Afghansk man skrek ”Allahu akbar” innan han försökte döda 7 personer i Vetlanda

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 mars 2021
- NewsVoice redaktion
Terrorattacken i Vetlanda, mars 2021. Bilder tillhandahållna av Samhällsnytt.
Terrorattacken i Vetlanda, mars 2021. Bilder tillhandahållna av Samhällsnytt.
Terrorattacken i Vetlanda, mars 2021. Bilder tillhandahållna av Samhällsnytt.

NOTERAT. Ett seriemordsförsök som tidigare klassats som terrorattack utförd av en afghansk ung man ledde till att sju personer våldsamt angreps med kniv i Vetlanda medan angriparen skrek ”Allahu akbar”. Det avslöjas av Samhällsnytt och medborgarjournalisten Joakim Lamotte.

Flera större svenska medier har de senaste dagarna rapporterat om mordförsöken, men valt att tona ner detaljerna kring händelsen. Inget av massmedierna vill berätta om att det rörde sig om en man med religiösa motiv, att mannen skrek ”Allahu akbar” (Gud är större). Inte heller framkommer i flera större medier andra omständigheter av betydelse.

Brottsrubriceringen ändrades från misstänkt terrordåd till försök till mord. Personer på nätet frågar retoriskt att om inte detta var en terrorattack, vad är då en terrorattack?

SVT tonar ned händelsen:

“Händelsen rubriceras som flera fall av mordförsök.” … “Motivet var inledningsvis oklart och är fortfarande okänt.” … “Däremot släpper vi inte andra kopplingar. Vi kan inte nöja oss med att säga att en gärningsman är gripen och nu har vi löst det här”, enligt biträdande Regionpolischef Carina Lennquist.

I själva verket var motivet religiöst, samtliga angrepp har klassats som mordförsök och fallet är inte löst eftersom de rättsliga förhandlingarna inte alls är klara.

ArcanumSkolan 2024

“[Namn dolt] som han heter i svenska register kom till Sverige i februari 2016 enligt uppgifter från Migrationsverket som ensamkommande.”  … “Enligt uppgifter hos Skatteverket är han född i Kabul i Afghanistan den 12 februari 1999. ” – Samhällsnytt

Göra Greider kommenterar händelsen:

”Tragedin i Vetlanda. En trasig människa attackerar med kniv oskyldiga. Vågor av sorg, oro, berättigad ilska sköljer över hela landet. Förövarens härkomst utlöser hatreaktioner. Den onda spiralen. I fjärran av ett våld hemsökt Afghanistan. Denna tid, detta våld, dessa tragedier.”

Bitte Assarmo kommenterar Greider: Smaklöst, vulgärt och empatilöst när Göran Greider twittrar om Vetlanda

Joakim Lamotte skriver på Facebook:

Joakim Lamotte (selfie) den 25 okt 2019, Göteborg centrum.
Joakim Lamotte (selfie) den 25 okt 2019, Göteborg centrum.

“Jag precis gjort en intervju med en av personerna som knivhöggs i Vetlanda. För att inte röja mannens identitet kommer jag inte gå in på detaljer, men mannen är mycket tagen och börjar gråta flera gånger under vårt samtal. Han vet inte hur han någonsin kommer att kunna våga gå på gator och torg igen, samtidigt som han är tacksam över att han lever.

 

Han uttrycker också missnöje mot våra politiker som, enligt honom, bär ansvar för att ha skapat det här otrygga samhället.
Under samtalet frågar mannen mig flera gånger: ”Hur ska vi göra för att folk skall förstå? Varför blundar politikerna för problemen? Måste de själva råka ut för något innan de tar situationen på allvar?”

 

Mannen berättar även ingående om hur det gick till när han blev attackerad och det han minns allra tydligast är att Tamim Sultani skrek ”Allahu akbar” innan han högg kniven i honom. “Allahu Akbar” är arabiska och betyder ”Gud är större” på svenska och är ett vanligt uttryck inom islam. Frasen ”Allahu Akbar” är även vanligt förekommande när terrorister begår islamistiska terrordåd.”

Samhällsnytt:

“Enligt uppgifter till Samnytt var alla sju offer som Tamim försökte mörda – män mellan 30 och 75 av svenskt ursprung.”

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

    • Hade ju varit bra då om afghanen i Vetlanda haft en låtsaskniv kan man tänka! Nu är ju politiker inte kända för just att tänka vilket alla idiotiska uttalanden av politiker tyder på!

  • Ja det var väl inte så bra när en av regeringens egna gymnasieafghaner är ute och sabbar röstfisket ett drygt år innan valet. Vad jag har läst handlar det om en analfabet som varken talar svenska eller engelska. Då kan man undra hur en sån person ska kunna tillgodogöra sig en gymnasieutbildning. Är han analfabet och bara pratar t.ex. Dari så blir ju det helt omöjligt.

    Men då har de alltså låtit en människa vara kvar i Sverige trots att han inte har någon som helst realistisk möjlighet att uppfylla kraven för PUT. Vilket också avslag efter avslag visat. Att han sen springer ut och hugger ned sju människor är helt och hållet hans eget val. Men det är ändå stat och myndigheters agerande som skapat förutsättningarna för denna labila krutdurk.

    Men nu får han ju stanna i Sverige under hela straffverkställigheten och eftersom de har obligatorisk sysselsättning på anstalt kanske han även kommer kunna uppfylla regeringens speciallagstiftning för PUT.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *