Framtidens arbetsfria värld bör baseras på samarbete – Babylon av Mike Blixt – Kapitel 41

publicerad 24 maj 2021
- Mike Blixt
Lantbruksrobotot. Foto: This Is Engineering. Licens: Unsplash.com

OPINION. Avskaffandet av det monetära systemet, penningekonomin, skulle lösa flera av människans mest akuta problem. Istället för ett destruktivt tillväxtsamhälle som kretsar kring produktion och konsumtion borde en framtida arbetsfri värld baseras på samarbete, där jordens resurser fördelas fritt och rättvist.

Text: Mike Blixt | Babylon (detta är kapitel 41) är en bok skriven 2016 av författaren och entreprenören Mike Blixt. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar | Bild: Lantbruksrobotot. Foto: This Is Engineering. Licens: Unsplash.com

Ett samhällssystem där maskiner ersätter människan i utförandet av de tyngsta och tråkigaste arbetsuppgifterna och där den senaste forskningen inom respektive område avgör färdvägen för samhället.

Såväl kriminalitet som hälsoproblem är ett minne blott och alla lever i harmoni med naturen. Världens behov av råvaror övervakas ett datorsystem som ska administrera distributionen av de fria varorna globalt. Hela världens resurser ska bli allmänt tillgängliga, utan att pengatransaktioner eller liknande är inblandade. Alla delar av jorden kan ha något att bidra med och när basbehoven är uppfyllda kommer vi att bli både mer kreativa och mindre giriga.

När man ser att det inte finns någon brist på varor kommer inställningen till egendom att förändras radikalt. Teknologi och förmåga har vi redan. Vi skulle kunna införa detta på kort tid om det inte var för de ekonomiska intressen​ ​som​ ​stoppar​ ​det.

Det finns naturligtvis en uppsjö invändningar mot denna typ av samhällssystem. De flesta kommer från kapitalistiska försvarare som har mycket att förlora, men anhängare till denna rörelse har exploderat de senaste åren och passerade nyligen 300 000 globalt varav 5000 finns i Sverige. Rörelsen har kommit väldigt långt i sin planering för detta samhällssystem och man ser sig nu runt om i världen för att börja bygga upp ett samhälle kring denna nya modell.

Rörelsen kommer att fortsätta växa fort. Även privatpersoner som inte alls har kopplingar till denna rörelse kommer i liten skala att göra sina hem mer hållbara genom att låta husen drivas av solljus. Något som blir var mans möjlighet i och med hembatterier, som bara är början på den energirevolution som​ ​kommer​ ​att​ ​tillgodose​ ​människan​ ​med​ ​fri​ ​energi.

Nya tankar kring nya samhällssystem kommer naturligtvis att hånas. Så har det alltid varit. Det anses vara naivt och fånigt att lägga tid på att sträva mot någonting mer hållbart och försöka få bort pengar ur samhället. Diskuterar du med människor som är av den åsikten är det ofta tydligt att de aldrig tänkt på det under speciellt många timmar. De har sällan läst böcker som belyser det monetära systemets baksidor och varför skulle de göra det? Varje strävan efter ett nytt paradigm kommer att slås ner. Så har det alltid varit, men​ ​paradigmet​ ​har​ ​​alltid​​ ​vunnit.​ ​Allt​ ​som​ ​krävs​ ​är​ ​tid​ ​och​ ​ett utbrett​ ​medvetande.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq