Nya covidrestriktioner kan katalysera inhemsk terrorism i USA anser DHS

publicerad 15 augusti 2021
- av NewsVoice
Polisstat, kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com
Polisstat, kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com
Kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com

VÄRLDEN. Department of Homeland Security (DHS) utfärdar en ny varning för personer och grupper som är engagerade i “klagomålsvåld” (grievance-base violence). DHS-sekreteraren Alejandro Mayorkas sa i en CNN-intervju att DHS anser att inhemska våldsbejakande extremister utgör: “det största terrorrelaterade hotet mot vårt hemland”.

DHS varnade i fredags för ett förväntat ökat och inhemskt hot i USA från våldsamma “extremister” som motiveras av att klagomål mot regeringen och covidrestriktioner delas online, skriver Al Jazeera.

“Dessa extremister kan försöka utnyttja framväxten av Covid-19-varianter genom att betrakta det potentiella återupprättandet av covidrestriktioner i USA som en motivering för att utföra attacker”, uppges i DHS-bulletinen.

Ökat förväntat våld i samhället

DHS förbereder beslutsfattare i USA för extremistiskt våld som en följd av pandemirelaterade stressfaktorer vilka kan leda till mer påfrestningar och spänningar i samhället. Det finns till exempel anledning att förvänta sig mer våld i samhället i samband med 20-årsdagen för attacken i New York den 11 september 2001, anser DHS.

De brottsbekämpande tjänstemännen på DHS har blivit oroliga för en ny typ av ”inhemsk terrorism” i USA efter attacken på Capitol Hill den 6 januari 2021 för vilken Trump-anhängare fått skulden.

“Sådana hot förvärras också av effekterna av den pågående globala pandemin, inklusive klagomål mot säkerhetsåtgärder för folkhälsan…”

USA upplever en återupplivning av covidpandemin från 2020 i och med att den så kallade deltavarianten av coronaviruset sprids snabbt över större delen av landet.

Det kända TV-ankaret Lou Dobbs kommenterade syrligt DHS utspel från sitt “diasporakonto” på Telegram:

“So more than half of the Country is considered a terrorist group now…”

Text: NewsVoice