Australien: 430,000 kr i böter för brott mot covid-restriktioner

0
150
Foto: Bambi Corro. Licens: Unsplash.com https://unsplash.com
Foto: Bambi Corro. Licens: Unsplash.com
https://unsplash.com

VÄRLDEN. Den australiska regeringen inför extremt höga böter och fängelse för sina medborgare om de återvänder hem från covidhärjade länder, enligt nya biosäkerhetsregler. Australien gör det under vissa omständigheter, och fram till den 15 maj, straffbart för en australier att komma in i sitt eget land.

Utvecklingen är ett resultat av att två australiensiska cricketspelare som varit i Indien anlänt på ett otillåtet sätt till Australien efter att de passerat Qatar. Premiärminister Scott Morrison kriminaliserar därför otillåtna sätt att komma tillbaka till Australien efter att resande besökt Covid-19-hotspots de senaste två veckorna, skriver RT.

Straffen ligger på upp till 430,000 kr i böter eller fem års fängelse, enligt 9News Australia.

Kriminaliseringen av otillåten hemkomst har mött kritik, men regeringen insisterar på att det behövs för att skydda folkhälsan. Den kontroversiella reglerna trädde i kraft den 3:e maj och de hindrar australiensiska medborgare från att återvända till landet från Covid-19-hotspot till och med den 15 maj.

Inreseförbudet har stöttats av landets läkemedelschef, Paul Kelly, som har erkänt att begränsningarna kan leda till att australierna dör om de tvingas stanna i Indien.

Text: NewsVoice


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer