Fint hus vid strandkanten eller stigande hav? SvD sänder dubbla signaler

publicerad 24 augusti 2021
- Tege Tornvall
Bild: waterfront. Foto: Brendan Steeves via Unsplash.com

KLIMATDEBATT. Ingen förnuftig människa bygger hus direkt vid strandbrynet. Gamla tiders fiskarbefolkning höll sig klokt en bit upp från havet. Nere vid vattnet hade de sina båtar och bodar. Icke så i dag.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans | Bild: waterfront. Foto: Brendan Steeves via Unsplash.com

Få fiskare finns kvar. Desto fler stadsbor flyttar ut till sjöar och hav. De bygger inte bara vid utan ibland långt ut i vattnet. Det skulle de inte göra om de fruktade stigande vattennivåer, men just för sådana varnar FN:s klimatpanel IPCC, som tror att världens hav stiger kraftigt.

Nyligen kom IPCC:s senaste sammanfattning för beslutsfattare, AR 6. Den tar politiker, media och debattörer för gällande sanning om Jordens klimat.

Svenska Dagbladet ägnade den 22:a augusti tre hela sidor åt ett projekt för att lära företagsledare att hantera och dra nytta av påstått hotande global uppvärmning, men i samma nummer hade SvD också ett stort reportage om en helt ny stadsdel mitt i vattnet i Köpenhamn med kanal mellan husen precis som i Venedig.

Vattnet kluckar mot husgrunderna med inbjudande bryggor strax över ytan. Verkligt lockande – men inte om man verkligen tror på larmen om stigande hav.

Gör SvD:s redaktionella ledning det? Hur planerar den två direkt motstridiga reportage i samma nummer utan att på minsta sätt uppmärksamma hur de strider mot varandra?

På samma sätt har både SvD och andra tidningar haft stora bilder av liknande byggprojekt direkt vid eller i vattnet i Florida och på andra håll.

Maldiverna och andra östater bygger nya flygplatser i havsnivå. Inte heller det kommenterar svenska media utan tror i stället att stigande hav skulle hota att översvämma öarna, men mätningar i hamnar visar sedan länge 1-2 mm stigande hav per år.

Under de senaste 100 år steg haven 17 cm – 1,7 mm per år. Satelliter högt uppe kan inte mäta havsnivåer, eftersom vattnet rör sig.

Koraller söker ljuset och växer till vattenytan. Där växer de i sidled. Vindar och vågor smular sönder dem till material som bygger på öarna.

Därför bygger många ändå hus direkt vid vattnet. Det är verkligheten.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Marknaden har nog ett realistiskt perspektiv.
  Maths Nilsson som bloggar med kritik mot de argument klimathots/forskningsskeptiker använder , skrev för ett tag sen att det möjligen kan röra sig om 5meters höjning till år 2300
  Dom som nu säljer strandtomter och annat behöver inte ha det tidsperspektivet.
  5m/280 år~18mm/år i genomsnitt om det estimatet antas vara riktigt
  Eftersom det accellerar sker det mesta bortom år 2100

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *