Henric Colliander: Marknadshyror leder till chockhyreshöjningar

9
Stefan Löfven och Henric Colliander
Bilder på Stefan Löfven och Henric Colliander. Foton: Bengt Nyman (licens: CC BY 2.0) respektive okänd fotograf. Montage: NewsVoice

OPINION. När Socialdemokraterna maktlystet vänder i marknadshyresfrågan för att slänga hyresgästerna till gamarna, gör de en gång för alla tydligt vad många redan vet: Socialdemokraterna finns inte längre. Deras ledande principer har förtärts under årtionden av maktfullkomlighet så till den milda grad att det enda som för samman Stefan Löfven och Per Albin Hansson är den röda rosen och dubbelhakorna.

Text: Henric Colliander är ordförande för Konservativa föreningen Uppsala och bostadspolitisk talesperson för Ungsvenskarna | Artikeln har tidigare publicerats i DGS

Få kan ha missat att riksdagen på måndag kommer att rösta om att avsätta Stefan Löfven. Om misstroendeförklaringen går igenom blir Stefan Löfven den första statsministern i svensk historia att bli avsatt genom misstroendevotum. Den 21 juni kan alltså bli en historisk dag för den svenska demokratin.

När så pass mycket står på spel kan det vara värt att titta närmare på roten till denna ödesmättade omröstning, nämligen regeringens förslag om att införa en fri hyressättning för nyproducerade bostäder. Förslaget att införa en begränsad fri hyressättning kan vid första anblick låta som ett perifert förslag som blivit uppblåst av Hyresgästföreningen.

Regeringens förslag är dock mer än så och det lyser som ett praktexempel på Socialdemokraternas förfall och hur partiet övergett sina principer för att helt och hållet bli ett parti vars enda mål är regeringsmakten.


Marknadshyror innebär mer eller mindre att hyresvärden och hyresgästen på egen hand förhandlar fram hyran istället för att maxhyran ska avgöras genom en rad olika, offentliga kriterier såsom storlek, fastighetens ålder osv.


 

Vid första anblick kan en sådan lösning verka gynnsam och i linje med de marknadsekonomiska principer som vi följt med sådan framgång i västvärlden. Hyresmarknaden skiljer sig dock i ett viktigt hänseende: nämligen maktobalansen mellan hyresvärd och hyresgäst. Denna obalans är roten till varför Sverige, med Socialdemokraternas hjälp, genomförde en statligt reglerad hyresmarknad för att undvika oskäliga hyressättningar och i längden också den fattigdom och hemlöshet som Sverige präglades av under tidigt 1900-tal.

När Socialdemokraterna nu ämnar luckra upp detta regelverk, är det mer än en mindre justering av den svenska modellen. Det är att slita ut en grundbult i det svenska välfärden. En grundbult som inte enbart fungerat som ett utmärkt verktyg för att bekämpa hemlöshet och fattigdom men som också verkar för att skydda varje medborgares grundlagsstadgade rätt till bostad.


Så sent som 2018 betraktade Socialdemokraterna marknadshyror som en käpphäst, då man bland annat spred rena lögner under valkampanjen om att Sverigedemokraterna var för marknadshyror i ett desperat svartmålningsförsök.


 

Att Socialdemokraterna ens har mage att låtsas förvånande när deras lögner och hyckleri kommer tillbaka för att bita dem i ryggen är ett hån mot de hyresgäster de säger sig vilja stå upp för.

Socialdemokraternas nyfunna förkärlek för marknadshyror grundar sig dels i deras samarbete med Centern och dels i argumentet att marknadshyror på sikt skulle driva ner hyrespriserna. Även om detta vore sant så är de flesta överens om att marknadshyror på kort sikt, i nuvarande bostadsmarknad skulle leda till chockhyreshöjningar.

Att argumentera att ungdomar ska tvingas betala ockerhyror för en gammal etta i Stockholms innerstad eller att pensionärer som är på gränsen till att inte kunna betala hyran ska bli vräkta så för att man om årtionden eventuellt ska kunna betala mindre hyra tyder antingen på ansvarslöshet eller på ett rent och skärt folkförakt.

En väljare med ett intresse för svenska folkets rätt till bostad gör därför rätt i att vända sig till Sverigedemokraterna som allt mer tar platsen som den säkra garanten för drömmen om det svenska folkhemmet som sossarna en gång i tiden kämpade för.

När Socialdemokraterna maktlystet vänder i marknadshyresfrågan för att slänga hyresgästerna till gamarna, gör de en gång för alla tydligt vad många redan vet: Socialdemokraterna finns inte längre. Deras ledande principer har förtärts under årtionden av maktfullkomlighet så till den milda grad att det enda som för samman Stefan Löfven och Per Albin Hansson är den röda rosen och dubbelhakorna. För det nya S kommer de
värden som gjort Sverige till det underbara land det är idag i andra hand – först kommer regeringsmakten.

Ett parti utan grundprinciper, som överger sin väljarbas och bedrar det svenska folket är inget dugligt regeringsalternativ och bör för det svenska folkets väl avsättas. Helst igår. På måndag kan riksdagen rätta misstaget man gjorde i januari 2019 och om allt går väl kommer vi till jul att sitta med en ny regering som inte säljer ut det svenska folkhemmet och som är värdig det svenska folket.

Text: Henric Colliander

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
22 juni 2021 kl 10:35

En utlandisk syn på Löfve’n debaclet:
https://www.bitchute.com/video/p11aRV4vSAU/

Erik Forman
21 juni 2021 kl 18:11

Sverige bland värstingarna när Bloomberg varnar för bostadsbubblor. Detta har Bloomberg kommit fram till genom att beräkna förhållandet mellan bostadspriser och vad människor är beredda att betala i hyra och förhållandet mellan priserna och människors inkomster. Lägger man ihop detta är Sverige värst i klassen tillsammans med Nya Zeeland och Kanada . Det det vara en orsak till att införa marknadshyror? 

Lars Hellman
Lars Hellman
Gäst
21 juni 2021 kl 09:22

Sverige har blivit ett skitland näst farligast efter Kosovo. Marknadshyror för nyproducerat drabbar inte någon alls. Fattigpensionärer bor inte i nyproduceeat, där bor bara de som har råd och de bidragsförsörjda.

Erik Forman
Reply to  Lars Hellman
21 juni 2021 kl 19:25

Om det är bidragsförsörjda som kommer flytta in i marknadsanpassade lägenheter, är detta inte marknadshyror, utan bidragsanpassade hyror.

Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
21 juni 2021 kl 07:10

Här skulle ju Kristdemokraterna kunna visa sina färger genom satsa på att kasta ut procentarna ur “templet”. Om de nu har några klara färger.
För övrigt har nu Midsommar passerat (05.32).

Erik Forman
20 juni 2021 kl 15:34

För det första: marknaden bygger inte bostäder för fattiga människor. Marknadshyror fungerar bra i länder som där det redan finns lediga hyresrätter. Inför marknadshyror måste även försörjningsstödet justeras upp, ordentligt. Fungerande marknader kan man påverka antingen genom att dämpa efterfrågan eller öka utbudet, allt för att få en fungerande marknad. Hur skulle man kunna göra det med bostäder, dämpa efterfrågan alltså? Deportera eller skjuta av människor? 

Moderaterna kommer naturligtvis rösta ja till marknadshyror om ett sådant förslag läggs, men frågan skall ställas mot hur de skulle rösta i ett misstroendevotum, mot Löfven. 

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Erik Forman
20 juni 2021 kl 21:34

Deportera eller skjuta av människor? 

Nej med “vaccinskador” som rapporteras av läkemedelsverket till 2024-12-15.

Uppdragsbeskrivning

  • “genomföra löpande signalspaning genom att samköra data med upp­gifter i bl.a. det nationella vaccinationsregistret, registret över total­befolkningen samt berörda nationella hälsodataregister och kvalitets­register, samt”

Datum 2020-11-19

Rapportdatum

2021-12-15
2022-12-15
2023-12-15
2024-12-15

https://www.lakemedelsverket.se/sv/om-lakemedelsverket/uppdrag#:~:text=sjukdomen%20covid-19-,Uppdragsbeskrivning,-Regeringen%20ger%20L%C3%A4kemedelsverket

Varför är smarta elmätare konstruerade, så att de kan hämta privata uppgifter från elkunder?

Det står i det svenska översättningen Elmarknadsdirekttivet följande:

System med smarta mätare avses i förslaget ett elektroniskt system som kan mäta energiförbrukningen, tillhandahålla mer information än en traditionell mätare – – –
samt sända och ta emot uppgifter för informations-, övervaknings- och kontrolländamål genom att använda någon form av elektronisk kommunikation. ” sid 25-26.

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
Reply to  Magnus Lindgren
21 juni 2021 kl 09:18

Detta öppnar ju upp för att alla framöver skulle kunna få en högst personlig “vaccinspruta” som står i förhållande till den samhällsnytta man har eller enligt gällande regelverk saknar.

Lasse Aman
Lasse Aman
Gäst
20 juni 2021 kl 13:24

Suveränt skrivet! S har blivit ett marknadsliberalt fejkparti som gör vad som helst för att behålla makten över landet och alla myndigheter som nu fungerar som bemanningsföretag åt EU. Vill man göra karriär i Sverige så är det säkraste sättet att bli medem i S och sedan göra det man blir tillsagt att göra – bla. att undvika att hysa egna åsikter. De andra partierna är inte bättre de. Man kan konstatera att vi som röstade nej till EU fick rätt. Allt pekar mot en framtid där globalisterna gör som de vill med oss och där man bygger in oss i ett extremt övervakningssamhälle för att hålla oss på mattan.