Missilattack mot israelisk kärnkraftanläggning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 april 2021
- NewsVoice redaktion
Shimon Peres Negev Nuclear Research Center
Shimon Peres Negev Nuclear Research Center
Shimon Peres Negev Nuclear Research Center. Bilder: Google Maps. Montage: NewsVoice

WARZONE. Sirener ljöd i Israels södra Negev-provins nära en kärnkraftsanläggning i Dimona under natten mellan onsdag och torsdag. Rapporter har inkommit om flera explosioner. Videos cirkulerar på sociala medier. Ett klipp uppges visa att en missil sköts ner av Israels försvarssystem.

Sirenerna hördes först i Abu Qrenat en by cirka 21 km nordväst om kärnforskningscentret Shimon Peres Negev i Negevöknen. Explosionerna ska ha skett i närheten av kärnkraftsanläggningen på torsdag morgon, enligt Jerusalem Post. En militär talesman uppger att ingen skadats.

De israeliska försvarsmakten utfärdade ett uttalande på nätet som bekräftade att sirener hade aktiverats i byn och tillade i en uppföljning att tjänstemän tror att missiler skjutits från syriskt territorium. En motattack har genomförts mot batteriet som sköt missilerna, enligt israelisk militär.

En Reuters-journalist i Dimona rapporterade att denne hörde en explosion några ögonblick innan militären varnade invånarna om angreppet via SMS. Explosionerna var mycket kraftiga och de skakade husen så långt bort som i Jerusalem.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq