Flygbranschen i kris – Piloter har blivit en fara för flygbranschen

publicerad 22 juli 2021
- av NewsVoice
Piloter i cockpit. Foto: Rayyu Maldives Photographer. Licens: Unsplash.com
Piloter i cockpit. Foto: Rayyu Maldives Photographer. Licens: Unsplash.com
Piloter i cockpit. Foto: Rayyu Maldives Photographer (Rayyumaldives.com). Licens: Unsplash.com

VÄRLDEN. Flygbranschen försöker ge intryck av att allt ser ut att bli bättre, men verkligheten är en annan. Vissa data utelämnas helt i rapporteringen som att exceptionellt många som har …. också har dött.

Text: NewsVoice, klicka för att se vad … står för. Vi kan inte publicera ordet eftersom Facebooks algoritmer då förhindrar att denna artikellänk sprids

Indian Express uppger att 17 indiska piloter dött. Jet Blue Airline har förlorat 5 piloter. British Airways (BA) har förlorat minst 5 piloter, alla hade …

En källa (nedan) uppger i en inspelning att 80% av BA-piloterna har … och British Airways ledning därför överväger att förbjuda att låta alla piloter som har … att flyga överhuvudtaget.

 

Tidningen Näringslivet tog in en nyhet från TT Nyhetsbyrån:

“I juni flög 769 000 resenärer via det statliga flygplatsbolagets tio flygplatser, vilket är en minskning med 80 procent jämfört med i juni 2019 då drygt 3,8 miljoner reste via flygplatserna. Samtidigt är det de bästa siffrorna för en enskild månad sedan mars 2020.”

Notera att TT är tvungna att jämföra med en extremt dålig månad 2020 för att kunna skriva att juni 2021 har de bästa siffrorna för en enskild månad.

Tidningen Näringslivet tillägger i samma artikel:

“På Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport, minskade flygresandet i juni med 81 procent till 463 000 resenärer jämfört med juni 2019. Utrikesresandet minskade med 83 procent, medan inrikesresandet minskade med 71 procent.”

När NewsVoice går igen ett antal artiklar från svenska medier framkommer att man utelämnar uppgifterna om att piloter i mycket hög omfattning har … och att exceptionellt många piloter avlidit strax efter att de … Enligt uppgifter försöker flygbolagen därför rekrytera piloter som inte har … eftersom de som … anses vara en fara för trafiken.

Media utelämnar även att flygbolag är tveksamma till att låta passagerare som har … att få flyga eftersom dessa kan drabbas av blodproppar på hög höjd.

SvD Näringsliv skriver utifrån ett annat paradigm:

“Vi bedömer att det blir en kraftig återhämtning nu, men från väldigt låga nivåer”, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare till TT, enligt Tidningen Näringslivet.

Notera åtrerigen att alla ökningar kan bedömas som en “kraftig återhämtning” om jämförelsegrunden är “mycket låga nivåer”.

TT Nyhetsbyrån skriver även att “bokningstrycket är högt för juli och augusti”, enligt en sammanställning från Stockholms handelskammare som bygger på siffror från branschorganisationen IATA.

“Under april och maj i år gjordes totalt 42 294 bokningar till Arlanda under juli och augusti, enligt IATA:s system. Det kan jämföras med 2 021 stycken motsvarande period förra året.”

“Att jämförelsesiffran blir så extrem har givetvis att göra med att bokningarna under april och maj i fjol för perioden juli och augusti var i det närmaste obefintliga. Bokningarna ligger fortfarande 70 procent lägre än motsvarande period 2019.”

Alla måste även ha klart för sig att ökat antal bokningar inte nödvändigtvis leder till ökat antal flygningar. Saknas piloter kan inte planen flyga. Flygbolagen försöker dock kompensera för bristen på piloter genom att snabbrekrytera piloter som inte har …

På grund av Facebooks algoritmer kan vi inte länka till källorna. Vi uppmanar dig som läsare att göra din egen research. Använd eventuellt kommentarsfältet för att posta referenser.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat