Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

E-hälsomyndigheten får i uppdrag att förbereda för digitala vaccinationsbevis

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 29 april 2021
- NewsVoice redaktionen
Vaccinpass. Licens: Shutterstock.com
Vaccinpass. Licens: Shutterstock.com
Vaccinpass. Licens: Shutterstock.com

Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att genomföra en förstudie som syftar till att komplettera den digitala infrastrukturen för vaccinationsbevis till att även omfatta gröna digitala bevis.

Inom ramen för uppdraget ska E-hälsomyndigheten bland annat utreda hur bevis om att en person har tillfrisknat från covid-19 eller har fått ett negativt testresultat ska kunna upprättas för invånare som har testat sig för covid-19 i Sverige.

Myndigheten ska också presentera en genomförandeplan om hur bevis om tillfrisknande och negativa testresultat på ett enkelt sätt kan skapas samt vilka informationsmängder som kan ligga till grund för det. Dessutom ingår det i uppdraget att analysera behovet av regeländringar och personuppgiftsbehandling samt uppskatta kostnaderna för infrastrukturen på 1-2 års sikt.

Uppdraget ska utföras i nära samverkan med Myndigheten för digital förvaltning (Digg), som är projektledare för arbetet med den digitala infrastrukturen för vaccinationsbevis, samt med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, som utifrån sina respektive verksamhetsområden ska stödja E-hälsomyndigheten i genomförandet av uppdraget.

Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 14 maj 2021.

Text (pressmeddelande): Elin Aarflot, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq