Virtuella valutor – Bitcoin ökar i popularitet

publicerad 12 april 2021
- Extern skribent
Hur du handlar med virtuella valutor. Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash
Hur du handlar med virtuella valutor. Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash
Hur du handlar med virtuella valutor. Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash

Virtuella valutor ökar i popularitet. I synnerhet de senaste månaderna har mestadels Bitcoin skapat ett stort intresse bland världens befolkning. Bitcoin har funnits på marknaden i flera år och 2017 var ett stort år för kryptovalutan – tills idag, där vi idag kan se en rejäl ökning i Bitcoins värde.

I början av 2020 låg värdet för en bitcoin på ungefär 60.000 kronor – i början av 2021 låg Bitcoin värde på hela 240.000 kronor. Det handlar alltså om en rejäl ökning, vilket är en väldigt spännande prisutveckling för kryptovalutan. Men alla är idag inte bekanta med vad Bitcoin är för något. Så… Vad är Bitcoin?

Virtuella valutor

Traditionella valutor är oftast kopplade till en centralbank och är reglerade som ett juridiskt lagligt betalningsmedel. Kryptovalutor fungerar ungefär tvärtemot och är istället en digital- eller virtuell valuta, som inte är kontrollerad av några upphovsmän, regeringar eller banker. Det betyder att Bitcoin inte kontrolleras av myndigheter och fokuserar helt och hållet på pengarna som tillhandahålls.

Det är en global valuta, där du kan skicka pengar från och till personer i hela världen, utan någon mellanhand. Pengarna kontrolleras således inte av företag, banker eller myndigheter. Det handlar om virtuella pengar som skickas till- och från privatpersoner (och vissa oberoende företag som börjar erbjuda köp med Bitcoin), där alla transaktioner sker online.

Nybörjare inom Bitcoin-världen har förmodligen många frågor. Det är en helt ny valuta och därför är det inte alla som har kunskapen om hur det fungerar. Bitcoin Era kan hjälpa nybörjare att komma igång och är ett handelssystem för de som inte är personligen insatta i kryptovalutan.

Hur ser virtuella valutor och särskilt Bitcoins framtid ut?

Att förutsäga hur värdet på Bitcoins kommer se ut, är nästintill omöjligt. Bitcoin är en högrisk valuta, vilket betyder att priset är oerhört rörligt. Om vi tittar på marknadskursen för Bitcoin, kan vi se att värdet kan antingen sänkas- eller höjas med flera procent – på bara några timmar. Det finns olika sätt man kan handla med Bitcoins. Vissa personer är mer intresserade av det långa loppet – medan andra fokuserar på en kortare utsträckning.

Det finns vissa personer som inte alls är intresserade av marknadens växt och som inte är ute efter att handla med Bitcoins, utan som istället vill använda valutan som ett säkert sätt att skicka pengar, utan att banker och myndigheter ska bli ihopblandade. Men eftersom det är en såpass förändrande valuta, bör man ha koll på hur värdet antingen minskas eller ökas om man personligen ska sälja eller köpa Bitcoins. Bitcoin Era kan hjälpa privatpersoner med detta, där de använder ett handelssystem istället för att personen själv har koll på de ökningar och minskningar som sker.

En sak är iallafall säker – Bitcoin kommer att fortsätta öka i värde. Vi kan se att fler människor i världen är intresserade av virtuella valutor. De flesta vill inte betala extra avgifter eller kostnader när de ska skicka pengar till sina vänner eller sin familj. Dessutom vill man gärna slippa valutaväxel och förändringar mellan de olika valutakurserna.

Kryptovalutor, det vill säga virtuella valutor skapar mer transparens mellan transaktionerna och tack vare Bitcoin systemet som Satoshi Nakamoto skapat, kan fler människor idag ta del av denna revolutionerande handel – tryggt och säkert.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *