Sun Microsystems 1998: “Clean up Techno-pollution”

6
New York, 1998. Sun Microsystems skylt uppmanar till att elektrosmog måste motverkas: Clean up Techno-pollution. Foto: Torbjörn Sassersson
New York, 1998. Sun Microsystems skylt uppmanar till att “elektrosmog” måste motverkas. Foto: Torbjörn Sassersson

KRÖNIKA. Fotot ovan togs i New York 1998. Bilden tycks visa att Sun Microsystems, som var ett amerikanskt datorföretag som tillverkade processorer, serverdatorer och mjukvara, tog ledningen för att minska elektrosmog med sin slogan Clean up techno-pollution.

En artikel i New York Times gör gällande att det främst handlade om att Sun Microsystems försökte gå i direkt konfrontation med Microsoft, som blivit känt för att krångla med alla sina uppdateringar. Stämmer det handlade techno-pollution mest om att försöka putta undan konkurrenten Mircosoft och Bill Gates “förorenande” uppdateringar.

“The ads feature slogans like ”Technology should not require a learner’s permit” and ”Gizmos of the world unite.” Those scheduled to appear on the tops of buses this month will say: ”Don’t jump. Technology is messy enough already.”

“Those planned for the garbage trucks, Mr. Jeffrey said, would proclaim ”Clean up techno-pollution.””Sun Microsystems sponsors a hearts and minds campaign that may be aimed at Microsoft, New York Times

Jag hittade det nostalgiska fotot härom dagen i ett gammalt fotoalbum från 1998, ett album med en del gatufoton från en resa till New York.

Sun Microsystems köptes 2010 av Oracle.

Clean up Techno-pollution enligt TCO

Fotot togs under samma period som det blev populärt med TCO-märkta bildskärmar i Sverige. TCO-märkning är än idag en internationell hållbarhetscertifiering som främjar mer hållbara IT-produkter. Fokus är att produkterna ska möta kraven för miljömässig hållbarhet. Initiativet var det svenska fackförbundet TCO:s märkning av bildskärmar. Det var så det började. I svenska tidningar kunde man läsa att vissa företag hade placerat bildskärmar av den äldre bulkiga modellen bakom tjocka avskärmande glas. I databutiker kunde konsumenter köpa skärmskydd som skulle stoppa den skadliga strålningen från bildskärmsrören.

Syftet med TCO-märkningen (ISO 14024) var och är att driva på en hållbar utveckling inom IT. Produkter som har certifierats uppfyller krav på socialt ansvar i produktionen, hälsa och säkerhet, samt miljöegenskaper under hela produktens livscykel, uppger Wikipedia.

TCO föreslog i början av 2000-talet att Ericsons mobiler skulle förses med en liknande märkning. De var emellertid iskalla och ville inte sälja lågstrålande mobiler.

Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen skriver till NewsVoice att orsaken var att försiktighetsåtgärder kan tydas som att det skulle finnas risker med mobilers strålning.

“De har under 20 år aktivt arbetat för att tysta debatten om mobilers och basstationer. Ett tydligt exempel är hur mobiltelefonföretagen kraftfullt och effektivt motarbetat städerna San Fransiscos och Berkeleys beslut att mobiltelefonköpare  skulle få enkla råd om hur exponeringen kan minskas vid köp av mobiltelefoner.”

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Josef Persson
Josef Persson
Gäst
12 april 2021 kl 22:44

Vill inte vara petig, men nog har de hållit på längre än 20 år?

Boken “Fältslaget om de elöverkänsliga” kom 1995, och beskriver det redan då utspelade scenariot med Ericssons mörkläggning. Ericsson hade ju avdelningar där 30% av personalen blev elöverkänsliga. Känner själv tre personer som skadats för livet på Ericsson.

Skulle väl säga att man mörkade från dag ett. När man gick över från NMT till GSM och signalen blev pulsad så började folk få besvär. Hade man då sagt, oj vi gjorde ett misstag så. Men nej! Och sen när man väl börjat ljuga, den ena lögnen föder den andra. Och ägs företaget av lögnernas mästare så…..

Och visst lite huvudvärk kanske inte är så farlig ibland. Men när statistiken går mot att varannan person får cancer så? Vem tänker dra i nödbromsen? Vi som redan hoppat av tåget når den ju inte, och det verkar inte spela någon roll hur mycket vi skriker. Ju fler studier som kommer, ju högre skriker idioterna att det inte finns några “vetenskapliga bevis”.

Vi elöverkänsliga brukar beskyllas för “vanföreställningar” osv. Det heter att vi “upplever oss vara sjuka” etc. Den mest uttalade “vaneföreställningen” i vanlig media verkar dock vara att det skulle saknas vetenskap som styrker negativa effekter. Men Häxpressen gillar ju att bränna på bål…..

https://www.expressen.se/ledare/vansinne-att-bygga-dyra-bostader-at-elallergiker/

.

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Josef Persson
13 april 2021 kl 02:48

Får Bonnier presstöd för att lobba åt telekomindustrin och förneka funktionshinder?

https://www.mprt.se/globalassets/dokument/stod-till-medier/inkomna-remissvar/remissvar—-mprt-bonnier-news-local.pdf

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Magnus Lindgren
13 april 2021 kl 15:30

Naturligtvis får Bonnier media sitt presstöd för sin förträffliga journalistik.
Eller som de själva skriver…..

“Våra kärnvärden och vår identitet bygger på det fria ordet och vi står som eviga försvarare av den oberoende journalistiken . Yttrandefriheten är bärande i Bonnier News hållbarhetsstrategi och vår vision bygger på att våra tidningar och verksamheter ska bidra till ett inkluderande samhälle med upplysta och informerade medborgare , vilket förutsätter att skyddet för svensk tryck – och yttrandefrihet förblir ett av världens starkaste”.

Tack för länken, “eviga försvarare”. Ja ett gott skratt förlänger livet brukar man väl säga….

Har själv skickat in artiklar till bonnier media som “informerad medborgare” som vill “upplysa och informera medborgarna”. Den roligaste ursäkten jag fått var en kort debattext på en halv A4 som de inte kunde ta med av “utrymmesskäl”. Helsides annonser för Telia och Ericsson går dock bra.
Det är väl till dem våra skattepengar skall gå genom presstöd?

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Josef Persson
13 april 2021 kl 16:56

Ur Expessens ledare som visar missaktning mot funktinshindrade. https://www.expressen.se/ledare/vansinne-att-bygga-dyra-bostader-at-elallergiker/

Därför är ledaren osignerad Text EXPRESSEN
“Huvudledaren är osignerad eftersom den uttrycker tidningen Expressens åsikt. Det är en tradition med gamla rötter som följs av tidningar runtom i världen för att markera ledarsidans särställning.
Expressen har beteckningen liberal och har alltsedan starten 1944 bildat opinion i den andan på ledarplats.
De osignerade ledarna skrivs av dem som arbetar på ledarredaktionen.”

Vad är nästa steg i osignerade Bonniers kränkande åsikter?
Ska krigsoffer öppet hånas av osignerad ledare med presstöd?

Exempel på svårt plågat offer som Expressen ogenerat hånar.

Monica Nilsson jobbar som elingenjör på ABB – och är drabbad
http://old.fib.se/fib_1/elallerg.html

Exempel på information som osignerad ledare nu ställer sig över.

Broschyrer, informationsskrifter och dyl. http://eloverkanslig.org/febnu/category/bibliotek/broschyrer-informationsskrifter-och-dyl/

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
Reply to  Josef Persson
13 april 2021 kl 10:29

Utan denna trådlösa teknik går det inte att bygga upp det kommande övervakningssamhället. Det kontrollsamhället tänker de driva igenom oavsett cancer eller elöverkänslighet. Men när det sen väl är implementerat kommer precis alla på sitt egna lilla vis få känna av de negativa konsekvenserna av denna trådlösa teknik. Det inkluderar även den dryga reportern som kallar andra för galna.

Mona Nilsson
Mona Nilsson
Gäst
12 april 2021 kl 10:47

Uttalande från Advokatbyrå i samband med pågående skadeståndsprocess gällande hjärntumör orsakad av mobiltelefon:
“For generations, the telecom industry has fought the release of scientific studies and information regarding ties between mobile phone use and brain tumors. The industry manipulated the science to the detriment of consumers. With this lawsuit, Mr. Walker’s family hopes to help reveal the telecom industry’s secrets and hold them accountable for harm done to consumers.” https://www.prnewswire.com/news-releases/lundy-lundy-soileau–south-llp-in-new-attack-on-telecom-secrecy-family-of-pastor-alleges-cell-phone-radiation-link-to-his-deadly-brain-cancer-301265388.html

Forskning visade redan på 1990-talet att mobilstrålning och WiFi-strålning orsakar fler tumörer i djurförsök, att strålningen skadar cellers DNA och skadar minnet i djurförsök.

Några exempel på hur forskning manipulerats: https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2020/01/01/sa-manipuleras-forskning-om-mobiltelefonrisker/

https://www.svt.se/opinion/karolinska-institutet-manipulerade-studie-om-hjarntumorrisker-for-mobilanvandande-barn