Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Roopkund-sjön – En mystisk “skelettsjö” i Indien förbryllar forskare

publicerad 1 mars 2021
- Sanja Juric
Roopkun Lake. Foto: Atish Waghwase
Roopkun Lake. Foto: Atish Waghwase
Roopkun Lake. Foto: Atish Waghwase

ARKEOLOGI. Hundratals mänskliga skelett som har grävts upp i en avlägsen sjö inbäddad högt i den indiska bergskedjan Himalaya, har lett till många spekulationer under åren. Roopkund-sjön ligger 5029 meter över havet på ett av Indiens högsta berg, Trisul.

Upptäckten gjordes 1942 av en patrullerande brittisk skogsväktare. Det är endast när snön smälter som skeletten blir synliga i sjön som är frusen under större delen av året. Hittills har skelettresterna av cirka 600-800 personer hittats. I mer än femtio år har den mystiska sjön med sina lämningar lockat och förbryllat både antropologer och forskare. Teorierna om skelettens ursprung är många. Vilka var dessa människor?

Enligt en teori kan lämningar vara en indisk kung, hans fru och deras tjänare, som alla omkom i en snöstorm för cirka 870 år sedan. En annan teori är att dessa tillhör indiska soldater som dog i ett försök att invadera Tibet 1841 eller att det egentligen var en kyrkogård där offer för en katastrofal epidemi begravdes. Nanda Devi, Indiens högsta berg, vördas som en gudinna av befolkningen. I en populär folksång i byarna i området handlar om gudinnans ”hagelstrom” som dödade alla som försökte ta sig förbi sjön.

Något som förbryllar forskare är att skeletten har visat sig vara längre än genomsnitten, de flesta medelålders vuxna mellan 35 och 40 år gamla, med relativt god hälsa. Den senaste studien varade i fem år. 28 forskare från 16 institutioner från Indien, USA och Tyskland fann att teorierna sannolikt inte stämmer. Efter att ha testat och koldaterat rester av 38 kroppar, inklusive 15 kvinnor, som hittades vid sjön, fann forskare att några av dessa är mer än 1,200 år gamla.

Vidare fann forskare att de var genetisk olika och dog vid olika tidpunkter, vissa så mycket som 1,000 år emellan.

“Det är fortfarande inte klart vad som hände vid Roopkund Lake, men vi kan nu vara säkra på att dessa individers död inte kan förklaras med en enda händelse”, säger Eadaoin Harney, huvudförfattaren till studien och doktorand vid Harvard University.

Studien fann att de döda bestod av människor med genetik som liknar dagens människor som bor i Sydasien, medan den andra tycks vara nära besläktade med människor som bor i dagens Europa, på den grekiska ön Kreta.

Vidare avslöjar studien att folket som kommer från Sydasien inte verkar komma från samma befolkning. Det hittades varken vapen eller handelsvaror på platsen, antagligen då sjön inte ligger på en handelsväg.

Roopkun Lake. Foton: Atish Waghwase
Roopkun Lake. Foton: Atish Waghwase

“Några av dem har anor som skulle vara vanligare i grupper från norra delen av subkontinenten, medan andra har anor som skulle vara vanligare från mer sydliga grupper”, säger Eadaoin Harneys fru.

Inskriptioner i lokala tempel tyder på att några av människorna kan ha dött under en pilgrimsresa. Även denna tes ter sig problematiskt då det inte finns någon trolig förklaring till varför människor från Europa skulle resa hela vägen för att delta i en hinduisk pilgrimsfärd. En sak verkar forskarna överens om, nämligen att mer upptäckter behövs för att svara på frågorna.

Text: Sanja R. Juric

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq