Shoppa lagom – och hitta balansen i din privatekonomi

publicerad 23 juni 2021
- Underhållning @NewsVoice
Shoppa lagom. Foto: Gonghuimin468 Licens: Pixabay
Shoppa lagom. Foto: Gonghuimin468 Licens: Pixabay
Shoppa lagom. Foto: Gonghuimin468 Licens: Pixabay

Shoppa lagom är inte alltid helt enkelt. Allt fler spenderar mer än de har råd med och ansökningarna om skuldsanering hos Kronofogden ökar. Inkassoföretaget Alektum Group vill uppmuntra till sundare shoppingvanor och motverka överskuldsättningen i samhället. 2019 lanserade Alektum Group därför Shoppa Lagom.

Idag är det enklare än någonsin att handla på avbetalning eller att betala senare istället för att betala direkt. Vi ser ofta lockande erbjudanden såsom ”Köp nu, betala sen”. Att konsumtionslånen ökar och att det är unga och de som redan har stora lån som lånar mest är därför föga förvånande. Även Finansinspektionens årliga kartläggning visar att hushållens lån till konsumtion fortsätter att växa.

Det handlar dels om kreditkortsskulder, men även om blancolån utan säkerhet till mycket höga räntor. Flera små lån kan vara början på en större skuld då många låntagare tvingas ta nya lån för att betala av sina gamla. Den ökade belåningen kan leda till stora problem för konsumenterna om räntan stiger eller om ens ekonomiska förutsättningar skulle komma att förändras drastiskt som t ex vid arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa.

Den stora överskuldsättningen i samhället är något som Alektum Group arbetar hårt för att motverka. Det gör de bland annat genom att se till den enskilde konsumentens förmåga att betala av sina skulder. Via ett innovativt AI-system kan de ta fram individuella betalningslösningar. Det hjälper dels konsumenten att kunna betala av sin skuld och därmed minska risken för betalningsanmärkningar, samtidigt som företaget behåller både god likviditet och goda kundrelationer.

Som inkassobolag fyller de en viktig samhällsroll, något de gör med stolthet och med ordet tillit som främsta riktlinje. Alektum Group hjälper både företag att få betalt men också den skuldsatta som ofta befinner sig i en tuff situation.

”Det finns ingen vinnare när det gäller obetalda skulder. Det är en oroande trend att allt fler hamnar i skuldfällan och att konsumtionslånen ökar framförallt bland ungdomar” , Moa Tyborn, kommunikations- och marknadsdirektör på Alektum Group.

Shoppa lagom – ett initiativ till mer hållbara konsumtionsvanor

I ett försök att vända trenden startades initiativet Shoppa Lagom för att kunna inspirera och hjälpa människor till mer hållbara konsumtionsvanor. Här får Alektum Group möjlighet att dela med sig av sin breda kunskap och erfarenhet på ett lättsamt och lättillgängligt sätt.

Via Shoppa Lagom kan du lära dig hur du sätter upp en budget, läsa om hur du kommer igång med ditt sparande eller lyssna på intressanta intervjuer i Shoppa Lagom-podden. Alektum Group vill inspirera konsumenter att ta kontroll över sin ekonomi. De hoppas nå ut till fler och ser gärna samarbeten med andra aktörer i näringslivet för att på så sätt kunna vara med och påverka den rådande situationen.

Extern skribent

Relaterat

  • Läs mer om livsstil och ekonomi på NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq