Mexiko: 28 miljöaktivister och ledare från ursprungsfolken mördade 2020-21

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 juli 2021
- NewsVoice redaktion
Mexikansk indian. Foto: Carlos Aguilera för CEMDA.org
Mexikansk indian. Foto: Carlos Aguilera för CEMDA.org
Mexikansk indian. Foto: Carlos Aguilera för CEMDA.org

MEXIKO. I förra veckan mördades ledarna David Diaz och Simon Perez. Den mexikanska organisationen El Centro Mexicano de Derecho Ambiental (CEMDA) fördömde att 28 miljöaktivister och inhemska ledare för mänskliga rättigheter har mördats i Mexiko sedan 2020.

“We are facing an alarming situation. In Mexico, there is a structural and generalized violence against those who defend the natural heritage, land and territory”, säger Gabriela Carreon på CEMDA.

Carreons miljöorganisation CEMDA har redogjort för 65 attacker som utförts mot aktivister. De senaste fallen av selektivt mördande inträffade förra veckan när kultur- och miljöaktivisterna David Diaz i Manzanillo City och Simon Perez i Simojovel sköts ned.

Hittills under 2021 har organisationen Indigenous Peoples Rights International (IPRI) dokumenterat 14 mord på aktivister inom urpsrungsbefolkningen i delstaterna Chiapas, Oaxaca, Michoacan och Sonora.

Den mexikanska staten anklagas för passivitet

Regeringen är skyldig att utreda morden. Myndigheterna måste tillhandahålla rättvisa, sanning och åtgärder för att morden inte ska upprepas, säger talespersoner från IPRI, som särskilt riktar uppmärksamhet till Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador.

Mexikos inrikesminister konstaterar att även 43 journalister mördats sedan Obrador tillträdde som president den 1 december 2018, skriver TeleSUR.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Mexiko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *