Polisen tillgrep övervåld för att upprätthålla Pandemilagen under 1:a majtåget

8
123

SVERIGE. Överdrivet polisvåld sattes in mot manifestationen för frihet och sanning i Stockholm den 1 maj 2021, anser deltagare.

Den befälhavande polisen Peter Ågren hävdar att två privatpersoner blev bortförda på grund av våldsamt motstånd. Det rapporterade Adam Westin för Aftonbladet i ett videoreportage.

NewsVoice publicerar en annan bild än Aftonbladet. Redan i ett tidigt skede fördes marschens ledande person Samuel bort under våldsamma omständigheter, något som NewsVoice inte fick med på video. Samuel säger till NewsVoice att polisen dumpade honom vid Kaknästornet c:a 5 kilometer från Vasaparken där manifestationens tal hölls.

Polisen avlägsnade även den oberoende journalisten Ingemar Ljungqvist samt flera andra personer som demonstrerade för sin rätt till yttrandefrihet och samling på allmän plats, något som Regeringen beslutat är otillåtet med hänvisning till pandemilagen.

Video: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Polisvåld mot frihetsdemonstranter 1 maj 2021. Foto: NewsVoice.se
En civilklädd polis tar grep på demonstrant. Foto: NewsVoice.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Erik Forsman
2 maj 2021 kl 09:33

Jag var där. Tog mig till Norrmalmstorg i tron att det var där vi skulle träffas? Tog mig sedan till Norra Bantorget och kom dit tjugo över två. Det var väl en mening i detta, då jag senare fick höra att polisen gripit många på plats. När jag väl kom dit kände jag inte till att hela torget var avspärrat. Såg flera piketbussar sakta ta sig från platsen och förstod att polisen försökte få hela demonstrationen att bara stanna av – vet inte vad polisen hade i tankarna; trodde dom att alla bara skulle ge upp och gå hem när trycket bakom tåget ökade trycket längst fram, där polisen spärrat av? Tog mig in täten, i centrum. Har möjligen demonstrerat någon gång på 80-talet och kände mig då mest dum bara. Här skedde något annat jag inte varit med om tidigare. Vi var helt hjälp- och försvarslösa mot polisens kraftdemonstration, men detta genererade en motkraft där vi slöt oss samman och när väl trycket ökade mot polisen hade de inget annat val än att antingen peppra oss, gå lös med batongerna eller vika ner sig och släppa förbi oss, vilket var precis vad de också gjorde. Detta skulle aldrig ha hänt före mobiltelefonens tid. Alla filmade, så också jag. Trots att vi representerade en helt obeväpnade svag grupp dock med en fast kärleksfull beslutsamhet gjorde detta att vi vann och polisen fick vika ner sig. Detta scenario upprepas gång på gång genom hela manifestationen.

Erik Forsman
Reply to  Erik Forsman
2 maj 2021 kl 09:34

Tåget var likt en organism, utan någon ledare, men trycket bakifrån tåget och hotet från polisens ingripande framför stärkte den kollektiva beslutsamheten att aldrig vika ner sig – det fanns inget sådant val när man trycks samman.
 
Anser att hela demonstrationen och manifestationen var lyckad. Trots att vi var så få, kunde polisens enorma maktdemonstration inte stoppa oss. Tänk när vi blir tio gånger fler, hundra, tusen eller miljoner? 
 
Noterade många saker: många drönare i luften där de dirigerade från vilket håll polisen skulle ingripa när vi väl var på plats i Vasaparken. Från där jag stod var folkmassan mycket tätare så de valde motsatt håll, där kedjan var tunnare. Identifierade också, ofrivilligt, många civilpoliser – de såg man för de tog order från uniformerad polis, och mixade senare in sig i gruppen. Noterade också att de grep förvånansvärt många äldre och kvinnor.    
 

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
2 maj 2021 kl 10:15

Svenska polisledningen gör sig till åtlöje, i Löfvensocialisternas ledband!!!
Skandal!!
Kom fram ur hålorna och stå till svars för vad ni håller på med.

Mattias RahmD
2 maj 2021 kl 12:40

Riktigt fint demonstrerat, svenskarna verkar bra på detta. Polispådragets enorma storlek visar att de är livrädda.

Erik Forsman
2 maj 2021 kl 13:13

I två fall omhändertog polisen vänsterextrema våldsverkare, som försökte ta sig i gruppen närmast scenen. Jag kan ha fel, men det fanns flera omständigheter som pekade i den riktningen vad gäller de berörda personernas: klädsel, uppträdande samt hur de agerade (inte reagerade) när du blev arresterade eller bortförda som var radikalt annorlunda mot övriga bortförda demonstranterna. Polisen gick rakt på dessa personer strax innan de nådde centrum – som om de visste på förhand vilka de skulle ha kolla på. Svårt att förklara men enkelt att se och uppleva – man måste varit på plats för att känna in när någon avviker. I det sammanhang framkom det tydligt vilka som var civilpoliser också en grupp som var mycket svårare att identifiera – kallar dom här för spanade (SÄPO?). De stod absolut stilla en bit bort för sig själva utan att röra på huvudet en tum, som statyer med solglasögon och hörselsnäcka. Prövade och ställde mig väldigt, väldigt nära för att dels känna in styrkan och avvakta hans reaktion. Igen reaktion. Till sist vek han ner sig och flyttade sig en lite, lite bit bort. Ingen som helst kommunikation. Inga blickar.   

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
3 maj 2021 kl 22:33

Fruktansvärt att vi har svensk poliskår som slåss mot frihet och sanning.
Detta undergräver naturligtvis inte bara polisens förtroendekapital och legitimitet utan främst riksdag och regering, Bilderbergergruppens lakejer.
Jag tror att helgens agerande mot frihet och sanning väckt sovande folket.

Tomt på Stockholms vaccinmottagningar: ”Jättetråkigt att folk inte kommer” https://www.tv4.se/klipp/va/13338547/tomt-pa-stockholms-vaccinmottagningar-jattetrakigt-att-folk-inte-kommer

Last edited 5 månader sedan by Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
6 maj 2021 kl 02:30

Polisingripande mot journalist utreds av Reportrar utan gränser
“Nya Tiders reporter Jesper Johansson greps av polis när han rapporterade från Frihetsrörelsens förstamajtåg mot restriktioner. Nu utreds händelsen av Reportrar utan gränser.”

https://www.friatider.se/polisingripande-mot-journalist-utreds-av-reportrar-utan-granser