Tege Tornvall: Tidiga människor trotsade istiden

publicerad 13 april 2021
- av Tege Tornvall
Bild: Istidskvinna. Illustration: Daniel Eskridge. Licens: Shutterstock.com

KLIMATDEBATT. DN:s tidigare vetenskapsreporter Karin Bojs skrev den 11 april upplysande och intresseväckande om människor i Europa för 45,000 år sedan. Det framgår att de levde i grottor och hade verktyg av sten och smycken av björntänder.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans | Bild: Istidskvinna. Illustration: Daniel Eskridge. Licens: Shutterstock.com

De tycks ha haft ett ganska hårt liv. De levde nämligen under den senaste istiden med kilometertjock landis långt ned över Norden och karg tundra söder därom, men det framgår inte i Karin Bojs text. Hon menar liksom DN:s vetenskaps- och klimatreportrar och övriga redaktion att världen hotas av farlig uppvärmning från människans förbränning av kolhaltiga bränslen.

Då är det kanske inte läge att påminna om hur kallt och ogästvänligt det var tidigare. Eller var det bara ett förbiseende – eller utrymmesbrist?

Ändå är en dryg grads global uppvärmning sedan 1800-talets slut en välkommen återhämtning från den i fyra perioder besvärande kalla Lilla Istiden ca 1300-1870.

Det var inte istid med landis, men flera grader kallare än nu på våra breddgrader. Värst var kanske 1697/98. Då svälte – efter flera års missväxt – 100,000 människor ihjäl i Sverige och 80,000 i Finland.

Sedan dess har det globalt blivit drygt en grad varmare. Varmare hav gasar ut mer koldioxid. Mänsklig verksamhet tillför på marginalen ytterligare koldioxid. Det konkreta resultatet av detta är att fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält. Det hade säkert människorna för 45,000 år sedan också uppskattat.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans