Tege Tornvall: Tidiga människor trotsade istiden

publicerad 13 april 2021
- Tege Tornvall
Bild: Istidskvinna. Illustration: Daniel Eskridge. Licens: Shutterstock.com

KLIMATDEBATT. DN:s tidigare vetenskapsreporter Karin Bojs skrev den 11 april upplysande och intresseväckande om människor i Europa för 45,000 år sedan. Det framgår att de levde i grottor och hade verktyg av sten och smycken av björntänder.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans | Bild: Istidskvinna. Illustration: Daniel Eskridge. Licens: Shutterstock.com

De tycks ha haft ett ganska hårt liv. De levde nämligen under den senaste istiden med kilometertjock landis långt ned över Norden och karg tundra söder därom, men det framgår inte i Karin Bojs text. Hon menar liksom DN:s vetenskaps- och klimatreportrar och övriga redaktion att världen hotas av farlig uppvärmning från människans förbränning av kolhaltiga bränslen.

Då är det kanske inte läge att påminna om hur kallt och ogästvänligt det var tidigare. Eller var det bara ett förbiseende – eller utrymmesbrist?

Ändå är en dryg grads global uppvärmning sedan 1800-talets slut en välkommen återhämtning från den i fyra perioder besvärande kalla Lilla Istiden ca 1300-1870.

Det var inte istid med landis, men flera grader kallare än nu på våra breddgrader. Värst var kanske 1697/98. Då svälte – efter flera års missväxt – 100,000 människor ihjäl i Sverige och 80,000 i Finland.

Sedan dess har det globalt blivit drygt en grad varmare. Varmare hav gasar ut mer koldioxid. Mänsklig verksamhet tillför på marginalen ytterligare koldioxid. Det konkreta resultatet av detta är att fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält. Det hade säkert människorna för 45,000 år sedan också uppskattat.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Funderar dagligen på det här med koldioxid-katstrofer och fisande kor och Al Gore,
  sugande på sin kurviga hockeyklubba.

  Kan det ha varit så att dinosaurierna fes ihjäl sig? 
  De var ju stora och likt varje ko hade de nog kolik.

  Kanske fis efter fis gjorde att all is
  i polerna plötsligt smalt
  och orsakade en flod som dödade allt…?

  • Dinos dog av en stor asteroids nedslag men det är inte självklart för mig att den kom av en slump.
   Skaparen kanske gör likadant mot oss om vi står ivägen för en naturlig utveckling och evolution. Tack vara den stora katastrofen fick vi chansen att existera. Medan dinos var för mycket predatoriska och omöjliggjorde en mer fredlig zoologi, men även växterna fick egenskaper som möjliggjorde stora lövtäcken som gav upphov till mer varierad ekologi.
   Är vårt oansvariga sätt att använda resurser och störa naturen skäl till att vi ska ses som nästa sorts dinos som måste bort för att lämna plats åt ngt som är mer i skaparens smak??

 • Det är frustrerande att det inte går att i Mauna Loa data läsa ut ngn tydlig verkan av att Covid antas ha minskat CO2 emissioner. Förändringarna är (ännu) för små relativt brusnivån.
  Och trenden är, att oavsett den lilla påverkan (8% för 2020) så fortsätter CO2 att (inom statistiska felgränsen)växa ungefär som förut
  Och eftersom flygplanen har varit på marken mer anses den därmed åtföljande minskade aerosolmängden ha minskat andelen bortreflekterat solljus och därför medföra en svag temperaturhöjning.
  I samband med 9/11 och det omfattande flygförbudet ansåg en forskargrupp att det var växthuseffekten (för ir-återstrålning från marken) pga ökad molnbildning från flygplanen som nettomässigt värmde.
  De två resonemangen ger alltså motsatt slutsats.
  Den förstnämnda slutsatsen innebär ju att flygtrafiken kyler klimatet en aning.
  (En bisarr aspekt på det som gällde 9/11 är att det med stor sannolikhet inte var några flygplan inblandade som motiverade ett flygstopp.)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *