Extremister angrep demonstrant – NewsVoice filmade misshandel och gripande

publicerad 11 mars 2021
- av NewsVoice
Vänsterextremister angriper ensam person på Hamngatan, 6 mars 2021. Foto: NewsVoice

SVERIGE. NewsVoice och Nya Dagbladet filmade när misstänkta vänsterextremister misshandlade en demonstrant från Tusenmannamarschen i lördags den 6:e mars. Dramatiken fortsatte när polisen och våra två film-team följde efter extremisterna. Polisinsatser resulterade i minst två gripanden. Polisen vill ha videoklippen som bevismaterial.

Text, video och klippning: NewsVoice | Artikeln är uppdaterad kl 18:34

Isac Boman på Nya Dagbladet fick tag på personen som misshandlades. Denne vill förbli anonym eftersom denne befarar repressalier, säger mannen i en telefonintervju. Han berättar hur en extremist strax efter Tusenmannamarschen tog kontakt med honom och kommenterade mannens jacka av märket Thor Steinar som är populärt inom högerkretsar.

Den misshandlade personen fick även frågan om denne deltagit på marschen, vilket mannen bekräftade samt att han är "Sverigevän". Detta utlöste attacken. Extremisten vinkade in 3-4 andra personer som tillsammans angrep mannen utanför NK:s entre på Hamngatan i Stockholm. Angriparna använde nedsättande invektiv mot mannen.

En insatt person säger till NewsVoice att beteendet är typiskt för hur den vänsterextremistiska organisationen Antifa söker upp och organiserat misshandlar sina offer. Nya uppgifter som tillkommit gör gällande att det också var Antifa som utförde angreppet. Antifaextremister har satt i system att söka upp ensamma män som de i grupp hoppar på med sparkar och slag.

Tusenmannamarschen Hamngatan. BIld: Google Maps
Tusenmannamarschen Hamngatan. Bild: Google Maps

Misshandeln filmades av NewsVoice och Nya Dagbladet och klippen visar tydligt hur särskilt en angripare med grön jacka och svart munskydd leder misshandeln. Angriparna flydde sedan från platsen och sprang längs Regeringsgatan med två film-team och polisbilar tätt efter. Polisen grep en av männen (med grå/svart jacka) vid Mäster Samuelsgatan 19. Denne person går också att identifiera från videoklippen.

Alla våldsmännen samlade på en bild. Läsarfoto.
Alla våldsmännen samlade på en bild. Läsarfoto.

En av polismännen som genomförde gripandet tillfrågade NewsVoice och Nya Dagbladet om videoklippen och var särskilt intresserad av om dessa visade angriparen med grön jacka. Offret har polisanmält händelsen och i samverkan med bevismaterialet finns goda möjligheter att angriparna kan fällas för brottet förutsatt att polisen fullföljer med en utredning. Polisen har dock ännu inte hört av sig vilket innebär att NewsVoice och Nya Dagbladet idag väljer att offentliggöra filmerna i var sin artikel.

Läs mer: Nya Dagbladet vittne till vänsterextrem attack mot deltagare i Tusenmannamarschen

Text, video och klippning: NewsVoice