Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Förenade Arabemiraten inför kastsystem som skiljer vaccinerade från ovaccinerade

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juni 2021
- NewsVoice redaktion
Al Hosn vaccinapp. Foto: Al Hosn, UAE

VACCIN. Hälsoministeriet i Förenade Arabemiraten har godkänt ett vaccinprotokoll och en vaccinapp kallad Alhosn-appen som ska reglera rörlighet och turism i landet.

Från och med den 15 juni 2021 är det obligatoriskt att människor har appen och följer protokollet för att under olika tidsbegränsade perioder få möjlighet att besöka köpcentra, stora stormarknader, gym, hotell, offentliga parker och stränder, pooler, nöjescentra, biografer, museer, restauranger och kaféer.

Vid röd färgkod (positivt PCR-svar) ska den “smittade” följa särskilda direktiv.

Appen utgår från sex kategorier och villkor under vilka en färgkodsstatus bestäms.

Kategori 1 täcker de vaccinerade som har fått sin andra dos minst 28 dagar tidigare eller deltar frivilligt i vaccinförsök. För dessa individer kommer ett negativt PCR-testresultat att visas i Alhosn-appen i grönt i 30 dagar.

Kategori 2 täcker de som har fått sin andra dos färre än 28 dagar tidigare. För dessa individer visas ett negativt PCR-testresultat på Alhosn-appen i grönt i 14 dagar.

Kategori 3 inkluderar de som har fått sin första dos och väntar på sin andra dos. För dem visas ett negativt PCR-testresultat på Alhosn-appen i grönt i sju dagar.

Kategori 4 täcker de som har fått sin första dos och är sena med sin andra dos med 42 dagar eller mer. För dessa individer visas ett negativt PCR-testresultat på Alhosn-appen i grönt i tre dagar.

Kategori 5 omfattar de som har certifikat för vaccinundantag enligt godkända processer. För dem visas ett negativt PCR-testresultat på Alhosn-appen i grönt i sju dagar.

Kategori 6 täcker de som inte har vaccinerats. För dem visas ett negativt PCR-testresultat på Alhosn-appen i grönt i tre dagar.

Sammanfattningsvis betyder beslutet att människor delas in i “kaster” baserade på om en person har vaccinerats eller inte. Vaccinationsstatus är knuten till PCR-testet vilket betyder att PCR-testbranschen kan se fram emot stora intäkter.

Text: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq