Ministrar: Coronapruttar kan smitta dig – Krävs stjärtskydd snart?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 juli 2021
- Torbjörn Sassersson
Man i kalsonger. Foto: Vladyslav Starozhylov. Licens: Mostphotos.com
Kan coronapruttar smittas? Foto: Vladyslav Starozhylov. Licens: Mostphotos.com
Man i kalsonger. Foto: Vladyslav Starozhylov. Licens: Mostphotos.com

COVIDKRISEN. Coronavirus kan spridas genom coronapruttar hävdar ministrar i den brittiska regeringen. Tjänstemän pekar på bevis för att coronavirus kan spridas genom att människor pruttat i trånga utrymmen som till exempel på allmänna toaletter, skriver The Sun.

En brittisk minister säger till The Telegraph att det finns trovärdiga bevis som gör gällande att det förkommit en spårningsförbindelse mellan två individer på en allmän toalett i Australien. Det hävdas även att det finns flera väldokumenterade fall av sjukdomsspridning när vattenlås i avloppssystemt i Hong Kong torkat ut. Sedan tidigare har det bevisats att coronavirus hittats i avföring.

En talesman för den brittiska premiärministern säger att han inte varit medveten om att coronaviruset kan spridas genom att människor coronapruttar.

“Vi håller på att granska de senaste vetenskapliga bevisen”, säger talesmannen.

The Sun som hänvisar till The Telegraph skriver att risken för att sprida coronavirus genom coronapruttar kan minskas om underkläder och ytterkläder fungerar som filter för skadliga viruspartiklar precis på samma sätt som med munskydd.

Stjärtskydd mot coronapruttar?

I maj 2020 påpekade den australiensiska läkaren Andy Tagg att pruttar kan sprida coronavirus efter att han analyserat avföring. Han uppger att viruset hittats i avföringen hos 55% av patienterna med Covid-19.

Dr Tagg säger att SARS-CoV-2 kanske kan spridas vid främst kraftiga pruttar, men att det krävs mer bevis.

“Kom ihåg att alltid ha lämplig personlig skyddsutrustning och vara säker”, säger Dr Tagg.

De brittiska tidningarna uppger inte om ministrarna anser att löst sittande boxershorts kan anses vara mer osäkra än åtsittande kalsonger. Det är även oklart om det kan bli aktuellt att industrin utvecklar pruttskydd eller om det räcker med att människor inte pruttar så kraftigt (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq