exempelvis först 2011 som Facebook fick en mobilapp. Idag är så gott som samtliga sociala medier i första hand anpassade till att användas på smartphones.

Ytterligare en aspekt där telefonen numera konkurrerar med datorn är streaming. I allt högre utsträckning streamar vi innehåll på våra smartphones. Det spelar ingen roll om det handlar om att streama musik, streama filmer, streama serier, eller någonting annat – fler och fler föredrar att göra det på sin smartphone framför sin dator.

En lista på områden där smartphones redan har tagit över datorns roll, eller åtminstone börjat konkurrera med den, kan göras lång. Ovan nämnda exempel är enbart en liten, liten del av alla bevis på att våra mobiler är på väg att konkurrera ut datorn.

Med det sagt så tycks slutet på datorns existens inte vara här riktigt än – och det kan faktiskt dröja tills dess.

Det talar för att datorn hänger med ytterligare ett tag

Trots att utvecklingen av våra smartphones går så otroligt fort, finns det fortfarande områden där datorn ses som det bättre alternativet.

För att våra telefoner ska konkurrera ut datorn helt och hållet måste det framför allt komma bättre lösningar för alla som använder datorer professionellt.

Många använder dagligen sina telefoner i arbetssyfte till mycket mer än att bara ringa samtal, men när det väl kommer till tyngre arbetsuppgifter så föredrar de flesta fortfarande datorn. Sådant som att skriva längre texter på på smartphones kan bli onödigt tidskrävande och för multitasking kan det ofta krävas exempelvis ett tangentbord och en eller flera skärmar.

Det existerar visserligen en hel del lösningar för att koppla upp sin smartphone på större skärmar, och externa tillbehör i form av tangentbord med mera är inte ovanliga. Med den typen av lösningar så skulle det dock gå att argumentera för att en dator, med bland annat sitt överlägsna interna minne, är ett minst lika bra alternativ.

Smartphones främsta fördel i sin smidighet går trots allt om intet om flertalet externa komponenter måste adderas för en komplett användarupplevelse.

Det finns fortfarande en rad olika användningsområden där datorn generellt sett är det bästa alternativet, men det är inte orimligt att den kommer att konkurreras ut om några år. Inte minst med tanke på att den teknologiska utvecklingen går framåt även på andra plan som kan konkurrera med datorn – det är ju inte endast våra telefoner som är “smarta” nuförtiden.

Extern skribent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: smartphonen