Allt fler stater i USA överger coronarestriktionerna

publicerad 4 mars 2021
- av NewsVoice
Texas, Houston, cowboys. Foto: Anastasiia Craft. Licens: Shutterstock.com
Texas, Houston, cowboys. Foto: Anastasiia Craft. Licens: Shutterstock.com
Texas, Houston, cowboys. Foto: Anastasiia Craft. Licens: Shutterstock.com

VÄRLDEN. Texas, Mississippi, Michigan, Louisiana, Massachusetts och South Carolina med flera delstater lättar på coronarestriktionerna i USA. Kravet på munskydd upphävs. Guvernörer tar beslut om att människor får återvända till sina normala liv och företag får öppna offentlig service. En tungt munskyddsutrustad Biden-administration är upprörd.

Staterna tar bort alla restriktioner och tillåter företag, skolor, restauranger och barer att fungera som de vill. Masker krävs inte längre. Datum för upphörandet av restriktioner fastställs.

States without masks. Status: 3 mars 2021.
Stater utan munskydd. (#withoutmasks). Status: 3 mars 2021.

Texas guvernör Greg Abbott har meddelat under ett evenemang med småföretagare och samhällsledare i Lubbock, Texas, att munskyddskravet upphör. Alla ska kunna gå tillbaka till sina jobb och alla företag som vill öppna har fritt fram. Hans budskap möttes av applåder.

“It is time for Texas to be open 100 percent,” the governor said. “Everybody that wants a job should be able to get a job. Every business that wants to be open should be open.” - Greg Abbott

Anthony Fauci förordar dubbelt munskydd. Skärmdump från: CNBC News
Anthony Fauci förordar dubbelt munskydd. Skärmdump från: CNBC News

Abbott säger även att Covid-19 inte är helt borta, men att det är tydligt att staten återhämtat sig och att sjukhusbesöken minskat. Även guvernören i Mississippi meddelade samma dag (2 mars) att delstaten börjar dra tillbaka coronarestriktionerna.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC varnar för att annonsera lättnader.  Även Vita Husets coronarådgivare Anthony Fauci är emot att delstaterna går emot Biden-administrationen som styr CDC. Joe Biden kallar guvernörernas besked för neanderthaltänkande. Både Fauci och Biden bär offentligt dubbla munskydd.

Text: NewsVoice

Källor