Tysk sjuksköterska bytte ut Pfizer-vaccin mot saltlösning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 april 2021
- NewsVoice redaktion
Vaccinering. Foto: Mat Napo. Licens: Unsplash.com
Tysk sjuksköterska bytte ut Pfizer-vaccin mot saltlösning. Foto: Mat Napo. Licens: Unsplash.com
Temabild på Vaccinering. Foto: Mat Napo. Licens: Unsplash.com

VACCIN. En sjuksköterska har av misstag injicerat 6 personer i norra Tyskland med saltlösning istället för Pfizer-vaccin, skriver RT. Nu har 200 personer uppmanats att ta Covid-19-antikroppstester i regionen.

En anställd vid ett vaccinationscenter i Niedersachsen har erkänt att denne bytte ut vaccinet från Pfizer-BioNTech för 6 personer, enligt lokala myndigheter. Det ska ha skett den 21 april. Den kvinnliga sjuksköterskan nämnde misstaget för minst en kollega som angav henne varpå en polisanmälan och en juridisk process inleddes.

Kvinnan, vars jobb var att fylla sprutor med vaccinet, sa att hon hade tappat en ampull med Pfizer-BioNTech-jabben under sitt skift på onsdag och inte ville rapportera sitt misstag. För att dölja det fyllde sjuksköterskan sex sprutor med vanlig saltlösning och gav dem sedan till en läkare som injicerade, skriver den tyska kommunen Friesland på sin hemsida.

Normal saltlösning är en ofarlig blandning av koksalt löst i vatten. Det kan injiceras för att behandla uttorkning eller användas externt för att rengöra sår och fukta ögon.

Friesland distriktsadministratör Sven Ambrosy säger att att det nu krävs två personer för administrera vaccinsprutorna. Han säger:

”Detta fall är djupt chockerande och min högsta prioritet är nu att kontakta de berörda medborgarna och förhindra att en sådan händelse inträffar igen.”

Polisen har inlett en utredning om sjuksköterskans agerande och lokala medier rapporterar att hon sannolikt kommer att få sparken.

Text: NewsVoice

Relaterat

  • Läs mer om vaccin i NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq