Insiders: Facebook censurerar vaccintvivel även om det bygger på fakta

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 maj 2021
- NewsVoice redaktion
James O'Keefe intervjuar Facebook-insider, maj 2021. Foto: Project Veritas

MEDIA. Två visslare från Facebook har valt att ta steget fullt ut för att berätta via Project Veritas att Facebook mobiliserat för att hantera kritik mot vaccinationer. Det handlar om att genom global shadow banning minska spridningen av kritisk information och åsikter.

Allt som inte passar in i narrativet “get the vaccine” är effektivt undangömt och alla som motsätter sig det är betecknade som fiender till samhället, säger en visslare.

Dokument som visslarna läckt ut visar att Facebook utgår från ett protokoll som styr hur kommentarer och delningar på Facebook ska hanteras om dessa är kritiska till vacciner och massvaccination. Facebook är helt koordinerat med policyn hos “Centers for Disease Control” (CDC).

En insider berättar att Facebook använder klassificerare i algoritmerna som detekterar vaccintvivel (VH Score, Vaccine Hesitancy score).

I de läckta dokumenten redovisar Facebook att negativa kommentarer om vacciner drastiskt ska reduceras: “Drastically reduce user exposure to vaccine hesitancy (VH) in comments”.

Det betyder att om algoritmerna detekterar motstånd, tvivel och negativ text om vacciner så ska kommentarer, kommentarstrådar och delningar bromsas eller helt raderas.

Exempel på bedömningsgrunder av värderingar och uttryck som granskas inför automatisk censurering:

 • Vaccine interference
 • Vaccine explicit discouragement
 • Criticizing choice to receive/provide vaccines
 • Exaggerated conclusions/denialism
 • Conspiracy narratives
 • Shocking, possibly true, unproven or severe side effects or death
 • Promotion of vaccine alternatives or rejection

Project Veritas har identifierat vilka personerna är som driver censureringsprojekten (“Barriers to vaccination”) och de visar sig ligga mycket nära Mark Zuckerberg i den interna Facebook-organisationen. Personerna är en del av vad som kallas “health integrity teams”.

Det som är särskilt anmärkningsvärt är att inom ramen för styrregeln “borderline vaccine framework” censurerar Facebook även korrekt information om risker med vacciner och verkliga individuella fall när människor skadats av vacciner eftersom dessa historier och fall kan leda till vaccinationstvivel.

De läckta dokumenten som redovisas härstammar från ett tidigare betatest, men visslarna uppger, och kan visa, att systemet redan är implementerat globalt på de största språken i världen.

Det framkommer även i Project Veritas-intervjun att styrningen av vilket innehåll som får publiceras på Facebook sannolikt kommer att expandera och bli gällande för många andra ämnen där åsikter och fakta kan anses skada samhället oavsett om informationen är sann, vetenskapligt baserad eller är av stort allmänt intresse.

En visslare tror att 25% av de anställda på Facebook anser att utvecklingen är av ondo.

Den andra visslaren som medverkar i inslaget är samma person som 2020 läckte en intern video där Mark Zuckerberg själv uttrycker tvivel inför mRNA-vaccinernas potentiella skada på människans DNA-struktur. Idag hade inte ens Zuckerbergs uttalande tillåtits på Facebooks tekniska plattform.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Mer släpp från James O’Keefe och Project Veritas idag:

  More information has come to light in Project Veritas’ bombshell Facebook Insider story regarding vaccine comment regulation.
  Here are some of the highlights from today’s release:

  • In addition to classifying Coronavirus-related comments into a Tier 1 and Tier 2 system in the name of demoting “Vaccine Hesitancy,” there is also a Tier 3 category which “filters” content that expresses — or advocates for — objections or skepticism about vaccines, based on personal beliefs or opinions, including:
  • “Liberty-based objections or skepticism,” “Religious-based objections or skepticism,” “Personal objections or skepticism,” “Political & Institutional-based vaccine objections or skepticism,” and “Development-based vaccine objections or skepticism.”
  • “Expressing objections or concerns about being pressured to vaccinate by a vaccine registry or ‘vaccine passports’” also ranks comments as Tier 3 “Vaccine Hesitancy” to be “filtered.”
  • These Tier 3 comments are not “demoted” like Tier 2 comments. Instead, T3 comments receive the action “FB+IG: Filter from preview/inline,” meaning the comment will not be prominently featured in the comments section under a Facebook or Instagram post.

  The most recently leaked Facebook documents include the following information:

  Expressing concern “about being pressured to vaccinate by a vaccine registry” or the subject of “vaccine passports” also ranks comments as Tier 3 “Vaccine Hesitancy,” to be “filtered” by Facebook.

 • – Nä, det är väl knappast någon hemlighet idag att Facebook är en av mörkrets stora aktörer som arbetar under eliten och som censurerar allt som skrivs som inte är vänster-PK. Här är några uttalanden som stärker detta:

  YourNewsWire skriver 18 maj 2018: ”Stor uppmärksamhet har länge fokuserats på Facebook över deras politiska censur, där alla konservativa kritiker som klagar på det politiskt korrekta etablissemanget rutinmässigt sparkas från Facebook.”
  YourNewsWire skriver 15 mars 2018: ”Den förre Facebook-vice-presidenten Chamath Palihapitiya hävdar att många Facebook-medarbetare manipulerar stora grupper människor och att dessa medarbetare gör vad de vill med folket – utan att folk förstår detta – han menar att det finns en ond agenda med Facebook.”
  Nya Dagbladet skriver 5 april 2018: Facebook,s VD Mark Zuckerberg säger att Facebook läser av bilder och länkar som skickas i privata meddelanden mellan användare genom Facebooks Messenger-tjänst.
  YourNewsWire skriver 25 jan. 2018: ”Facebook har nu startat krig mot alternativa medier på nätet genom att offentligt ansluta sig till Deep State,s politik, vilka vill ha total kontroll över människors liv. De två arbetar nu stenhårt tillsammans för att pumpa ut globalisternas falska vänster-åsiker på nätet.”
  YourNewsWire skriver 18 maj 2018: Även Twitter erkänner nu att de arbetar för att drastiskt minska synligheten av personer som är konservativa. Twitter Finally Admit: ”We’re Shadowbanning Conservatives”.

  Frågan är – Finns det överhuvudet taget någon Facebook-användare som inte förstår att Facebook är ett av elitens propagandaorgan för vänsterpolitik ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *