Sven Valerio granskar SSU och kopplingar till vapenlobbyn och Wallenberg

publicerad 18 juli 2021
- av Extern resurs
Sven Valerio. Foto: selfie
Sven Valerio. Foto: selfie
Sven Valerio. Foto: selfie

OPINION. Tidigare i somras hamnade en SSU-topp i Värmland, Alexander Paulsson, i blåsväder efter att ha druckit öl med en sverigedemokrat. Regimtrogna SVT rapporterade om saken och lät ordföranden för Socialdemokraterna i Värmland uttala sig om hur partiets trovärdighet tog skada av det som skett. Ingen media ställde frågan vad saken innebar för SD:s trovärdighet.

Nu faller det sig så att SSU ska ha förbundskongress 31 juli till 2 augusti. Valberedningen har därför lagt fram ett förslag till ny förbundsstyrelse. Det förslaget är mycket intressant och säger någonting om trovärdighet – hos SSU. Det säger också något om det allmänna politiska och mediala tillståndet i riket. Jag vill i det följande lyfta fram tre saker.

Åtta av femton namn i förslaget har utländsk bakgrund. Fler än hälften. Eftersom ungdomsförbunden i de etablerade partierna är plantskolor för framtidens ledarskikt, är det rimligt att förmoda att om sissådär 20 år så kommer över hälften av de ledande socialdemokraterna att ha utländsk bakgrund. Ändå kallar SSU påståenden om ett pågående befolkningsutbyte för ”högerextrem konspirationsteori”. Vilken trovärdighet har de då?

Lotta Wiechel från Umeå är föreslagen som ordinarie ledamot i förbundsstyrelsen. Hennes far Hans Wiechel har arbetat på Sveriges Radio som journalist. Idag utbildar han journaliststudenter på Umeå Universitet. Lottas mor Karin Wiechel har 18 år bakom sig som journalist på SVT. Nu i vintras blev hon redaktionschef för SVT Västerbotten. Slutligen är Lotta Wiechels äldre bror Björn Wiechel riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Vad har ett ungdomsförbund för trovärdighet, när dess valberedning så oförblommerat lyfter fram en person med släktvägen så starka kopplingar till såväl regimmedia som etablerade politiker?

Rud Pedersen Public Affairs Company

Mest ögonbrynshöjande är föreslagen ordförande. För att förklara varför, behöver vi gå tillbaka till regeringen Reinfeldt och den tid dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors avgick. Tolgfors gick raka vägen från försvarsministerposten till ett delägarskap och position i lobbyföretaget Rud Pedersen Public Affairs Company AB, fortsättningsvis kallat Rud Pedersen. Där skulle Tolgfors vara behjälplig i vapenaffärer.


Ett av Rud Pedersens viktigaste områden skall nämligen vara just vapenindustriexpertis och Wallenbergkontrollerade Saab sägs vara en av de största kunderna. Bolaget uppger själva att de varit aktiva i Brasilien, Sydafrika och Indien.


 

Bolaget Rud Pedersen har kontor i åtta större europeiska städer. I Stockholm arbetar 42 konsulter, inklusive delägaren och tidigare finansministern Anders Borg. Alla utom ett fåtal har en tidigare direkt eller indirekt koppling till ett politiskt parti. Indirekta kopplingar är t.ex. Timbro och fackföreningsarbete. Bolagets omsättning var drygt en kvarts miljard kronor år 2019.

När Sten Tolgfors gick till Rud Pedersen var Aftonbladet snabbt framme och skrev om saken både på nyhetsplats, i ledare och i krönikor. Sveriges Radio följde upp och intervjuade en professor vid Örebro Universitet som kritiserade Tolgfors snabba sidbyte.

Grundare till Rud Pedersen är Morten Rud Pedersen. Han har tillsammans med Annelie Hulthén två barn. Hulthén tillhör socialdemokratins absoluta elit. Hon har varit riksdagsledamot, EU-parlamentsledamot, suttit i partiets högsta organ partistyrelsens verkställande utskott och hon har varit kommunalråd i Göteborg.

Parets ena barn heter Amalia Rud Pedersen och det är hon som är föreslagen att bli ny ordförande för SSU. En SSU-are i Värmland får inte ta en bärs med en sverigedemokrat, men det går bra att välja dottern till en vapenlobbyist och en av nomenklaturans högsta representanter, till ordförande för SSU.

Det är inte utan att man funderar på vad Hans Wiechel tycker om allt detta.

  • Skulle han lära sina studenter att Amalia Rud Pedersens person på ordförandeposten i SSU är något som förtjänar journalistisk uppmärksamhet utifrån hennes bakgrund?
  • Eller försätter lojaliteten till sina barn och deras politiska tarv honom i ett tillstånd av tystnad?
  • Vad har SSU för trovärdighet och hur kommer Sverige att se ut om 20 år?

(Flera av de andra namnen i valberedningens förslag har också släktskap med etablerade socialdemokratiska politiker)

Text: Sven Valerio, ledamot partistyrelsen Alternativ för Sverige