USA: Oregon-counties röstar för att bilda Greater Idaho

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 maj 2021
- NewsVoice redaktion
Greater Idaho. Karta: Greateridaho.org
Greater Idaho. Karta: Greateridaho.org
Greater Idaho. Karta: Greateridaho.org

VÄRLDEN. Flera kommuner (counties) i den amerikanska delstaten Oregon röstade den 18 maj 2021 för att överväga att smälta samman med delstaten Idaho och därmed bilda Greater Idaho. Det handlar om att människor tröttnat på att låta sig styras av de liberala politkerna i Portland i Oregon. Resultatet av röstningarna kräver nu att kommuntjänstemän tvingas att utreda möjligheten.

Gräsrotsgruppen Move Oregons Border for a Greater Idaho anser att de skulle få det bättre med Idahos mer konservativa politiska ledarskap och de som röstar hänvisar till den liberlism som kännetecknar Oregons ledarskap.

”Detta val bevisar att Oregon på landsbygden vill ut ur Oregon”, sa ledamot Mike McCarter i ett uttalande till lokala medier den 18 maj. ”Om Oregon verkligen tror på liberala värden som självbestämmande, kommer lagstiftaren inte att hålla vårt län fångade mot vår vilja. Om vi ​​får rösta för vilka regeringstjänstemän vi vill, borde vi också få rösta för vilken regering vi vill.”

Mike McCarter säger vidare att viljan att flytta Oregon-kommunerna till Idaho främst handlar om livsstil och värdegrund, något som skiljer landsbygds- och stadsborna från varandra.

Oregon-kommunerna Jefferson och Union godkände åtgärder redan förra året för att främja en flytt till Idaho. Gräsrotsrörelsen vill även försöka få med några counties i norra Kalifornien, som också mestadels är “lantliga”.

Idaho idag. Karta: Google Maps
Idaho idag. Karta: Google Maps

Greater Idaho kräver ett godkännande av kongressen

Om migrationen av kommuner går igenom som legalt möjlig måste Oregon och Idaho komma fram till en överenskommelse som sedan måste ratificeras av den amerikanska kongressen.

Genom hela USA:s historia har ändringar av delstatsgränser varit en sällsynt händelse och alla sådana förändringar har ägt rum före 1900-talet, skriver Epoch Times. 1792 skapades Kentucky från Virginias territorium, Maine skapades från Massachusetts 1820 och West Virginia 1863 antogs i USA när unionsstater och län separerade sig från de konfedererade under inbördeskriget.

Text: NewsVoice | Källa: Epoch Times: Oregon Counties Vote to Secede Into Idaho

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq