Erika Bjerström har fel – Erosion tär på stränderna inte högre havsnivåer – Tege Tornvall

publicerad 21 april 2021
- Tege Tornvall
Erika Bjerström, SVT () och Tege Tornvall, eget verk
Erika Bjerström, SVT () och Tege Tornvall, eget verk
Klimatreporter Erika Bjerström, SVT (foto: Sommar55, CC BY-SA 4.0) och Tege Tornvall (foto: eget verk)

KLIMAT & DEBATT. SVT:s klimatreporter Erika Bjerström påstod nyligen i inslaget rubricerat “Fiskebyar försvinner till följd av havsnivåhöjningar i Elfenbenskusten” att stigande havsnivåer hotar Elfenbenskustens stränder mot Atlanten. Hon var på plats och visade hur vattnet slår mot strandlinjen.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Men det var inte stigande hav utan vanlig erosion, hur vindar och vågor ständigt tär på stränder med löst material. Detsamma händer även längs skånska och andra stränder världen runt.

“Västafrika är en av världens mest drabbade områden när det gäller havsnivåhöjningar. Över hälften av kusterna håller på att försvinna ut i havet i länder som Senegal, Benin och Elfenbenskusten.” – SVT


Skydd mot detta är träd och växter ända ut mot strandkanten. De stabiliserar stranden genom att binda sand och grus. Om man däremot tar bort träd och växter för att bygga hus, försvinner skyddet.


Träden huggs ner längs Elfenbenskusten

Just det har hänt Elfenbenskustens stränder. Landets växande befolkning (26 miljoner) bosätter sig och arbetar ofta längs stränderna och tar bort hindrande träd och växter för att få plats. Av landets stora skogar finns inte mycket kvar. Flera floddeltan för ut material som bygger på kusterna. Men stort behov av sötvatten sänker grundvattnet, vilket också kan få marken att sjunka.

Världshaven stiger genomsnittligt med 1-2 mm per år enligt nyligen avlidne dr Nils-Axel Mörner, som dokumenterade havsnivåer på många ställen och utgår från mätningar i hamnar utan vare sig höjning eller sänkning av landet.

Erika Bjerström förringar väsentliga data i sin rapportering

Erika Bjerström var för ett år sedan i Vietnam och rapporterade även där om stigande havsnivåer, men också där eroderar vågor och vindar stranden, och landet sjunker på flera ställen under tektoniskt tryck.


Den stora gränsfloden Mekong för med sig slam, som bygger på deltat, men kinesiska dammar i flodens början i bergen i norr kan minska flodens flöde och förmåga att bevattna flera länders åkrar på vägen mot deltat. Att Erika Bjerström inte redovisat dessa viktiga och relevanta fakta ger en missvisande bild av samspelet mellan hav och stränder i kusttrakter.


Den oro ländernas invånare uttrycker är snarare oro för att inte få del av utlovade medel från FN:s klimatfond. De är mycket värda för fattiga utvecklingsländer. Därför är FN:s klimatmöten egentligen politiska huggsexor om finansiering och fördelning av dessa pengar.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Var är klimatförändringarna när man behöver dem?

  Här i Dalarna är det någon minusgrad och det har varit snöstorm idag. Själv brukar jag lyssna på Elsa Weddings kanal “Klimatkarusellen” ibland, får barnkanalen, förlåt SVT, att framstå i så patetisk dager…..

  Men all info hjälper. Tack Tege för ditt jobb! Skicka en av dina artiklar till en släkting som drabbats av lite klimathysteri. Hon kom av sig direkt. Ja ibland hjälper det med lite “sans”.

 • Public service är en skamfläck.
  Dom har en ‘stark’ sida: dom skäms inte!
  Den ‘styrkan’ har dom gemensamt med världens dominerande maktelit.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *