“Robotläkare” testas på sjukhus för att minska covidspridning

publicerad 24 mars 2021
- av NewsVoice
Dr Spot från Boston Dynamics

TEKNIK. Nu testas "robotläkare" på ett sjukhus i Boston, USA. Syftet är att minska spridningen av covid. Robothunden Dr Spot kan ställa diagnoser med hjälp av en läkare uppkopplad via kameror och en surfplatta som monterats på robothundens framsida.

Forskare har introducerat roboten för 40 patienter på en akutmottagning vid Brigham and Women's Hospital i Boston. Tillverkaren är Boston Dynamics som även utvecklar militära robotar.

Dr Spot är utrustad med ett antal sofistikerade kameror och datorsystem som kan identifiera en persons ansikte även om denne bär munskydd. Roboten kan också mäta kroppstemperatur, andning och puls samt bestämma syremättnad i blodet, skriver New York Post.

Tekniker har monterat en surfplatta som visar en person-till-person-video i realtid vilket gör det möjligt för läkare och sjuksköterskor att genomföra telehälsointervjuer med patienter medan de styr roboten med hjälp av en fjärrkontroll på distans. På det viset slipper vårdanställda komma i direkt kontakt med en misstänkt covidinfekterad person.

Den assisterande MIT-professorn Giovanni Traverso säger att idén med denna typ av robotläkare fått positiv respons från de flesta patienter och vårdanställda, men New York Post tar inte upp de 10% av kritiska röster mot idén med "robotläkare" i skepnaden av en hund. Tidningen nämner inte heller någonting om att coronakrisen fungerar som en startramp för en robotisering av samhället.

"More than 90 percent of the patients reported that their interaction with the robot was satisfactory, and said they would be willing to interact with more robotic systems in the future, according to the study."

Text: NewsVoice

Källa

  • New York Post: Robot doctors take over hospital to reduce COVID spread