Framtidens arbetsfria värld bör baseras på samarbete – Babylon av Mike Blixt

publicerad 24 maj 2021
- av Mike Blixt
Lantbruksrobotot. Foto: This Is Engineering. Licens: Unsplash.com

OPINION. Avskaffandet av det monetära systemet, penningekonomin, skulle lösa flera av människans mest akuta problem. Istället för ett destruktivt tillväxtsamhälle som kretsar kring produktion och konsumtion borde en framtida arbetsfri värld baseras på samarbete, där jordens resurser fördelas fritt och rättvist.

Text: Mike Blixt | Babylon (detta är kapitel 41) är en bok skriven 2016 av författaren och entreprenören Mike Blixt. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar | Bild: Lantbruksrobotot. Foto: This Is Engineering. Licens: Unsplash.com

Ett samhällssystem där maskiner ersätter människan i utförandet av de tyngsta och tråkigaste arbetsuppgifterna och där den senaste forskningen inom respektive område avgör färdvägen för samhället.

Såväl kriminalitet som hälsoproblem är ett minne blott och alla lever i harmoni med naturen. Världens behov av råvaror övervakas ett datorsystem som ska administrera distributionen av de fria varorna globalt. Hela världens resurser ska bli allmänt tillgängliga, utan att pengatransaktioner eller liknande är inblandade. Alla delar av jorden kan ha något att bidra med och när basbehoven är uppfyllda kommer vi att bli både mer kreativa och mindre giriga.

När man ser att det inte finns någon brist på varor kommer inställningen till egendom att förändras radikalt. Teknologi och förmåga har vi redan. Vi skulle kunna införa detta på kort tid om det inte var för de ekonomiska intressen​ ​som​ ​stoppar​ ​det.

Det finns naturligtvis en uppsjö invändningar mot denna typ av samhällssystem. De flesta kommer från kapitalistiska försvarare som har mycket att förlora, men anhängare till denna rörelse har exploderat de senaste åren och passerade nyligen 300 000 globalt varav 5000 finns i Sverige. Rörelsen har kommit väldigt långt i sin planering för detta samhällssystem och man ser sig nu runt om i världen för att börja bygga upp ett samhälle kring denna nya modell.

Rörelsen kommer att fortsätta växa fort. Även privatpersoner som inte alls har kopplingar till denna rörelse kommer i liten skala att göra sina hem mer hållbara genom att låta husen drivas av solljus. Något som blir var mans möjlighet i och med hembatterier, som bara är början på den energirevolution som​ ​kommer​ ​att​ ​tillgodose​ ​människan​ ​med​ ​fri​ ​energi.

Nya tankar kring nya samhällssystem kommer naturligtvis att hånas. Så har det alltid varit. Det anses vara naivt och fånigt att lägga tid på att sträva mot någonting mer hållbart och försöka få bort pengar ur samhället. Diskuterar du med människor som är av den åsikten är det ofta tydligt att de aldrig tänkt på det under speciellt många timmar. De har sällan läst böcker som belyser det monetära systemets baksidor och varför skulle de göra det? Varje strävan efter ett nytt paradigm kommer att slås ner. Så har det alltid varit, men​ ​paradigmet​ ​har​ ​​alltid​​ ​vunnit.​ ​Allt​ ​som​ ​krävs​ ​är​ ​tid​ ​och​ ​ett utbrett​ ​medvetande.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Bytesmedlet pengar är inte problemet, det är vem som kontrollerar skapandet av detta bytesmedel och slutligen penningmängden som är huvudproblemet i en bytesmedelsbaserad ekonomi.

  Tyvärr ryser jag av fasa inför detta skisserade framtidsscenario under teknologins, teknokraternas och den allsmäktige AI:s totala kontroll.

 • Dessvärre är det så att alla teoretiker som hittat på ett “rättvist” system har misslyckats. Lenin var en t.ex. och det är ofattbart att så många vägrar att dra lärdom av det, se på Venezuela, ett av många exempel. Samtidigt vill man inte heller förstå att inget system har bättre än marknadsekonomin (ofta felaktigt kallad kapitalismen för att klä det i politiskt färgad skrud) gagnat människans välstånd. Läs Hans Rosling, det är fakta.

 • Om samma människor som har kontrollerat det monetära systemet även kontrollerar datorsystemet som övervakar världens behov av råvaror och sen administrerar distributionen av varor globalt, så är ju detta globalism i ett nötskal fast utan den monetära biten.

  Får man inte bort parasitvariabeln ur ekvationen så blir det en förlustaffär för det stora flertalet vad man än bygger.

  • Micke är en unik fritänkare och världen behöver fler av hans kaliber. 

   Dessa tankar framkallar alltid världshärskarna illaluktande motreaktioner. Som vanligt är det inre dessa till antalet få som personligen reagerar, utan alltid ombud – lurade femtekolonnare ut folkdjupen (inte riktas till dig personligen Anders Johansson). Alla, precis alla vanliga människor har allt att vinna på detta, utom just den unkna makteliten som har så mycket att förlora. Naivt? Javisst, men det är inte poängen.
    

   • Men oavsett vilket system man än har så styr den som kontrollerar systemet.

    Och varför skriver du om “världshärskarnas illaluktande motreaktioner som alltid sker via ombud av femtekolonnare” under min kommentar samtidigt som du hävdar att det inte är riktat mot mig personligen?

    Kanske i så fall hade varit bättre att filosoferat i en fristående kommentar. För det här låter ju lite mer som någon form av passiv aggressiv kritik du själv inte vill stå för, men ändå känner ett behov av att framföra.

   • Och om du inte förstod mitt första inlägg ska jag förtydliga.

    Parasitvariabel = Din Maktelit

    • Kanske lite oklart utryckt från min sida, ber i så fall om ursäkt. Det jag syftade på är att antalet ur makteliten är så få till antalet att de aldrig skulle lyckas om inte många av oss (kanske inte läsarna av NewsVoice) gör jobbet åt. 

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *