Vita Huset och WHO: Vaccinpass inte nödvändigt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 april 2021
- NewsVoice redaktion
Vaccinpass - Nej tack. Licens: Shutterstock.com
Vaccinpass - Nej tack. Licens: Shutterstock.com
Vaccinpass – Nej tack. Licens: Shutterstock.com

VACCIN. Världshälsoorganisationen (WHO) tar avstånd från att använda vaccinpass eftersom hälsovårdsmyndigheterna runt om i världen inte är säkra på om vaccinerna förhindrar spridning av Covid-19. Det säger WHO:s taleskvinna Margaret Harris (se tidpunkt c:a 45 min) på en videokonferens i Genève i tisdags.

Vita husets pressekreterare sa på tisdagen att vaccinpass inte kommer att utvecklas eller stödjas av Biden-administrationen i nuläget, efter att flera delstatsguvernörer i USA utfärdat verkställande order som stoppar vaccinpassen.

Texasguvernören och republikanen Greg Abbott utfärdade en verkställande order i måndags som stoppar tillämpningen av vaccinpass. Medborgare har ingen skyldighet att avslöja privat hälsoinformation, sa Abbott i ett uttalande.

Delstaten i Florida befarar att det kan skapas ett klassystem för vaccinerade och icke-vaccinerade människor. Guvernören Ron DeSantis kallade vaccinpasset för en ”hemsk idé”.

American Civil Liberties Union (ACLU) kom med ett liknande argument för användningen av ett vaccinpassystem, med hänvisning till integritetshänsyn och oklarheten om hälsodata ska förvaras i en central databas eller inte.

Det ska inte finnas en federal vaccinationsdatabas och inget federalt mandat för att samla denna typ av hälsodata, meddelade Vita husets pressekreterare Jen Psaki till journalister under en presskonferens i tisdags i Vita huset, men Psaki sa i mars att den amerikanska administrationen samarbetar med privata företag för att skapa ett system för vaccinpass.

Staten New York under ledning av den kontroversiella borgmästaren Andrew Cuomo rullade däremot ut ett vaccinpass kallat ”The Excelsior Pass”, som gör det möjligt för människor att visa att de har vaccinerats när de försöker komma in på vissa events och platser som tex Madison Square Garden i New York City.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: vaccinpass