Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Thailand bromsar vaccineringen med AstraZenecas covidvaccin – Sverige fortsätter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 mars 2021
- NewsVoice redaktion
Covidvaccinering i Asien. Foto: Macau Photo Agency. Licens: Unsplash.com
Covidvaccinering i Asien.

Thailands hälsovårdsmyndigheter beslutade i fredags att bromsa sin lansering av AstraZenecas covidvaccin efter att flera europeiska länder avbrutit sina program på grund av rapporter om blodproppar. Planen var att i fredags inleda massvaccinationen med landets premiärminister, skriver The Guardian.

Text: NewsVoice

Thailand startade vaccinationskampanj i februari med det kinesiska vaccinet Sinovac, men avsikten var att även använda AstraZenecas covidvaccin.

”Vaccininjektion för thailändare måste vara säker, vi behöver inte ha bråttom”, sa Piyasakol Sakolsatayadorn, en rådgivare för landets Covid-19-vaccinkommitté.

Dödliga blodproppar

Danmark, Norge och Island har avbrutit massvaccinerandet av AstraZenecas vaccin i förra veckan. Österrike slutade på söndag använda vaccinet efter att en 49-årig sjuksköterska dog av “allvarliga blodkoagulationsproblem” dagarna efter att ha fått en spruta.

Den thailändska virologen Yong Poovarawan säger att landet avvaktar massvaccineringen i väntan på vad länder som Danmark och Österrike drar för slutsatser. Han anser att det kan handla om enskilda partier som det är fel på.

Flera människor har fått allvarliga blodproppar efter att de injicerats med Astra Zenecas vaccin. Danmark , Island, Italien, Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg är ytterligare länder som pausar vaccinet, rapporterar Euronews.

Läs mer: Flera länder stoppar Astra Zenecas vaccin – Blodproppar och dödsfall

Sverige fortsätter ge vaccinet utan avbrott. Beslutsfattarna i Sverige känner trygghet i säkerheten med AstraZenecas covidvaccin, men frågan är om mottagarna i Sverige känner samma trygghet när flera andra stater i världen bromsar massvaccineringen med AstraZenecas vaccin(red anm).

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq