Facebook försöker sänka Kennedys folkhälsorörelse

publicerad 7 april 2021
- Gästskribent
Robert F. Kennedy Jr. License: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Robert F. Kennedy Jr. Photo: Own work. License: Wikimedia Commons,CC BY-SA 4.0
Robert F. Kennedy Jr. Photo: Own work. License: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

MEDIA & HÄLSA. Robert F. Kennedy, Jr. som grundade och driver Children’s Health Defense (CHD) sänder ut ett nödanrop efter att Facebook nu uppmanar användare att sluta följa organisationens sida.

När den största aktören inom sociala medier tar ner en organisations ordförande från nätet och visar meddelanden som uppmanar dig att sluta följa organisationens sida på Facebook – då måste vi göra något rätt. Ungefär så skriver teamet bakom Kennedys folkhälsorörelse i ett meddelande.

Den 18 augusti 2020 inledde Children’s Health Defense en rättsprocess mot Facebook, Mark Zuckerberg och flera faktakontrollsajter för olaglig censur och utpressning. CHD hävdar att Centers for Disease Control and Prevention (CDC) och andra statliga myndigheter agerar i samarbete med Facebook och Zuckerberg för att censurera CHD-innehåll och därmed bryter mot den amerikanska konstitutionens första “paragraf” (first amendment).

Målet med rättsprocessen är att säkerställa att amerikanska medborgare fortsättningsvis har rätten till sin hälsofrihet, åsiktsfrihet samt att Big Tech inte ska kunna bedriva censur eller bestämma vad som är god vetenskap.

Robert F. Kennedy Junior på Facebook. Grafik: Children's Health Defense
Robert F. Kennedy Junior på Facebook. Grafik: Children’s Health Defense

Den 10 februari 2021 tog Facebook utan förvarning ner Instagram-kontot för CHD:s ordförande Robert F. Kennedy, Jr. och nu visar Facebook en uppmaning (se ovan) som uppmanar CHD:s användare i sociala medier att sluta följa sidan. Rapportering om risker för barns hälsa är uppenbarligen ett stort hot mot Facebooks agenda, konstaterar CHD-teamet.

Organisationen svarar med att be omvärlden om ekonomiskt stöd för att fortsätta att främja en ärlig journalistik, bra vetenskap och rätten till ett fritt vaccinval.

CHD:s hemsida: Childrenshealthdefense.org och Europasida på Facebook.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq