Bättre privatekonomi – fem tips

publicerad 1 juli 2021
- Underhållning @NewsVoice
Bättre privatekonomi. Fotot och Licens: Shutterstock.
Bättre privatekonomi. Fotot och Licens: Shutterstock.
Bättre privatekonomi. Fotot och Licens: Shutterstock.

Bättre privatekonomi går att få även om att få ordning på privatekonomin kan kännas som en oöverstiglig uppgift. Men sanningen är den att även små ändringar i din livsstil kan göra mycket stor skillnad i plånboken. Här får du de enkla tipsen som kan förändra din privatekonomi.

Det finns få saker som ger så stora stresspåslag som när det är dags att betala räkningarna i slutet av månaden. Många människor känner att pengarna rinner mellan fingrarna och är oroliga för att hushållets inkomst inte ska räcka till, men det finns sätt att få bättre privatekonomi med enkla medel.

Genom att ändra dina vanor kan du med lätthet få ner månadskostnaderna väsentligt och få bättre privatekonomi. Och det behöver inte innebära några stora ingrepp i din livsstil. Det handlar bara om att bli medveten om vad du lägger dina pengar på.

Spara tusenlappar på maten och få bättre privatekonomi

En genomsnittlig lunch på restaurang kostar ungefär 95 kronor. På årets 250 arbetsdagar innebär det en kostnad på 23 750 kronor per år. En genomsnittlig lunchlåda kostar enligt Konsumentverket 30 kronor. Det innebär att du sparar 16 200 kronor om året på att ta med dig egen lunchlåda.

Om du kan ta dig tid att baka ditt eget bröd kan du också spara stora pengar. Kostnaden för ett bröd du bakar själv är ungefär fyra kronor, jämfört med ett köpebröd som ligger på 20 kronor. Det innebär att du kan spara ungefär 1500 kronor om året på att baka själv.

Samla ihop dina smålån

Smålån innebär ofta höga räntekostnader och att din ekonomi blir svåröverskådlig. Om du har flera olika smålån kan det löna sig att ta ett banklån och med det lösa bort smålånen. Det som verkligen visar vad ett lån kostar är den effektiva räntan där man räknar med alla kostnader för lånet, både ränta och olika sorters avgifter som ofta tillkommer.

Genom att slå ihop alla smålån till ett genom att ta ut ett nytt lån, kan minska dina månadskostnader med flera tusenlappar per månad. Du kan hitta hjälp att jämföra lån hos Zensum.

Om du äger ditt boende kanske du kan prata med banken om att utöka ditt bolån och därmed få ner räntan på smålånen. Då kan räntekostnaderna minskas med åtskilliga procentenheter.

Och om du känner att dina skulder är övermäktiga kan du kanske få hjälp av Konsumentverkets skuldrådgivare.

Få bättre privatekonomi genom att se över dina försäkringar

Försäkringar är oerhört viktiga för för din trygghet, men det finns ingen anledning att betala för mycket för dem. Genom att jämföra försäkringarna hos olika bolag kan du kolla så du får bästa pris. Och många försäkringsbolag ger rabatter när du samla alla dina försäkringar hos dem. Så tveka inte att kontakta dem och förhandla om priset.

Vad har du för abonnemang?

I snitt betalar vi 395 kronor per hushåll för streamingtjänster som Netflix och Disney+. Genom att vara lite otrogen och säga upp abonnemangen när du sett det du vill se kan du spara en del pengar. Du kan också dela inom familjen och på så sätt minska kostnaderna.

Mobiltelefonabonnemang kan du också tjäna stora pengar på att se över. Skillnaden mellan de billigaste abonnemangen och de dyraste ligger på över 400 kronor per månad. Så bara genom att se över dina behov, så kan du spara många tusenlappar om året.

Gör upp en budget

Sist men inte minst är det viktigt att du skaffar dig en överblick över dina utgifter och intäkter. Att göra en budget kan låta himmelskriande tråkigt för en del människor, men det är väldigt viktigt om du ska kunna lägga dina pengar på det du verkligen vill istället för onödiga saker.

Om du har internetbank så finns det ofta bra verktyg att tillgå. Genom att göra budget får du kontroll och när det gäller pengar är kontroll nyckeln till ett rikare liv.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Smålån