AstraZenecas Covid-19-vaccin ger blodproppar – Äldre ska främst vaccineras

publicerad 30 mars 2021
- av NewsVoice
Äldreboende, patient. Foto: Gerd Altmann. Licens: Pixabay.com
Foto: Crestock

VACCIN. Den 16 mars 2021 hade 19 europeiska länder och Thailand avbrutit användningen av AstraZenecas Covid-19-vaccin, helt eller delvis, efter rapporter om dödliga blodproppar. Läkare vid Oslo universitetssjukhus säger att blodpropparna orsakats av vaccinet.

Tyska utredare tror att blodpropparna beror på att kroppen utlöser trombos (blodproppar). Effekten liknar heparininducerad trombocytopeni typ 2, där antikroppar mot ett proteinkomplex bildas i samband med heparin. Det är oklart (för NewsVoice) om det är spikproteinet som inducerats av vaccinerna som gör att kroppen reagerar med antikroppar mot proteinerna.

Professor Pål Andre Holme, överläkare vid Oslo universitetssjukhus, säger att ingenting annat än vaccinet kan vara orsaken till blodpropparna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot Covid-19 fortsätter att användas i Sverige för att skydda personer som är 65 år och äldre mot sjukdomen Covid-19, trots att de allvarliga fall av blodproppar som konstaterats drabbat äldre.

EU:s export av Astra Zenecas vaccin utanför unionens gränser har stoppats, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström. ”Utlovade doser ska först levereras till EU”, säger han.

Astra Zenecas vaccin byter namn till Vaxzevria, meddelade Astra Zeneca den 29 mars.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat