Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Australien: 430,000 kr i böter för brott mot covid-restriktioner

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 maj 2021
- NewsVoice redaktion
Foto: Bambi Corro. Licens: Unsplash.com
Foto: Bambi Corro. Licens: Unsplash.com https://unsplash.com
Foto: Bambi Corro. Licens: Unsplash.com
https://unsplash.com

VÄRLDEN. Den australiska regeringen inför extremt höga böter och fängelse för sina medborgare om de återvänder hem från covidhärjade länder, enligt nya biosäkerhetsregler. Australien gör det under vissa omständigheter, och fram till den 15 maj, straffbart för en australier att komma in i sitt eget land.

Utvecklingen är ett resultat av att två australiensiska cricketspelare som varit i Indien anlänt på ett otillåtet sätt till Australien efter att de passerat Qatar. Premiärminister Scott Morrison kriminaliserar därför otillåtna sätt att komma tillbaka till Australien efter att resande besökt Covid-19-hotspots de senaste två veckorna, skriver RT.

Straffen ligger på upp till 430,000 kr i böter eller fem års fängelse, enligt 9News Australia.

Kriminaliseringen av otillåten hemkomst har mött kritik, men regeringen insisterar på att det behövs för att skydda folkhälsan. Den kontroversiella reglerna trädde i kraft den 3:e maj och de hindrar australiensiska medborgare från att återvända till landet från Covid-19-hotspot till och med den 15 maj.

Inreseförbudet har stöttats av landets läkemedelschef, Paul Kelly, som har erkänt att begränsningarna kan leda till att australierna dör om de tvingas stanna i Indien.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq