The One: Dyraste privatbostaden i USA säljs för minst 2,9 miljarder kr

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 april 2021
- NewsVoice redaktion
Megahuset "The One" i Bel Air, Los Angeles. Foto: Producer Michael

KULTUR. Musikproducenten Michael Blakey besöker The One som påstås vara en världens största och dyraste privatbostäder belägen på en höjd i Bel Air med utsikt över hela Los Angeles. Huset som kallas The One är klart i juni 2021.

Byggnaden är ett ”megamansion” på 9700 kvadratmeter och produceras av Nile Niami, en filmproducent och fastighetsutvecklare som specialiserat sig på att bygga lyxbostäder. Megahuset är formgivet av Paul McClean och byggt av 600 personer under 8 år.

Organisationen Bel-Air Homeowners Alliance anser att huset är så stort att det inte bör betraktas som en privatbostad utan som en kommersiell byggnad. Megabostaden har en stor nattklubb, ett garage med plats för 50 bilar, stor biograf, fem pooler, bowlingbana och putting-green samt mängder av gigantiska rum. Komplexet är så stort att Nile Niami har svårt att hitta trots att han är producenten bakom huset.

”Jam-packed with entertainment spaces, the home will be a veritable playground for kids and grown-ups alike. Fun-infused features include a bowling alley, billiards area, and video-game room—not to mention a tennis court, golf simulator, ballroom, nightclub, and “Monaco-style” casino.” – Forbes

Foajén i The One är lika stor som en villa. Foto: Douglas Friedman
Foajén i The One är lika stor som en villa. Foto: Douglas Friedman

Nile Niamis bolag var tvunget att låna 940 miljoner kronor av Hankey Capital för att lyckas färdigställa bygget och finansiären hotar med att sälja allt för att säkra sin utlåning till ett betydligt lägre pris än det tidigare förväntade utgångspriset på 4,2 miljarder kronor.

The One säljs till ett ”lågt” pris

The One som nu söker en köpare betingar därför ett utgångspris på ”enbart” 2,9 miljarder kronor. En budningsprocess kommer att avgöra slutpriset. Huset färdigställs i maj-juni 2021. Köparen kommer att tillhöra den absoluta toppen av den globala ekonomiska eliten.

Text: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: The One