Polisens 1:a majinsats i Stockholm kostade över 1,5 miljoner kr

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 maj 2021
- NewsVoice redaktion
Ingemar Ljungqvist 1:a maj 2021. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

SVERIGE. Den oberoende journalisten Ingemar Ljungqvist (i bild) som greps av polisen av oklar anledning under förstamajtåget i Stockholm kontaktade Polisen med frågor om den omfattande insatsen som sattes in mot manifestationen.

Text och foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Ljungqvist frågade:

“Vad kostade 1:a maj firandet, dvs uppslutningen av poliser vid Norra Bantorget – Vasaparken…”

“Ser  man det också som ett utmärkt övningstillfälle, inför kommande liknande uppgifter, dvs att en del av kostnader hamnar i polisens utvecklings/utbildnings budget?”

Mats Eriksson som är pressekreterare vid Mediecenter Polisregion Stockholm, besvarade frågorna:

“Personalkostnaderna (i resurstimmar) för insatsen kring 1 maj är cirka 1,500,000 kr. Av det är omkring 1,000,000 kr övertidskostnader och 500,000 kr i ordinarie personalkostnader, dvs personal som redan var inplanerade att arbeta, men blev ”omdisponerade” från tidigare planerat arbete till att arbeta med insatsen.

Till detta kommer det vi kallar för overhead-kostnader, alltså bränsle, slitage på fordon och annan utrustning, men det är svårt att beräkna för just denna insats.

Vi berättar inte hur många poliser som var arbetade med insatsen, inte heller vilken typ av utrustning vi använde oss av, (om det inte redan var synligt).

Allt arbete vi gör ser vi som möjligheter att öva och förbättra vårt arbetssätt, även denna insats. Men det är inget som belastar utbildningskontot.”

Text och foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Polisen beskriver tydligt anledningen till att de tar i med hårdhandskar mot denna demonstration, “Allt arbete vi gör ser vi som möjligheter att öva och förbättra vårt arbetssätt, även denna insats.”
    De är fullständigt medvetna om att denna demonstration är 100% fredlig, den kommer inte att skada någon polis eller slå sönder bilar och affärer, därför leker man med Gestapo-metoder mot pensionärer, gamla damer med rollator eller sittande i rullstol. Det är skillnad när “Black Lives Matter” eller AFA demonstrerar, då kan det bli våld som polisen är rädda för……

  • Polisen beskriver tydligt anledningen till att de tar i med hårdhandskar mot denna demonstration, “Allt arbete vi gör ser vi som möjligheter att öva och förbättra vårt arbetssätt, även denna insats.”
    De är fullständigt medvetna om att denna demonstration är 100% fredlig, den kommer inte att skada någon polis eller slå sönder bilar och affärer, därför leker man med Gestapo-metoder mot pensionärer, gamla damer med rollator eller sittande i rullstol. Det är skillnad när “Black Lives Matter” eller AFA demonstrerar, då kan det bli våld som polisen är rädda för……

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *