Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Covid-19 pandemin uppvisar brister inom sjukvården

publicerad 29 april 2021
- Harriet Larsson
Harriet Larsson
Harriet Larsson
Harriet Larsson

 Mars 2020

”Men varför gav de honom inte immundämpande medel och blodförtunnande?”, utbrast en av mina två autoimmunt drabbade döttrar. När en avlägsen släkting efter lång intensivvård för svår Covid-19 hade fått total afasi med en högersidig hemiplegi. Ett nytt liv började fjärran från hans avancerade jobb inom databranschen.

Tyvärr dröjde det alltför länge innan intensivvården förbättrades med just dessa förslag från min dotters kommentar. När de väl infördes så ökade överlevnad och svåra följder som stroke minskade.

Många av oss som levt med autoimmuna sjukdomar under större delen av vår levnad, där kroppens immunceller bildar autoantikroppar mot kroppens egen vävnad, förstod tidigt likheten med detta lömska virus hos de personer som krävde intensivvård och våra egna skov av att leva med ett rubbat immunförsvar.


Där många reumatiker och SLE-sjuka kan ha god preventiv hjälp av malariamedlet plaquenil som innehåller hydroxiklorokin som verkar inflammationsdämpande.


 

Majoriteten av covidsjuka får endast lättare symptom som en lätt eller svår influensa eller förkylning, somliga smittade märker inte av det alls.

Vanliga autoimmuna sjukdomar är till exempel reumatiska sjukdomar, SLE, Sjögrens syndrom, hypo/hypertyreos, diabetes 1, endometrios, ulcerös colit och MS. Dessa sjukdomar är lömska och min egen SLE sjukdom kan ha många ansikten och gemensamt är att det kan ta lång tid innan diagnos fastställs.

Jag minns från min 42-åriga yrkestid, som sjukgymnast inom främst rehabilitering, en förtvivlad kvinna, som efter lång golgatavandring fram till sin MS-diagnos utbrast: ”Det som inte syns på prover och röntgen, det finns inte” och reflektionen från en annan missförstådd patient: ”tänk om läkare lyssnade mindre på läkemedelsrepresentanterna och mer på oss patienter”. Tyvärr är min iakttagelse att när ett läkemedel tappar sitt patent och blir billigare, då plötsligt uppmärksammas dess biverkningar, som helt sopas under mattan av läkare vid nya och mycket kostsamma läkemedel.

Minns en disputation i Linköping från 1998: Karin Kjellgren lade då fram sin doktorsavhandling ”Antihypertensive medication in clinical practice. Aspects of patient adherence to treatment”. Hon hade intervjuat läkare och patienter beträffande blodtrycksmediciner. Slutsatsen var att läkarna pratade bara om effekt och patienterna om biverkningar och hur svårt de hade att mötas.

Den första vetenskapliga artikel som jag tog del av beträffande orsaker till svår covid-19 var först ett halvår senare (efter dotterns kommentar) i Science den 24 september 2020 där konklusionen var att medfödda fel fanns i immunitet hos patienter med livshotande Covid-19. De hade felriktade antikroppar på grund av en specifik genetisk mutation.

Senare rapporterade SvD den 27 januari 2021 att ”immunsvar skiljer hos patienter med svår covid” från en artikel i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften Nature, där forskare från University of California i USA konstaterade att svårt covidsjuka saknade skyddande immunceller/interferonceller, som kroppen tillverkar i samband med en infektion vars uppgift är att attackera viruset och hindra att det kommer in i cellerna och där löpa amok.

Mars 2021

”Men så här har ju vi det jämt” konstaterade min andra dotter, när hon läste om långtidscovid, som nu får mycket uppmärksamhet i media, där vetenskapen ännu famlar om orsaker. Att leva med en eller flera autoimmuna sjukdomar, innebär att livet aldrig blir enformigt. Synliga och osynliga symptom kan äga rum både från det autonoma och det viljemässiga nervsystemet under flera år och går oftast i skov.


Vår övertygelse är att personer som drabbats av allvarliga vaccinationsbiverkningar och tom död efter Astra Zenecas vaccin med blodproppar beror på ett rubbat immunförsvar.


 

Det har bekräftats i en studie av norska läkare, som publicerades i tidskriften New England Journal of Medicine, där patienter, som fått mycket allvarliga biverkningar på blodets koagulationsförmåga ”hade skyhöga” nivåer av antikroppar.

Tre av patienterna avled. Obalans i kroppens immunförsvar kan vara orsak till alla covid-19 vacciners svåra biverkningar. När ett främmande ämne som vaccin kommer in i kroppen kan denna tidigare dolda rubbning ge sig till känna och få immunförsvaret att löpa amok.

Nyligen fick jag ett brev om erbjudande om vaccination då jag tillhör åldersgruppen över 70 år. När samtliga frågor om allergisk reaktion, blödningsbenägenhet och sjukhusvård besvarades med ett ja i hälsodeklarationen, så avstår jag från vaccination, eftersom min tillit till läkares “patientlyssnarskap” har stora brister, då alltför många fortfarande avfärdar det som inte syns på prover och röntgenundersökningar.

Vad jag saknat är större engagemang från reumatologer, som har lång erfarenhet av immunförsvar i obalans och dess behandling med immundämpande medel. Denna kunskap borde betydligt tidigare ha kommit intensivvården till del. Oavsett vad vi tycker om immundämpande läkemedel som kortison så har det räddat många liv.

Förebyggande livsstilsförändringar med kost och motion får vi sköta själva efter förmåga. Kommer ihåg en glad och lätt överviktig patient som konstaterade ”lev nyktert och skötsamt och döden kommer som en befriare…” Här passar det svenska ordet lagom väl in.

Text: Harriet Larsson, Harrietsblogg.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq