Ny trend – Nässkydd ett covidskydd endast för näsan

publicerad 31 mars 2021
- av NewsVoice
Nässkydd. Foto: CBS News Austin
Nässkydd. Foto: CBS News Austin
Nässkydd. Foto: CBS News Austin

CORONAKRISEN. Forskare i Mexiko har tagit fram ett covidskydd endast för näsan, ett nässkydd, som uppges minska risken för infektion av coronavirus under drickande, ätande och samtal. Tanken är att nässkyddet bärs under munskyddet.

Producenten säger att när användaren tar av sig munskyddet för att tala, äta eller dricka uppstår en utsatthet för viruset och att nässkyddet då ger ett fortlöpande skydd.

Den mexikanska immunologen Gustavo Acosta resonerar att alla kan smittas tex av de som ännu inte identifierats som smittbärare.

"If there is no physical barrier we can get infected through respiratory dropped expelled from (COVID) patients or infected individuals. And with these infected individuals who have not been identified as having the infection." - "Researchers in Mexico unveil nose-only COVID-19 mask for use while eating, drinking", CBS Austin, Texas

Enligt Johns Hopkins University är de luktnerver som finns i näsan en potentiell ingångspunkt för coronavirus, vilket gör nässkydd meningsfulla, men Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att människor även bär munskydd som täcker näsan, munnen och haka.

Text: NewsVoice